RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...

RAGE - Afterlifelines
Nikde není psáno, že se to musí poslouchat...

MONTROSE - Montrose
z dílny hard rocku. Debutní fošna je skvělá,...

RAGE - Afterlifelines
6/10. Tak dlhý album NIKOMU netreba!

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Jasne, ale to by sa dalo povedať aj o iných...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Možná proto, že skladby podobného ražení měli...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Za mňa veľká spokojnosť 8/10.Len neviem prečo sa...

RAGE - Afterlifelines
9/10

MONTROSE - Montrose
Montrose je fenomenální kytarista, jeho kytara...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Oproti předešlému zápisu "Talviö" jde samozřejmě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ERELEY - Katharsis

Kapela Ereley vznikla teprve před rokem a už vydává debutové album „Katharsis“. Zajímavostí je, že celou desku dali dohromady jen dva lidé, a ti jsou v příbuzenském vztahu otec - syn.Přesto se brzy můžeme těšit i na koncerty této formace.

Už od začátku desky Ereley zaujmou. Úvodní „On The Way“ je velice povedeným kouskem, který umně rozehraje výtečnou atmosféru. Zpočátku spíš lehce rocková hudba doprovázená vkusnými a melancholickými klávesami začne postupně metalově kousat a vy máte pocit, že posloucháte něco ne zrovna obvyklého. Musím pochválit skvělý zpěv, který nad hudbu nijak extra nevyčnívá, ale funguje jako další nástroj. Ereley umí předat emoce, rovněž tak vytvořit kvalitní kontrast, a to když hudba deathově zahřmí a z čistého zpěvu se stane growling.

V „The Glue“ extrémně metalových prvků přibude a Ereley znějí skutečně nebezpečně. Přesto si dovolím říct, že v těch klidnějších polohách a čistém zpěvu jsou prostě lepší. Vokály v podání LaResistance znějí příjemně a nejsou ani příliš přeslazené nebo vyumělkované. Growling je sice dobrý, ale spíš jen průměrný. Trochu mi Ereley připomínají jiné našince - Mindwork. Podobný typ muziky i práce s čistými a extrémními vokály. Ereley jsou možná ještě víc náladoví a emotivnější.

Z každého hrábnutí do struny jde cítit, jak si na všem dala kapela záležet. A to nejen na samotném skládání, ale i na zvuku. Ten nechává vyniknout všem nástrojům a je krásný a čistý. Ereley mají i hitový potenciál, jak dokazuje „Soul In Chains“, které dominuje naléhavý refrén, a já nemám problém uvěřit všem emocím, které skupina předává. Každá píseň má nějaký zajímavý moment či melodii, chvilku mi Ereley připomenou Anathemu, jindy již zmíněné Mindwork. Žánr jako takový bych mohl označit jako alternativní metal, ale zejména v druhé polovině desky přibude progresivních elementů, což Ereley nejvýrazněji dokáží v „Decay Of Brain“.

I když jsou jednotlivé skladby velice dobré, ovšem jako celek už závěr desky začíná být lehce nudný. Respektive pozornost opadá a scénář skladeb je poměrně repetetivní. To je věc, kterou bych jako jedinou vytkl. Zpočátku Ereley překvapí, ale ke konci desky už prostě budete jejich styl a přístup k hudbě znát a v závěru chybí ještě něco, co by dalo pocit absolutní spokojenosti. Celkově se jedná o jeden z nejzajímavějších českých počinů posledních let. Především první půlka desky je prostě skvělá. Přemýšlivá a zároveň i odpočinková hudba s kvalitou a pocity, to jsou Ereley.

Tomáš Marton             


BZ ERELEY

Seznam skladeb:
1. On the Way
2. The Glue
3. Things that never happened
4. Leaving Shadows
5. Soul in chains
6. Highlanders
7. Decay of Brain
8. Dancing Hoods
9. A Figurine

Sestava:
LaResistans – zpěv, kytary, programování
York – kytary

Rok vydání: 2015
Čas: 50:46
Země: Česká republika
Žánr: Alternativní/prog metal

Diskografie:
2015 - Katharsis

Foto: archiv kapely


Vydáno: 14.04.2015
Přečteno: 3275x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
pozitivníCd Katharis od...19. 04. 2015 21:08 sqikuki


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08678 sekund.