RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Vyškovská parta Dark Gamballe již koncem března vydala v pořadí jedenáctý hudební nosič a se zpožděním (za což se omlouvám) vám mohu předložit svou recenzi. Takto jednoduchá věta by na úvod stačila, kdyby se nejednalo o kapelu, která v naší malé kotlině existuje od roku 1990, a přitom se jí stále nedostává zasloužené pozornosti. Ne že by se jim vůbec nedařilo, ale vše probíhá poněkud v tichosti. Těžko říct, zda je to účel nebo hluchota národa, ale jisté odstrčení si jistě uvědomuje i banda, jenž přichází s deskou, kterou pojmenovala poněkud dvojsmyslně Zatím dobrý. Přál bych chlapcům, aby po 23 letech dřiny, neutuchajícího elánu i inspirace konečně začal přicházet zasloužený zájem. Taktéž bych si přál, aby tomu alespoň trošku pomohly i následující odstavce.

Pokud přece jen kapelu znáte, pak jistě víte, že do roku 2000 vystupovali pod názvem Dark a také preferovali poněkud jiný a tvrdší hudební žánr. Transformace do rockovější crossoverové podoby a českých textů podle mě kapele jednoznačně sedla a pro mě se pánové stali jednou z nejpříjemnějších tuzemských záležitostí. Ale už dost omáčky, „Zatím dobrý“ rozbaluje své první „Bon pari“.

Oproti albu „Pochyby“ se parta pokusila víc experimentovat s elektronickými zvuky, což je v poslední době poměrně módní záležitost. V případě Dark Gamballe se ale jedná o velmi šikovné podtržení atmosféry, která se tentokrát chtě nechtě nese v jakési melancholické náladě. Crossoverový koktejl dotvářejí i hard rockové kytary, jež v několika písních („Ostrý“, „Netopýr“) zdobí až metalová dravost. S kytarou si Deady a Spajsi vskutku vyhráli, díky čemuž například sólo v songu „Svět za dekou“ silně připomíná Krawitze a „Vodopád“ zase éru blues. Druhá píseň stojí za pozornost i kvůli klavíru a basové lince. A vlastně proč ne, aranže na desce fungují a zaměřenost na moderní přístupy dělá „Zatím dobrý“ barevnou záležitostí (ostatně jako vždy). Nejlepším svědkem toho je již zmíněná věc „Ostrý“, kde vyškovská parta využila dnes oblíbeného dubstepu. Na to, jak tenhle „hudební“ žánr nemusím, je třeba přiznat, že mě skladba hodně baví.

Nejen po instrumentální stránce je album zábavnou věcí. Vždy mě na této kapele bavily texty, které má na starost zpěvák DeSed. A chci k tomu říct jen toto: To není psaní textů, ale milování se s češtinou, z čehož by měl radost nejen Josef Jungmann. Obrazotvornost, která vás na klidných vlnách vesmírem přenese do naprosto jiné dimenze, prostě stojí za poslech. Pusťte si „Vagóny“ a pochopíte.

Co říct závěrem? Doufám, že melancholie a název „Zatím dobrý“ neznamená počínající konec hudebního tělesa, jež svým přístupem patří v našem malém údolí k zcela originálním seskupením. Žel, žijeme v zemi, kde takové bandy zůstávají příliš undergroundové, ale moje milá kapelo Dark Gamballe – neklesejte na mysli; věřím, že pomyslný vrchol osmitisícovky máte skoro „Na dotek“.

Kozel             


www.darkgamballe.cz

YouTube ukázka - Bon pari

Seznam skladeb:
1. Bon pari
2. Mixér
3. Svět za dekou
4. V baru na temné straně měsíce
5. Puls
6. Taxi city
7. Vagóny
8. Na dotek
9. Ostrý
10. Vodopád
11. Netopýr
12. V písku
13. Zatím dobrý
14. Bom pari

Sestava:
DeSed – zpěv
Spajsi – kytara
Deady – kytara
Tom – baskytara
Gothyš – bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 44:29
Produkce: Staňa Valášek, Tom, Dark Gamballe
Label: Redblack / X Production
Země: Česká republika

Diskografie:
1992 - Sex´n´Death
1994 - Zyezn Gamballe and Mental World
1996 - Under The Bottom
1998 - Dark Gamballe
2000 - Robotory
2002 - Merizo Nanen
2004 - Superstar
2006 - Bonboniera
2008 - Perpetuum Gamballe
2010 - Pochyby
2013 - Zatím dobrý

Související články
Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.07.2013
Přečteno: 3568x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
DGPřiznám se, že...4. 07. 2013 10:40 Vincent


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09083 sekund.