NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GOTTHARD - Bang!

Jak černý byl pro Gotthard rok 2010 není asi třeba ani připomínat. Když pak dva roky po smrti frontmana Stevea Lee pozůstalci natočili s náhradníkem, Leeovým australským hlasovým klonem Nicem Maederem, comebackovou desku „Firebirth“, vypadalo to, že je kapela definitivně u konce s dechem. „Firebirth“ bylo suverénně nejslabším albem celé diskografie kapely a přesto, že Maeder se ukázal býti velice dobrým zpěvákem, který je od Lee k nerozeznání jen velice sporadicky, nápady deska skutečně neoplývala. Fanoušky rozdělila na dva tábory. Na ty, kteří ji brali jako pietu za Leea a chválili by, i kdyby deska obsahovala jen prd z kuličky a na ty, kteří se na to dívali střízlivýma očima a uznali, že tohle album se fakt nepovedlo.

Já jsem tehdy v roce 2012 patřil do té druhé kategorie a dodnes si stojím za tím názorem, že „Firebirth“ stojí po právu až na samém dnu diskografie kapely. Proto jsem k „Bang!“ přistupoval s despektem. Předchozí deska totiž ukázala, jak mohl být Lee pro celou tvorbu důležitý a fakt, že se „Firebirth“ nepovedla úplně podle představ, velmi opatrně připustili, ač samozřejmě velmi neradi, i sami členové kapely. Ale což, nechme být, co bylo a věnujme se tomu, co se kolem Gotthard děje v současnosti.

Po vydání minulé desky kapela začala hojně koncertovat a to ji stmelilo. Dnes už nepůsobí jako „čtyři pohrobci a jeden najatý zpěvák“, ale opět už zase jako kapela, kde Maeder má své pevné místo. A na novince je to také znát. Maeder je už silný v kramflecích a i když je jeho hlas stále hóóódně podobný Leeovi, místy vykoukne jeho osobnost a vy si řeknete: „Sakra, tady by to ten Steve asi zazpíval jinak…“

A navíc, kapela se konečně vymanila ze skladatelské impotence, kterou „Firebirth“ trpěla nejvíce. Konečně se jí podařilo dát dohromady několik skutečně silných skladeb, které snesou porovnání i s největšími hity minulosti. Mezi ně rozhodně patří začátek alba v podobě titulní ostré hardrockové jízdy „Bang!“ a následující svižné „Get Up ´N´Move On“, která nás vrací do časů prvních tří desek, na které dodnes nenechají příznivci dopustit (osobně bych tady ruku do ohně dal jen za „G.“). Následující pilotní singl „Feel What I Feel“ a zejména následující křehká balada „C´est La Vie“ posluchače zase vrací do dob, kdy kapela ostře uhnula směrem k poprocku, do dob velice vydařených desek „Open“ a „Homerun“. Obě zmíněné skladby jsou velice podařené záležitosti, které patří k tomu nejlepšímu, co deska nabízí.

Mezi tu pomyslnou elitu alba můžeme s klidem zařadit i výtečnou „My Belief“, kde kapela na ostrý whitesnakeovský riff naroubovala mainstreamový nádech skladby. Povedla se i „Red On My Sleeve“ nebo „Mr. Ticket Man“, které si vykračují v těch nejlepších tradicích ostrovního hard rocku. Ovšem na kvalitativně druhé straně alba stojí třeba taková „I Won´t Look Down“ nebo prapodivný duet s americkou zpěvačkou Melody Tibbits nazvaný „Maybe“. Ovšem v případě této desky se jedná jen o pár hluchých míst.

Oproti „Firebrith“ se tedy „Bang!“ povedla. Nepřináší sice nic, co by člověk od Gotthard v minulosti neslyšel, ale jsou zde dobré nápady, zahrané s grácií a především tahle deska vrací Gotthard kvalitativní laťku, kterou její předchůdkyně až nepěkně podlezla.

Jan Skala             


www.gotthard.com

You Tube ukázka - Feel What I Feel

Seznam skladeb:
1. Let Me In Katie
2. Bang!
3. Get Up 'N' Move On
4. Feel What I Feel
5. C'est La Vie
6. Jump The Gun
7. Spread Your Wings
8. I Won't Look Down
9. My Belief
10. Maybe
11. Red On A Sleeve
12. What You Get
13. Mr. Ticket Man
14. Thank You

Sestava:
Nic Maeder – zpěv
Leo Leoni - kytara
Freddy Scherer - kytara
Marc Lynn - baskytara
Hena Habegger - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 63:30
Label: Nuclear Blast
Země: Švýcarsko
Žánr: hard rock

Diskografie:
1992 - Gotthard
1994 - Dial Hard
1996 - G.
1999 - Open
2001 - Homerun
2003 - Human Zoo
2005 - Lipservice
2007 - Domino Effect
2009 - Need To Believe
2012 - Firebirth
2014 - Bang!

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 13.05.2014
Přečteno: 3525x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tak díky za...15. 05. 2014 9:49 JT
Nepocul som, ale...15. 05. 2014 9:00 johny


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09779 sekund.