NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




METALLICA - Master Of Puppets

O tom, že „Master Of Puppets“ je jedním z nejdůležitějších metalových alb všech dob snad není ani třeba mluvit. Sama Metallica se na něj připravovala dlouhou dobu, protože sama si uvědomovala, že tahle deska ji buď vrhne na vrchol popularity, nebo jí také může zlomit vaz. Ne nadarmo se o třetích deskách kapel mluví jako o těch stěžejních pro další vývoj. Metallica byla v té době ostřílená kapela, a proto nechtěla nic nechat náhodě. Její hvězda už zářila po celém světě, v roce 1985 se představili po boku Bon Jovi, Ratt, ZZ Top, Marillion a Magnum na obřím festivalu Monsters Of Rock pod hradem Donnington a navíc se hbitému kecálkovi Larsi Ulrichovi povedlo dojednat smlouvu s kolosem Elektra.

Ten se samozřejmě své nové akvizici, jejíž hvězda strmě stoupala, začal věnovat s veškerou péčí. Vědom si toho, že ztučňující se konta nemají na pěstěný alkoholový návyk členů kapely moc dobrý vliv, vyhnal je ze smradlavých ulic San Francisca do Evropy. To káplo do noty hlavně Ulrichovi, protože Metallica se vydala svou třetí desku nahrávat do jeho rodného Dánska. Hlavní slovo nad vznikem alba měl producent a zvukový inženýr Flemming Rasmussen, který si svůj sluch brousil už při tvorbě alb Blackmoreových Rainbow.

Během turné k prvním dvěma deskám se Metallica stala semknutou kapelou, která tvoří skladby společně. Tentokrát se už obešla bez nápadů Davea Mustainea, které využívala na předchozích albech a u většiny skladeb jsou podepsáni jako autoři Ulrich, Hetfield a Hammett. Cliff Burton přidal svůj rukopis ke třem skladbám („Master Of Puppets“, „Orion“ a „Damage Inc.“).

Deska startuje podobně jako „Ride The Lightning“ akustickým intrem, které se zvrhne do ostré, sekané skladby „Battery“, jenž připomene „Fight Fire With Fire“. První, co praští do uší je fakt, že James Hetfield pořádně přitvrdil ve svém vokálním projevu, protože tehdy se už naplno smířil s myšlenkou, že zůstane hlavním zpěvákem kapely on, protože John Bush (Armored Saint) reagoval na jeho opakované nabídky v nejlepším případě jen pokrčením ramen.

To přitvrzení je slyšet hlavně v titulní skladbě „Master Of Puppets“, kde po uklidňující pasáži ve střední části přichází opět tvrdá poloha s Jamesovým šťěkavým „mástr, mástr…“. Samotná skladba „Master Of Puppets“ je jedním ze stěžejních míst alba. Osmiminutová, vrstvená kompozice plná různých zvratů, změn tempa a výborných riffů ukazuje, kam se Metallica za pět let své existence dostala. Od prvoplánových punkmetalových popěvků až ke kompozicím, díky kterým by se jim dalo dokonce říkat „thrashmetaloví Queen“.

„The Thing That Should Not Be“ sice trochu stojí ve stínu předchozí klasiky a následující „Welcome Home (Sanitarium)“, ale i tak skladba drží vysoce nadprůměrný standard. „Welcome Home (Sanitarium)“ se zpočátku může tvářit jako balada ve stylu „Fade The Black“ z „Ride The Lightning“, ovšem ve výsledku se o žádnou baladu nejedná. Protože po volném začátku se skladba rozjede do tempa, které je přesně takové, že dokáže pohnout davem pod pódiem. Další nesmrtelná skladba. „Disposable Heroes“ má grandiózní nástup, tvrdé zlověstné kytary se nakonec rozjedou ke zběsilém cvalu a skladba pádí kupředu hlava nehlava a když v refrénu na chvíli zvolní, nejedná se o žádnou oázu klidu, ale o nabroušený projev, kde Hetfield drtí slova mezi zuby.

„Leper Messiah“, skladba, kterou už v roce 1986 hrála stanice Vltava v pořadu Posloucháte větrník, je pak spolu s „The Thing That Should Not Be“ pravděpodobně nejslabší položkou alba. Platí pro ni v podstatě to samé. Velice nadprůměrná skladba, která ale vedle ostatních monster působí trochu nevýrazně. „The Call Of Ktulu“ má následovníka, tentokrát se jmenuje „Orion“. Opět osmiminutová (tuhle délku skladeb si Metallica nějak oblíbila) výpravná instrumentálka, kde prim zase hraje vytažená Burtonova basa a táhlé (tentokráte) Hetfieldovo sólo přesně uprostřed skladby. O závěr alba se postará divoká „Damage Inc.“. Tu uvede opět velice zlostný úvod, do kterého Hetfield začne sekat své riffy, aby se pak společně s celou kapelou dal na obrovskou jízdu, která za celou deskou udělá skutečně nekompromisní tečku.

Hned po vydání v únoru 1986 začala deska sbírat nejrůznější ocenění, která vlastně dostává dodnes, kdy jí různé prestižní magazíny citují jako jedno z nejdůležitějších děl metalové historie a album obsazuje přední příčky v různých anketách o nejlepší rockovou desku. Metallica vypadala jako pořádně rozjetý stroj, který snad ani není možné zastavit. Jenže stačila jedna cesta do Švédska a všechno bylo jinak.

Tehdy se psalo sedmadvacátého září 1986. Ten den jsem slavil svoje sedmé narozeniny a vyjeveně zíral na svůj první slabikář, který jsem dostal v první třídě trnovské základky. Možná právě, když jsem sfoukával sedmou svíčku na svém dortu, Cliff Burton umíral pod koly autobusu na silnici v jižním Švédsku…

Jan Skala             


www.metallica.com

You Tube ukázka - Master Of Puppets (live)

Seznam skladeb:
1. Battery
2. Master Of Puppets
3. The Thing That Should Not Be
4. Welcome Home (Sanitarium)
5. Disposable Heroes
6. Leper Messiah
7. Orion
8. Damage Inc.

Sestava:
James Hetfield - zpěv, kytara
Kirk Hammett - kytara
Cliff Burton - baskytara
Lars Ulrich - bicí

Rok vydání: 1986
Čas: 54:46
Label: Elektra
Země: USA
Žánr: thrash metal

Diskografie:
1983 - Kill´Em All
1984 - Ride The Lightning
1986 - Master Of Puppets
1988 - ...And Justice For All
1991 - Metallica
1996 - Load
1997 - Reload
2003 - St. Anger
2008 - Death Magnetic

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.06.2014
Přečteno: 6745x




počet příspěvků: 13

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
MasterDeska silná svou...23. 11. 2016 22:49 rumcajs
Já bych to s tím...23. 06. 2014 20:40 Crust
The Thing That...22. 06. 2014 12:31 Meresz
Ono hodnotit 25 let...22. 06. 2014 10:08 Hellhammer
MetallicaJa nechapem cely...21. 06. 2014 23:11 Demonick


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09604 sekund.