NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BLACK STAR RIDERS - The Killer Instinct

Jakkoliv mohli Black Star Riders vypadat jako krátkodobý projekt, který jen připomene někdejší slávu Thin Lizzy, máme tu teď už jejich druhou desku „The Killer Instinct“. Od minulého, dva roky starého alba došlo k drobné korektuře v sestavě, kdy kapelu opustil basista Marco Mendoza, aby jeho místo zaujal Robbie Crane (předtím dlouholetý člen hairmetalových Ratt), ovšem na výsledném znění novinky od těchto „učňů Phila Lynotta“ to nemění zhola nic. Proto se opět jedná o velmi příjemnou vzpomínku na dávno zašlé časy, kdy se ožralý Lynott z pódia ptal: „Je tady nějaká holka, co by chtěla do těla trochu irské krve?“ Od zázračného synka z irsko-brazilské rodiny to tedy sedělo…

Když jednička Black Star Riders „All Hell Breaks Loose“ představovala opravdu asi jen tu vzpomínku na irskou legendu, s „The Killer Instinct“ jako kdyby si tahle kapela začala žít vlastním životem. Samozřejmě první, co vás napadne, když si pustíte úvodní věc pojmenovanou právě „The Killer Instinct“, je sice klasický zvuk Thin Lizzy, ale to téhle kapele nikdo nemůže zazlívat. Kytarista Scott Gorham se k Lynottovi připojil už v roce 1974 a kromě „Whiskey In The Jar“ se podílel na všech klasických hitech kapely. Naopak na Black Star Riders je sympatické, že se nesnaží za každou cenu vyškrábnout nějakou tu škváru a i když každý ví, že se jedná o přímé pokračovatele Thin Lizzy, nezneužívá tuto legendární značku.

Na „The Killer Instinct“ v podstatě můžete najít všechno, co dělalo Thin Lizzy jimi samými. Jsou tu samozřejmě ty klasické Gorhamovy vyhrávky, které jsou hravé stejně jako v dobách „The Boys Are Back In Town“. Ovšem co je nejpodstatnější, nechybí ani irské motivy, které dělají skladby jako je baladická „Blindseded“ nebo těžkotonážní hard rock „Soldiertown“ mnohem zajímavějšími, než jaké dokáže v současné době vypotit konkurence. A to i navzdory tomu, že Black Star Riders nejsou dnes prakticky vůbec žádnou irskou partičkou, protože jediným členem, který ve zmíněné zemi žije je frontman Ricky Warwick.

Apropó Warwick. Možná jeho hlas je jednou z mála sporných položek alba. Je vynikající frontman i zpěvák, to všichni víme. Výborně se popasoval s přetěžkou rolí, že musí zastávat místo legendárního Lynotta, ovšem v případě „The Killer Instinct“ mi přijde jeho hlas namíchaný vcelku nešťastně a nevýrazně, a proto ve zmíněné „Soldiertown“ úplně zaniká za hurónskými sbory jeho kolegů. Warwick se snaží co může, výtečně se stylizuje i do Lynottova frázování, jako v případě titulní „The Killer Instinct“ (kde v sobě nezapře silný irský akcent), ovšem tahle snaha je trochu deklasována právě nešťastným smícháním jeho zpěvu, který mu ubírá na síle. A to je co říct. Člověku, který v řadách The Almighty doslova běsnil v „Jonestown Mind“ nebo „Ultraviolent“. Jeho projev tak skvěle vynikne asi jen v bonusových akustických verzích skladeb.

Ovšem v celkovém vyznění se mi „The Killer Instinct“ jeví podařenější než debut. Je semknutější a už se nesnaží být za každou cenu lizzyovštější než Thin Lizzy. Ty odkazy na minulost tam jsou a jelikož Thin Lizzy byla skutečně velice originální kapela, byla by škoda její potenciál, který v Gorhamovi ještě nevyschl, v současnosti ještě nevyužít. Dobře, současně podaná klasika…

Jan Skala             


www.blackstarriders.com

YouTube ukázka - The Killer Instinct

Seznam skladeb:
1. The Killer Instinct
2. Bullet Blues
3. Finest Hour
4. Soldierstown
5. Charlie I Gotta Go
6. Blindsided
7. Through The Motions
8. Sex, Guns & Gasoline
9. Turn In Your Arms
10. You Little Liar
11. Gabrielle
12. The Reckoning Day

Sestava:
Ricky Warwick - zpěv
Scott Gorham - kytara
Damon Johnson - kytara
Robbie Crane - baskytara
Jimmy DeGrasso - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 46:00
Label: Nuclear Blast
Země: Irsko/USA
Žánr: hard rock

Diskografie:
2013 - All Hell Breaks Loose
2015 - The Killer Instinct

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 29.04.2015
Přečteno: 2378x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09013 sekund.