CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Re Audi: Skus si vypočuť posledný album...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Ve své době jsem spor " o Citron" dost sledoval a...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
ale predmetem svaru nebylo kdo ma nebo registraci...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To nerozporuju, ale pořád se bavíme jen o nějakém...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Parizek celou dobu kapelu tahnul a smeroval,...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Není důležité kdo kapelu založil a kdy do ní kdo...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: S tím oprávněním vlastnit značku je to...

ACCEPT - Humanoid
O minulém albu jsem po prvním poslechu...

ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KAMELOT – Poetry for the Poisoned

Po „Ghost Opera“ trvalo kapele tři roky, než přišla s jejím následovníkem. Bylo vcelku předvídatelné, že se dá cestou ještě větší epičnosti a teatrálnosti. Bylo jen otázkou, jestli se to napodruhé podaří lépe. Zároveň se zbylí členové museli vypořádat se situací, kdy po mnohaleté spolupráci odešel basák Glenn Barry. Byl nahrazen Seanem Tibbettsem, který rozhodně nebyl špatnou volbou – o jeho muzikantských schopnostech nelze pochybovat a naživo dodal kapele na akčnosti. A jak dopadla snaha na „Poetry for the Poisoned“? Popravdě dost nevalně, pokud srovnáváme s předchozími deskami, což je v rámci seriálu potřeba. Po vší té úchvatné muzice to škobrnutí prostě jednou přijít muselo a u Kamelot je to právě případ jejich devátého alba. Zase se totiž jednou potvrdilo, že pokud v kapele není vše v pořádku, dost často se to zrcadlí v jejich tvorbě. Z tohoto alba mám pocit, jako když máte ráno strašnou chuť na kafe. Dáte si pvní doušek a pak si uvědomíte, že jste si ho udělali příliš slabé. Sice je to pořád kafe, ale zklamání se nejde ubránit.

Album ale začíná velmi slibně. Střednětempý otvírák „The Great Pandemonium“ se opět drží jednou tak úspěšné šablony „March of Mephisto“. Sice rozhodně není tak silný, ale skladba je to povedená – minimálně má silný koncertní refrén. S čím mám problém (a to nejen tady, ale na celém albu), to je dříve do nebe vynášený Khanův hlas. Samozřejmě nezpívá špatně, ale nemůžu si pomoct, mám z jeho výkonu pocit, jako by to flákal. Většinu času působí, jako by ho to zpívání vlastně vůbec nezajímalo. Používá mnohem víc vokálních efektů, místo aby to rozbalil v plné šíři svého rozsahu. Zpívá hlouběji, do výšek se prakticky nepouští a místy spíš recituje, než aby předváděl působivé táhlé vokální linky. A co nejhorší, z jeho projevu prakticky zmizely emoce. Dřív mě z jeho vokálu mrazilo prakticky nepřetržitě a to mi tady chybí v první řadě. Z celé desky mám navíc pocit, že přehnaně umírněná produkce a zbytečná snaha o teatrálnost a velkolepost tentokrát nějak zastínila samotný skladatelský proces. Jako by pánové zapomněli, že i když se v jiných oblastech třeba přetrhnete, bez silných skladeb se dobré album udělat nedá.

Netvrdím však, že na albu není ani jedna. Mezi ty silnější kousky patří již zmíněný otvírák. Skvělé je také hostování Jona Olivy ve skladbě „The Zodiac“ – právě díky jeho hlasu a atmosféře patří k těm nejsilnějším vůbec. Hodně mi přirostla k srdci také „Hunter´s Season“ – má skvěle vrstvený refrén, to funguje prakticky vždycky. Jen mě mrzí, v tomhle případě extrémně, že v něm Khan nejde ještě víc do výšek, pak bych neměla žádný problém a s chutí zařadila tenhle kousek mezi svoje nejoblíbenější. Mezi plusy bych ještě zmínila bonusovou „Where the Wild Roses Grow“. Sice rozhodně není lepší než originál Nicka Cava, ale i ona má mrazivou atmosféru a Chanty Wunder v ní předvedla skvělý vokální výkon. I když výše zmíněné kousky jsou povedené, ve výsledku má album mnohem víc mínusů. Hned druhá skladba „If Tomorrow Came“ je pokusem o klasickou speedovou pecku, která se rozhodně nepovedla tak, jak měla. Kamelot uměli podobné kousky mnohem, mnohem lépe. Píseň má sice docela povedený refrén, ale ve srovnání s předchozí tvorbou prostě neobstojí. Kamelot byli také vždycky dokonalí v psaní pomalých skladeb – právě v nich mohla všechna ta vášeň a procítěnost nejlépe vyplout na povrch. „House on the Hill“ je dost chabým pokusem o podobný typ skladby. Je to zbytečná a utahaná věc, naprosto bez emocí. Kapela také přišla s „Poetry for the Poisoned“, která se skládá ze čtyř krátkých částí. Je tu očividná snaha o druhou „Elizabeth“, ovšem opět s navalnými výsledky. Tenhle „opus“ je snad největším průšvihem alba a já v něm cítím až zoufalý nedostatek inspirace. Totéž ostatně platí o dalších skladbách – „My Train of Thoughts“ je snahou o nátlakovou atmosféru, ze které vyšla jenom zoufalá nuda a věci jako „Seal of Woven Years“ nebo „Once Upon a Time“ vůbec nemusely spatřit světlo světa a vlastně by se vůbec nic nestalo.

„Poetry for the Poisoned“ bylo Khanovou labutí písní. Myslím, že většina fanoušků, včetně mě, byla jeho následným odchodem z kapely hluboce zasažena a s přihlédnutím k jeho předchozí úžasné práci za mikrofonem je to samozřejmě nekonečná škoda, obzvlášť, když to zatím vypadá, že s kariérou muzikanta švihnul natrvalo a prakticky zmizel z povrchu zemského. Jenže, na druhou stranu, když tak poslouchám tohle album (a navíc když už víme, jak to dopadlo na tom následujícím), mám pocit, že kapele se nemohlo stát nic lepšího. Když se věci nedělají na sto procent, většinou se to rychle ukáže. Možná, že jsem tentokrát v hodnocení až moc přísná, ale na víc to bohužel nevidím. Ačkoli v rámci žánru je to album ucházející, výkony hudebníků jsou jako vždy úžasné a místy deska nepostrádá ani atmosféru, ve srovnání s předchozí tvorbou je to obrovské zklamání.

Ray             


www.kamelot.com

KAMELOT – The Great Pandemonium

Seznam skladeb:
1. The Great Pandemonium
2. If Tomorrow Came
3. Dear Editor
4. The Zodiac
5. Hunter's Season
6. House on a Hill
7. Necropolis
8. My Train of Thoughts
9. Seal of Woven Years
10. Poetry for the Poisoned, Pt. I - Incubus
11. Poetry for the Poisoned, Pt. II - So Long
12. Poetry for the Poisoned, Pt. III - All Is Over
13. Poetry for the Poisoned, Pt. IV – Dissection
14. Once upon a Time

Sestava:
Roy Khan – zpěv
Thomas Youngblood – kytary
Sean Tibbetts – basa
Oliver Palotai – klávesy
Casey Grillo – bicí

Rok vydání: 2010
Čas: 50:04
Vydavatelství: KMG Recordings
Země: USA

Diskografie:
1995 – Eternity
1997 – Dominion
1998 – Siége Perilous
1999 – The Fourth Legacy
2001 – Karma
2003 – Epica
2005 – The Black Halo
2007 – Ghost Opera
2010 – Poetry for the Poisoned
2012 – Silverthorn


Související články


Vydáno: 27.12.2012
Přečteno: 3417x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
8/10Rok 2010 a kamelot...28. 12. 2012 15:59 Soichiro Honda
7,5/10Jak píše Mike -...28. 12. 2012 1:01 Tass
Souhlasím s...27. 12. 2012 17:36 Mike
Tak zase budu za...27. 12. 2012 17:35 Supermartonátor


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11392 sekund.