NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEEP PURPLE - Abandon

Přestože předchozí „Purpendicular“ po komerční stránce neznamenalo bůhvíjaký úspěch, bylo natolik kvalitní, že kapela prokázala své právo na další existenci. Na život po Blackmoreovi. V kapele díky kliďasovi Morseovi byla dobrá atmosféra a nic nenasvědčovalo tomu, že by se další deska neměla tvořit lehce. Jenže s čím nikdo moc nepočítal, studnice nápadů Deep Purple začala najednou pěkně rychle vysychat. Můžeme spekulovat o tom, zda na to má vliv Blackmoreův odchod nebo prostě už kapela nedokázala přijít s další skvělou deskou. Protože, řekněme si to na rovinu, „Abandon“ je nejhorším albem, které kdy tahle kapela vydala.

„Any Fule Kno That“ by mohla být považována za jednu z nejlepších skladeb kolekce. Má vcelku zapamatovatelný refrén a slušný rockový groove. Fanoušci ji na prvních koncertech po vydání desky přijali, ovšem brzy se ze setlistu vytratila. Není divu, přestože to není špatný kousek, nemůže se v žádném případě srovnávat se stálicemi koncertních playlistů. Druhá „Almost Human“ je takové pětiminutové plácání odnikud nikam. Skladba se potácí, není na ní ani zbla výrazného místa a působí vatovitým dojmem. To následující „Don´t Make Me Happy“ je na tom o něco lépe. Úvod navodí náladu slavné „When A Blind Man Cries“, ovšem potom skladba žije svým životem. Má bluesovou náladu a Gillan, přestože je slyšet, že jeho hlas působí trochu unaveněji, předvádí velmi slušný výkon.

Se „Seventh Heaven“ přichází vrchol alba. Po poklidném úvodu, kdy kapela působí až spacerockovým dojmem, vybuchuje Morseova kytara a hned se dává do souboje s Lordovými hammondkami. Ze „Seventh Heaven“ je cítit živočišnost a radost ze hry. Což ovšem neplatí o následující „Watching The Sky“, která jasně ukazuje, že i Deep Purple můžou dojít nápady. Ono je to v podstatě skoro po zbytek celé desky. Výjimku rozhodně tvoří „Fingers To The Bone“, která koketuje s náladou, jakou měla na předchozí desce „A Touch Away“. Prim v ní hraje skoro středověká Morseova kytara a Gillanův přesvědčivý přednes, ovšem zahanbit se se svým klavírním sólem nenechá ani Lord.

Následující „Jack Ruby“, „She Was“ a „Whatsername“ jsou opět skladby, které jsou na desce „jen proto, aby se neřeklo…“ Těžko budete hledat nějaký záchytný bod, prostě tahle trojice demonstruje tak trochu bezradnost, ve které se Deep Purple po odchodu Blackmorea ocitli. Situace se trochu zlepší příchodem „69“, což je divočejší kousek ve stylu raných Deep Purple. „Evil Louie“ opět kapelu strhává do šedi průměru a závěrečná „Bludsucker“, což je pochopitelně nově přehraná skladba z památné desky „In Rock“ jasně ukazuje, že své nejlepší chvilky má kapela za sebou. Z desky vyčnívá, a i když nová verze nemá takovou sílu jako ta původní, je jasně vidět, že Blackmore přece jen kapele chybí. Nejvíce v této verzi překvapil Gillan tím, že je stále schopen prezentovat divoké výkřiky jako v roce 1970.

Jak jsem už zmínil, „Abandon“ je rozhodně nejhorším albovým zářezem v diskografii Deep Purple. Deska se v Anglii ani v Americe nedostala do žebříčků, kapela se na pár let zříká studiové činnosti a vyráží na nekonečná světová turné. Ta si začínají vybírat svou daň. Po komponování nové muziky lačný Lord hraje koncerty se stále menším zápalem, až se nakonec rozhodne pro odchod. „Už mě nebavilo hrát pořád ty samé staré skladby dokola. Cítil jsem, že svoji úlohu v Deep Purple neplním tak dobře,“ svěřil se legendární klávesista. Chtěl dělat vážnou hudbu, chtěl se věnovat i blues. Proto musel své kolegy požádat o uvolnění z kapely. Poslední koncert s Deep Purple odehrál 19. září 2002.

Jan Skala             


www.deeppurple.com

You Tube ukázka - Any Fule Kno That

Seznam skladeb:
1. Any Fule Kno That
2. Almost Human
3. Don´t Make Me Happy
4. Seventh Heaven
5. Watching The Sky
6. Fingers To The Bone
7. Jack Ruby
8. She Was
9. Whatsername
10. 69
11. Evil Louie
12. Bludsucker

Sestava:
Ian Gillan – zpěv
Steve Morse - kytara
Jon Lord - klávesy
Roger Glover - baskytara
Ian Paice - bicí

Rok vydání: 1998
Čas: 56:18
Label: EMI
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock

Diskografie:
1968 - Shades Of Deep Purple
1969 - The Book Of Taliesyn
1969 - Deep Purple
1970 - In Rock
1971 - Fireball
1972 - Machine Head
1973 - Who Do We Think We Are
1974 - Burn
1975 - Stormbringer
1975 - Come Taste The Band
1984 - Perfect Strangers
1987 - The House Of Blue Light
1990 - Slaves And Masters
1993 - The Battle Rages On...
1996 - Purpendicular
1998 - Abandon
2002 - Bananas
2005 - Rapture Of The Deep
2013 - Now What?!

Související recenze, rozhovory, reporty
Foto: archiv kapely


Vydáno: 05.09.2013
Přečteno: 4510x




počet příspěvků: 9

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
DPDelší dobu jsem...28. 02. 2022 15:19 Jirka Pokorný
AbandonAlba se musím...21. 02. 2022 9:29 rumcajs
Sto lidí, sto názorůPo přečtení...5. 10. 2013 13:26 Petr
Nemyslím že je...12. 09. 2013 15:41 -krusty-
nejsi sámbuď v klidu nejsi...9. 09. 2013 8:19 pavel


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08991 sekund.