20.04.2019
MAJESTY
Německá powermetalová formace vydá 28. června studiovou ..více

19.04.2019
HOLLYWOOD VAMPIRES
Rocková smetánka vedená Alicem Cooperem, Johnnym Deppem a ..více

19.04.2019
HELLYEAH
Kapela si našla náhradu za zesnulého bubeníka Vinnieho ..více

19.04.2019
EAGLES OF DEATH METAL
Frontman Jesse Hughes oznámil, že nová deska jeho kapely, ..více

19.04.2019
SERPENT OF GNOSIS
Na scéně se objevuje nové jméno, které se pohybuje v ..více

19.04.2019
HYPERSONIC
Italští HYPERSONIC hlásí změnu na postu zpěvačky, ..více






SEPULTURA - Kairos
Má nejoblíbeněj í deska novodobé Sepultury : ..

SEPULTURA - Kairos
Po dvoch koncepčných a veru vynikajúcich dielac ..

SLIPKNOT - .5: The Gray Chapter
Po dôkladnom vypočutí som sa iba utvrdil v tom, ..

AEPHANEMER - Prokopton
jedno z těch lepších melodeath alb za poslední ..

AVANTASIA - 2.4.2019 - Forum Karlín, Praha
No úžasná zostava fakt... ..

AEPHANEMER - Prokopton
Ze by zase dalsi "kurevsky vostra" veganka za mikr ..

TAKEN - Taken
https://www.you tube.com/watch? v=IJSyj2OYfxY ..

EXUMER - Hostile Defiance
Výborný album ,ako jeho predchotca,neb l by som ..

WARRIOR PATH - Warrior Path
Na můj vkus je zbytečně snad každá skladba ro ..

EXUMER - Hostile Defiance
"Nevidím důvod, aby někdo uhýbal z kompozičn ..




Za poslední měsíc:
AVANTASIA - 2.4.2019 - Forum Karlín, Praha
1179x

DREAM THEATER - Distance Over Time
1068x

ROTTING CHRIST - The Heretics
743x

ANACREON - Svědomí
712x

BLOODBOUND - Rise Of The Dragon Empire
697x

TÝR - Hel
612x



27.04.2019
NEVIDIM, KÚROVEC, SALAZAR...
Jihlava - Brick Bar, začátek od:20:00, vstupné: 100,-Kč.

11.05.2019
NEKROKRAFT (Swe)-Black/Dea th Metal, WAN (Swe)-Black Metal, THE GENERATIONS ARM..
Plzeň-klub Parlament, začátek od:20:00, vstupné: 200 Kč

18.05.2019
ADOR DORATH, MATER MONSTIFERA, STORMRAGE (A)..
České Budějovice - Music Bar Velbloud, začátek od:20:00, vstupné:



článků celkem: 6908
recenzí: 5640
reportů: 545
rozhovorů: 366













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


NIGHTWISH - Once

Je těžké objektivně hodnotit hudební dílo, které je pro mě srdeční záležitostí. Do této kategorie bych bez dlouhého zaváhání zařadil i pátou desku od finských Nightwish, které mě ostatně přivedlo i k samotnému žánru. Podle zdejších reakcí je však patrné, že názory na vrchol v diskografii této kapely nejsou zcela jednotné. Všichni se ale asi shodneme, že Finové během své první éry (kdy za mikrofonem stála fenomenální Tarja Turunen) dokázali vytvořit naprosto originální styl, jímž se inspirovaly stovky muzikantů po celém světě.

Nebudu zbytečně chodit kolem horké kaše. „Once“ i s odstupem času hodnotím ve svém hodnotícím žebříčku ze všech desek Nightwish nejvýše. A to jsem si vědom, že se kapela (počínaje deskou „Century Child“) vydala trochu „komerčnější“ cestou. Tento vývoj se mi ale prostě jeví jako zcela spontánní. Unikátní směr byl zachován, jenom byly nahrazeny staré přísady za nové. Hudbě už tedy tolik nedominuje atmosféra, která byla tolik patrná u dvojice alb „Oceanborn“ a „Wishmaster“. Protagonisté se zjevně nechtěli opakovat a raději se zaměřili na celkovou strukturu a aranžmá skladeb, které detailně propracovali. Díky symfonickému londýnskému orchestru navíc vytvořili tu správnou „soundtrackovou“ epičnost, rozhodně ale nezapomněli na metalový základ (viz řezavé kytarové riffy v „Romanticide“).

Tarja odvádí jako vždy skvělou práci. Je opravdu neuvěřitelné, s jakou lehkostí dokáže všechny party vyzpívat. Na některých místech se dokonce nově ukazuje i v dosud neslyšených („neoperních“) polohách. Její projev se mi tak oproti minulé desce zdá emotivnější. Toho si můžeme všimnout třeba ve skladbě „Dead Gardens“, kterou jsem vždy považoval za černého koně na albu. Její hlas zde skutečně hladí po duši. Marco svým dravým vokálem opět tvoří skvělý kontrast, jeho častější využití je tedy pochopitelné. Písně jako „Wish I Had An Angel“ či „Planet Hell“ jsou ostatně i dnes koncertní povinností.

Nightwish ukázali také velkou sílu v delších kompozicích (což už naznačili skladbou „Beauty Of The Beast“ z již zmíněného předchůdce). Řeč je jednoznačně o nejepičtější záležitosti „Ghost Love Score“, kde jsou díky orchestru využity některé prvky filmové hudby. Nechybí tak dramatičnost, gradace ani početný sbor. Na podobném principu je postavena i baladická „Creek Mary's Blood", která je navíc okořeněna působivým indiánským zpěvem.

Album „Once“ uzavírá jedno krásné a úspěšné období, na které mnoho fanoušku vzpomíná s velkou nostalgií. Já osobně ho poslouchám už několik let a ještě mě neomrzelo. Styděl bych se tedy, kdybych nesáhl po nejvyšším hodnocení.

Mikka             

Jsou desky, které jsou nadčasové a tím pádem vlastně nesmrtelné... In Rock, Sabbath Bloody Sabbath, Toxicity... Pak jsou desky, které způsobí v době vydání humbuk, ale jejich životnost je velmi rozporuplná. V tomto případě je Once naprosto ukázkovou záležitostí. Je to tak navoněné, naleštěné pozlátko, že dostalo do kolen snad každého, kdo k němu jen přičuchl. S přibývajícím poslechem se ale bombastičnost pomalu vytrácí a vy zjistíte, že pod těmi všemi diamanty vlastně nic není. Možná to zjistíte až po letech... Once je deska, která je psaná tak, aby zaujala hned na prvním rande. Má všechny atributy veliké nahrávky. Ve své podstatě je ale malá až běda...

Václav Votruba 5/10

www.nightwish.com

NIGHTWISH - Ghost Love Score
Seznam skladeb:
1. Dark Chest of Wonders
2. Wish I Had an Angel
3. Nemo
4. Planet Hell
5. Creek Mary's Blood
6. Siren
7. Dead Gardens
8. Romanticide
9. Ghost Love Score
10. Kuolema Tekee Taiteilijan
11. Higher than Hope

Sestava:
Tarja Turunen - zpěv
Emppu Vuorinen - kytara
Marco Hietala - baskytara, zpěv
Tuomas Holopainen - klávesy
Jukka Nevalainen - bicí

Rok vydání: 2004
Čas: 60:51
Label: Nuclear Blast
Země: Finsko

Diskografie:
1997 - Angels Fall First
1998 - Oceanborn
2000 - Wishmaster
2002 - Century Child
2004 - Once
2007 - Dark Passion Play
2011 - Imaginaerum


Vydáno: 13.06.2013
Přečteno: 3440x




počet příspěvků: 52

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Nightwish a Epicak Nightwish mám...20. 06. 2013 16:36 Svářeč
MARA91: Jo, s těma...19. 06. 2013 12:31 Eyrekr
to Eyrekr - k Metallice...jako Ride a...19. 06. 2013 0:27 MARA 91
to Eyreker - k Metallice...já mám od...19. 06. 2013 0:26 MARA 91
to EyrekrS tou Epicou máš...19. 06. 2013 0:25 MARA 91


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.21362 sekund.