TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEVIN TOWNSEND PROJECT - Z² / Sky Blue

„Sky Blue“
Vzpomínáte na výtečnou „Epicloud“? Pak nebudete příliš překvapeni první skladbou „Rejoice“, která by na předchozí řadovce klidně mohla být. Hned druhá „Fallout“ je jedním z vrcholů celého alba. Naprostá hitovka, která se neoposlouchá. Nevím, jak to ten Devin dělá, že má čuch na takové skladby. Střídání hlasů Anneke Van Giersbergen a Devina je nádherné a dokonalé. Přesto však opět můžeme říci, že se píseň klidně mohla nalézat na „Epicloud“ a nikomu by to nepřišlo divné.

„Sky Blue“ na rozdíl od „Dark Matters“ vychází pod hlavičkou The Devin Townsend Project a je mnohem klidnější. To uslyšíte například v následující „Midnight Sun“, která je krásným pohlazením na duši. Svým začátkem a nazvučením kytary mi připomíná album „Synchestra“. Velice progresivně rocková věc s pohodovým refrénem, který je trochu ve stylu Devinova oblíbeného „New Age“. A v podobném tónu pokračuje i „A New Reign“. Éterická píseň, co dokáže až zhypnotizovat. Ačkoliv jsou zde vokály takové „milé“ a ideálně doprovází hudbu, zbožňuji moment, kdy v refrénu Devin přidá na důrazu. Skladba se mění a některé její části jako by vylezly například z období desky „Terria“.

„Universal Flame“ je další perfektní ukázkou dokonalé kompozice a talentu ke skládání naprostých hitů. Je to vlastně popík s kytarami a trochu složitější strukturou. Jenže je to kvalitní popík, takový, který si budete rádi pobrukovat. Závěr skladby obstarají parádní sborové vokály. Těch na aktuálním albu začal Devin používat trochu víc a někdy jako by více koketoval s vážnou hudbou.

„Warrior“ disponuje zejména v začátku důraznějšími bicími a je více metalová, později se však rozvíjí a působí odpočinkově. Střed alba je více popový. Devinova hudba vždycky obsahovala prvky tohoto žánru. A on to ani nezastírá. Titulní „Sky Blue“ zašla v propojení progresivního rocku a popu ještě dál. Je inspirovaná songem „DJ got us fallin‘ in love“ od Ushera. Upřímně mě to nijak nepohoršuje, skladba je to chytlavá a Devin zde předvedl zas jiné vokální rejstříky. Ani zde nesmím zapomenout pochválit Anneke, která vždy dokáže pochopit náladu dané písně a přizpůsobit se jí. „Silent Militia“ je více hravá, pestrá a Devin přiznává inspiraci „You spin me round“ od Will.i.ama. Říkáte si, jestli té „inspirace“ od jiných interpretů není hodně? Určitě ne a jednotlivé skladby jsou v „Townsendovském“ duchu a obsahují dostatek vlastních nápadů.

„Rain City“ je delší kompozicí a je velice zasněná. Rovněž ukazuje jeden z rozdílů oproti „Epicloud“. Nová deska je melancholičtější, vážnější. „Forever“. Co na ni říci? Naprosto uhrančivá a okouzlující věc. Duchovní a krásná. Ne úplně typická Devinova píseň. Tichá, nenápadná, přitom s hezkou nosnou melodií a zvláštní atmosférou. V závěru přijde ještě divnější moment, kdy v pozadí téhle „duchovní“ hudby uslyšíte Devinův řev a skladba tak dostává na naléhavosti. Aby deska nevyzněla tak smutně, přichází „Before We Die“, kterou spolu s Devinem nazpívali i fanoušci. Díky tomu je v nahrávce dokonce dva tisíce hlasů! Lidé posílali jimi nazpívaný refrén přes internet. Tomu říkám síla. Parádní hymna.

Úplný závěr obstará však zvláštní „The Ones Who Love“, nasáklá baptistickou atmosférou. Kdo slyšel soundtrack ke hře Bioshock: Infinite od Garryho Schymana bude vědět, o čem mluvím. „Sky Blue“ je albem, které plynně navazuje na „Epicloud“, současně dává vzpomenout i na starší Devinovu tvorbu, zároveň však nezapomíná jít dál a nečerpá jen z minulosti.

„Z²“ je dalším zajímavým počinem v bohaté diskografii Devina Townseda. Jde o písně s typickým rukopisem tohoto hudebníka. Svou dávku letošní „originality“ využil v projektu Casualties of Cool. Na dvojalbu naleznete velké množství hudby a stylů. S každým poslechem deska roste a rozhodně jen tak neomrzí. Devin si dá prý několikaletou tvůrčí pauzu, ale já doufám, že nebude těch let příliš mnoho. „Z²“ je ukončením jedné éry, uvidíme, kam se vydá v té další.

Tomáš Marton             


www.devintownsend.com

Seznam skladeb:
1. Rejoice
2. Fallout
3. Midnight Sun
4. A New Reign
5. Universal Flame
6. Warrior
7. Sky Blue
8. Silent Militia
9. Rain City
10. Forever
11. Before We Die
12. The Ones Who Love

Sestava:
Devin Townsend – zpěv, kytary
Dave Young – kytara, klávesy
Brian Waddell – baskytara
Ryan Van Poederooyen – bicí
Mike St-Jean – klávesy, programování
Morgan Ågren – perkuse
Kat Epple – flétna
Anneke van Giersbergen –zpěv

Rok vydání: 2014
Čas:56:32
Label: Insideout
Země: Kanada
Žánr: Progresivní rock/pop/metal

Diskografie:
2009 - Ki
2009 - Addicted
2011 - Deconstruction
2011 - Ghost
2012 - Epicloud
2014 - Z²

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.12.2014
Přečteno: 3751x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
skvělá hudba,...8. 01. 2017 8:40 necrophiliac
Co dodat k albumu??...15. 01. 2015 8:49 johny
K samotnému albumu...23. 12. 2014 16:51 Soichiro Honda
Deska se mi hodně...23. 12. 2014 10:17 Eyrekr


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08883 sekund.