NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Powermetalové novinky roku 2015 - část VI. - kapely HARMONY, BURNING POINT a DÉBLER

Pokud se našeho powermetalového seriálu týká, dnešní trojici interpretů můžeme považovat za doposud kvalitativně nejsilnější. S parádní, melodickou a navýsost poslechovou hudbou přispěchali jak křesťansky zaměření Švédové Harmony, tak dlouholetá finská úderka Burning Point. Doplňuje je španělská kapela Débler s povedeným folkmetalovým nášupem. Jdeme na to!

HARMONY - Remembrance (EP)
V tomto případě jde sice pouze o EP, přesto by byl hřích jej nezmínit. Existují k tomu rovnou dva dobré důvody. Zaprvé ho nahrála skvělá kapela, zadruhé zde zpívá jedno z nejlepších hrdel celé metalové historie, kterým neoplývá nikdo jiný, nežli Daniel Heiman (ex Lost Horizon). A protože je jeho božský hlas zaznamenán na pramalém počtu nahrávek, je nutné zmapovat třeba i EP, obzvlášť, když vyšlo pod hlavičkou švédských Harmony, jejichž autoři mají na psaní chytlavých kompozic mimořádný cit. O tom, že jim spolupráce s Heimanem sedí, jsme se mohli přesvědčit už na loňské řadovce „Theatre Of Redemption“. Nové EP „Remembrance“ obsahuje šest skladeb, z toho čtyři z debutového zápisu "Dreaming Awake", které ovšem díky novému nahrání s Heimanem získaly tolik přidané hodnoty, že je můžeme brát téměř jako novinky. A to velmi zdařilé, přičemž vrcholem je hned úvodní položka „Eternity“, která se pyšní spídovým kvaltem (díky čemuž působí nejmetalovějším dojmem ze všech šesti písní), strhujícím melodičnem a půvabnou závěrečnou gradací. Silné jsou i následné tři skladby, jež se vyznačují členitou klávesovou narací a příjemně kousavými riffy („Dreaming Awake“), podmanivě tesklivou atmosférou („Without You“) či svižnou dynamikou a progově vykrouceným sólem („She“). Nutno říct, že z pohledu těchto perel vyznívají dvě nové kompozice o něco slabším dojmem. Lépe dopadla šlapavá „In His Heart“, střednětempá „Feed My Hunger“ je pouze lehce nadprůměrná, a to přesto, že v ní probublávají kapelou oblíbené orientální vlivy. Nahrávku každopádně zdobí vyšperkovaný sound a samozřejmě Heimanův zpěv, který se se svými vokálními linkami podle potřeby mazlí, jindy metalově zaječí a dožene posluchačovu kůži k husí reakci. Zkráceně řečeno, chcete-li kvalitu, pusťte si Harmony s Danielem v čele.
7,5/10
YouTube ukázka - Eternity

BURNING POINT - Burning Point
Ani další album není tak úplně regulérním studiovým počinem (ačkoli je jako takové oficiálně bráno). Finové Burning Point na svém aktuálním eponymním zápisu rovněž nabízejí několik nových a několik starších písní. A stejně jako u Harmony, i zde je smysl oněch předělávek jasně daný výměnou na vokální pozici. Ke kapele se totiž přidala zpěvačka Nitto Valo (ex Battle Beast), jejíž bruskovité hrdlo osvěžilo starší songy měrou nebývalou. Špatně ovšem nedopadly ani čtyři nové písně, mezi nimi hned úvodní „In The Shadows“ s říznými heavy riffy a půvabně vyřvávaným refrénem. Opak představuje následující předělávka skladby „All The Madness“ (původně album „Feeding The Flames“), kde jemně vypouštěné kytary dávají gentlemansky přednost zpěvaččině hlasu, která jim oplácí mazlivě přitažlivým výkonem. Třetí song v pořadí s názvem „Sings Of Danger“ (z desky „Salvation By Fire“) zdobí mega chytlavý chorus, u čtyřky „Find Your Soul“ si pak můžeme odškrtnout nejlepší kus díla. Tato nová hitovka se nese ve striktně speedmetalové tempu, které korunují chytlavé riffy a poutavě zpěvný refrén. Poté ovšem vysoká kvalita klesne, když následující tři položky nejsou schopny nabídnout podobně atraktivní obsah. Do nadupaných kolejí se vrátíme s rychlovkou „Into The Fire“, což byl vždy jeden z nejlepších zápisů kapely a s vokálními nájezdy Nitty Valo se jeho melodický lesk rozzářil ještě výrazněji. Posledním mini-vrcholem je devítka „Queen Of Fire“, neboli další nová kompozice, tentokrát s klávesovým retro nádechem a hymnicky strhujícím refrénem. Závěrečná dvě čísla (včetně coveru „I´ve Had Enough“ od Kiss) už opět spadají pouze k lehčímu nadprůměru. Tam ostatně dlouhou řadu let patřila i kapela Burning Point. Nové album, jež vzniklo při příležitosti přechodu k labelu AFM Records, dokazuje, že nové skladby mají značný potenciál vytáhnout Finy daleko výš. Netřeba dodávat, že hlavní roli v této hře musí mít zpěvačka Nitte Valo.
7/10
YouTube ukázka - Find Your Soul

DÉBLER - Noctem Diaboli
Poslední nahrávka je už řadovkou v tradičním slova smyslu. Jak už bylo naznačeno výše, pozornost by tentokrát měli zbystřit příznivci folk metalu, pokud se vám navíc zamlouvá španělská banda Mägo de Oz, budete s druhou fošnou jejich krajanů Débler celkem jistě spokojeni. K osmičce nových skladeb nás zve dramaticko-epické intro „Noctem Diaboli 3010“, které pocitově předznamenává příchod apokalypsy. Jakkoli je jeho burácení působivé, jde přece jenom o zavádějící atmosféru, neb pointou hudby Débleru rozhodně není deprese a zmar. Přesvědčí nás o tom hned navazující kus „Renacer del Alma“, jenž se honosí veselým podtónem, který najde svůj vrchol v pozitivně skočném refrénu, což je ostatně hlavní předností celého alba. Španělé se ovšem umějí i zklidnit a vnést do své hudby melancholicky točené melodie. Za pomoci smyčců (hráč na housle Daniel Fuentes je pevnou součástí sestavy) se jim pak daří ze svých posluchačů vyloudit přímo melodramatické emoce. Konkrétně jde o duo písní „Recuerdos de Otra Vida“ a „Un Ano en Soledad“. Samotný vrchol se pak ukrývá pod číslem sedm. Song „Siempre hay Esperanza“ doprovodí tradiční folkový element spídovým tempem, které v kombinaci se slastně melodickým refrénem musí vykouzit radostný úsměv na tváři (alespoň na té mojí). Závěr díla obstará jakési mluvené outro, jenž je podložené decentním hudebním podkladem, ale i to mě dokázalo stran pocitů slušně zaujmout, navzdory tomu, že nerozumím ani exkrement. Druhý zápis kapely Débler je příjemným a začasté i patřičně chytlavým dílem, které nás sice nedonutí jet do Španělska na koncert kapely, ale svoji úlohu u melodicky založeného posluchačstva plní spolehlivě.
6,5/10
YouTube ukázka - Siempre hay Esperanza

Související články

Petr Štěpnička             


HARMONY

FB HARMONY

Seznam skladeb:
1. Eternity
2. Dreaming Awake
3. Without You
4. She
5. In His Heart
6. Feed My Hunger

Sestava:
Daniel Heiman - zpěv
Markus Sigfridsson - kytara
Raphael Dafras - baskytara
John Svensson - klávesy
Tobias Enbert - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 33:17
Země: Švédsko
Vydavatel: Ulterium Records
Žánr: power/heavy metal

Diskografie:
2003 - Dreaming Awake
2008 - Chapter II: Aftermath
2014 - Theatre of Redemption
2015 - Remembrance (EP)

Související články:
HARMONY - Chapter II: Aftermath
HARMONY - Theatre Of Redemption

--------------------------------------------------------------

BURNING POINT

www.burning-point.com

Seznam skladeb:
1. In the Shadows
2. All the Madness (2015)
3. Signs of Danger (2015)
4. Find Your Soul
5. Heart of Gold (2015)
6. My Darkest Times
7. Dawn of the Ancient War (2015)
8. Into the Fire (2015)
9. Queen of Fire
10. Blackened the Sun (2015)
11. I've Had Enough (Into the Fire) (Kiss Cover)

Sestava:
Nitte Valo - zpěv
Pete Ahonen - kytara
Pekka Kolivuori - kytara
Sami Nyman - baskytara
Jarkko Väisänen - klávesy
Jussi Ontero - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 45:21
Země: Finsko
Vydavatel: AFM Records
Žánr: power/heavy/speed metal

Diskografie:
2001 - Salvation by Fire
2003 - Feeding the Flames
2007 - Burned Down the Enemy
2009 - Empyre
2012 - The Ignitor
2015 - Burning Point

--------------------------------------------------------------

DÉBLER

FB DÉBLER

Seznam skladeb:
1. Noctem Diaboli 3010
2. Renacer del Alma
3. Perdido Edén
4. Recuerdos de Otra Vida
5. El Ritual de las Llamas
6. Un Año en Soledad
7. Siempre hay Esperanza
8. Comienza la Caza
9. Duelo hasta Morir
10. Tras la Tempestad

Sestava:
Ruben Kelsen - zpěv
Alex García - kytara
Sergio García - baskytara
Daniel Fuentes - housle
Nelson Valenzuela - bicí

Rok vydání: 2015
Země: Španělsko
Žánr: power/folk metal

Diskografie:
2011 - Último deseo
2015 - Noctem Diaboli


Vydáno: 21.07.2015
Přečteno: 2449x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Jinak Pagane,...21. 07. 2015 16:38 adrian
HarmonyNemohu se ubranit...21. 07. 2015 16:36 adrian


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09149 sekund.