16.02.2019
SPIRITS OF FIRE
Vydání debutu kapely SPIRITS OF FIRE, ve které se sešli ..více

16.02.2019
TANK
Na svá mladá léta vzpomínají britští veteráni TANK. ..více

16.02.2019
THE TRIGGER
V síti Massacre Records uvízli srbští THE TRIGGER, z ..více

16.02.2019
MASTORD
Finští powerprogresivci MASTORD vydávají pětiskladbový ..více

16.02.2019
NANOWAR OF STEEL
Italští smíšci NANOWAR OF STEEL připomínají své ..více

16.02.2019
HELL`S GUARDIAN
Na loňském albu "As Above So Below" melodeathařů HELL`S ..více






MAD HATTER - Mad Hatter
Pro mě velmi kvalitni debutove prekvapeni, ktere ..

WARKINGS - Reborn
...psat o nejakych primitivnich hlasovych pasmech ..

EVERGREY - The Atlantic
Evergrey se neustále poslednímy alby zlepšují, ..

EVERGREY - The Atlantic
Zaděláno na desku roku! Jednoznačně. ..

DELFINIA - Deep Elevation
Absence speedu naprosto nevadí. Power metal ve st ..

Finnish Female Fronted Rock/Metal Tour, 28.-30.9., Berlin - Vilnius (část III.)
Blackland je skvělý klub, to mohu potvrdit. V b ..

GATHERING OF KINGS - First Mission
Rádo se stalo, díky za reakci! ..

ANCIENT BARDS - Origine - The Black Crystal Sword Saga Part 2
V rámci female symfo metal kapel jsem vždy Bardy ..

GATHERING OF KINGS - First Mission
dokonalé album! Jako starý metloš AOR sem tam d ..

SEPULTURA - Beneath The Remains
Pre mna album, kde Sepultura konečna našla svoj ..




Za poslední měsíc:
Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
1268x

WITHIN TEMPTATION - Resist
995x

VIRGIN STEELE - Seven Devils Moonshine
862x

SEPULTURA - Morbid Visions
762x

SEBASTIEN - Behind The World
644x

FLOTSAM AND JETSAM - The End Of Chaos
610x



22.02.2019
NAŠROT..
Jihlava - Brick Bar, začátek od:20:00, vstupné: 150

15.03.2019
VIHAR, MARANA, AUTUMN COLD, AMOK, NOCTURNAL PESTILENCE ..
Fatal Music club - Praha, začátek od:18:00, vstupné: 150,-

12.04.2019
PINK FLOYD revival Distant Bells JANIS JOPLIN revival JIMI HENDRIX revival S..
BRNO - SEMILASSO, začátek od:18:00, vstupné: 290 KČ



článků celkem: 6795
recenzí: 5536
reportů: 542
rozhovorů: 364













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


NIGHTWISH - Once

Je těžké objektivně hodnotit hudební dílo, které je pro mě srdeční záležitostí. Do této kategorie bych bez dlouhého zaváhání zařadil i pátou desku od finských Nightwish, které mě ostatně přivedlo i k samotnému žánru. Podle zdejších reakcí je však patrné, že názory na vrchol v diskografii této kapely nejsou zcela jednotné. Všichni se ale asi shodneme, že Finové během své první éry (kdy za mikrofonem stála fenomenální Tarja Turunen) dokázali vytvořit naprosto originální styl, jímž se inspirovaly stovky muzikantů po celém světě.

Nebudu zbytečně chodit kolem horké kaše. „Once“ i s odstupem času hodnotím ve svém hodnotícím žebříčku ze všech desek Nightwish nejvýše. A to jsem si vědom, že se kapela (počínaje deskou „Century Child“) vydala trochu „komerčnější“ cestou. Tento vývoj se mi ale prostě jeví jako zcela spontánní. Unikátní směr byl zachován, jenom byly nahrazeny staré přísady za nové. Hudbě už tedy tolik nedominuje atmosféra, která byla tolik patrná u dvojice alb „Oceanborn“ a „Wishmaster“. Protagonisté se zjevně nechtěli opakovat a raději se zaměřili na celkovou strukturu a aranžmá skladeb, které detailně propracovali. Díky symfonickému londýnskému orchestru navíc vytvořili tu správnou „soundtrackovou“ epičnost, rozhodně ale nezapomněli na metalový základ (viz řezavé kytarové riffy v „Romanticide“).

Tarja odvádí jako vždy skvělou práci. Je opravdu neuvěřitelné, s jakou lehkostí dokáže všechny party vyzpívat. Na některých místech se dokonce nově ukazuje i v dosud neslyšených („neoperních“) polohách. Její projev se mi tak oproti minulé desce zdá emotivnější. Toho si můžeme všimnout třeba ve skladbě „Dead Gardens“, kterou jsem vždy považoval za černého koně na albu. Její hlas zde skutečně hladí po duši. Marco svým dravým vokálem opět tvoří skvělý kontrast, jeho častější využití je tedy pochopitelné. Písně jako „Wish I Had An Angel“ či „Planet Hell“ jsou ostatně i dnes koncertní povinností.

Nightwish ukázali také velkou sílu v delších kompozicích (což už naznačili skladbou „Beauty Of The Beast“ z již zmíněného předchůdce). Řeč je jednoznačně o nejepičtější záležitosti „Ghost Love Score“, kde jsou díky orchestru využity některé prvky filmové hudby. Nechybí tak dramatičnost, gradace ani početný sbor. Na podobném principu je postavena i baladická „Creek Mary's Blood", která je navíc okořeněna působivým indiánským zpěvem.

Album „Once“ uzavírá jedno krásné a úspěšné období, na které mnoho fanoušku vzpomíná s velkou nostalgií. Já osobně ho poslouchám už několik let a ještě mě neomrzelo. Styděl bych se tedy, kdybych nesáhl po nejvyšším hodnocení.

Mikka             

Jsou desky, které jsou nadčasové a tím pádem vlastně nesmrtelné... In Rock, Sabbath Bloody Sabbath, Toxicity... Pak jsou desky, které způsobí v době vydání humbuk, ale jejich životnost je velmi rozporuplná. V tomto případě je Once naprosto ukázkovou záležitostí. Je to tak navoněné, naleštěné pozlátko, že dostalo do kolen snad každého, kdo k němu jen přičuchl. S přibývajícím poslechem se ale bombastičnost pomalu vytrácí a vy zjistíte, že pod těmi všemi diamanty vlastně nic není. Možná to zjistíte až po letech... Once je deska, která je psaná tak, aby zaujala hned na prvním rande. Má všechny atributy veliké nahrávky. Ve své podstatě je ale malá až běda...

Václav Votruba 5/10

www.nightwish.com

NIGHTWISH - Ghost Love Score
Seznam skladeb:
1. Dark Chest of Wonders
2. Wish I Had an Angel
3. Nemo
4. Planet Hell
5. Creek Mary's Blood
6. Siren
7. Dead Gardens
8. Romanticide
9. Ghost Love Score
10. Kuolema Tekee Taiteilijan
11. Higher than Hope

Sestava:
Tarja Turunen - zpěv
Emppu Vuorinen - kytara
Marco Hietala - baskytara, zpěv
Tuomas Holopainen - klávesy
Jukka Nevalainen - bicí

Rok vydání: 2004
Čas: 60:51
Label: Nuclear Blast
Země: Finsko

Diskografie:
1997 - Angels Fall First
1998 - Oceanborn
2000 - Wishmaster
2002 - Century Child
2004 - Once
2007 - Dark Passion Play
2011 - Imaginaerum


Vydáno: 13.06.2013
Přečteno: 3308x




počet příspěvků: 52

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Nightwish a Epicak Nightwish mám...20. 06. 2013 16:36 Svářeč
MARA91: Jo, s těma...19. 06. 2013 12:31 Eyrekr
to Eyrekr - k Metallice...jako Ride a...19. 06. 2013 0:27 MARA 91
to Eyreker - k Metallice...já mám od...19. 06. 2013 0:26 MARA 91
to EyrekrS tou Epicou máš...19. 06. 2013 0:25 MARA 91


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.18834 sekund.