ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




RUBICON RIVER - Kostky jsou vrženy

Alea iacta est. Tedy vlastně pardon, jelikož se budeme bavit o domovinou silně nasáklé nahrávce, je na místě vrátit se zpátky k češtině. „Kostky jsou vrženy“ hlásá titul prvního alba vlašimských Rubicon River, jehož vydáním kluci završili třetí rok své existence. A pro příznivce tuzemského heavíku (pro mnohé zatracované kategorie) mám poměrně dobrou zprávu – tenhle debut, i když je na něm (na devadesát procent) od začátku jasné, o co půjde a moment překvapení se nekoná, se vydařil.

Jako nejjednodušší kurs pro směrování posluchačského kompasu si dovolím použít přirovnání k jedinému albu pardubických Navar, či ještě lépe k novobydžovským Epitaf (tedy alespoň v éře s Radkem Řezníčkem u mikrofonu). Nejenže autorský rukopis je v některých momentech téměř bratrský (zkuste třeba „Horský vítr“, „Rubicon“, či „Barbary“), ale i nad stylově vydařeným a variabilním projevem křiklouna Tomáše Krajánka (pokud si jako já budete lámat hlavu, jestli náhodou u Rubicon River nefungují dva sóloví zpěváci, tak vězte, že nikoliv) člověka občas napadne, zda společně s Radkem nebrali lekce u jednoho učitele zpěvu. Jasně, ono je to dané především faktem, že se Rubicon River striktně drží žánrových pravidel jako z učebnice, napsané někdy v osmdesátých a z této cesty neuhýbají. Z téhle nápovědy by mělo být jasné, že „Kostky jsou vrženy“ nabídnou klasický, nijak komplikovaný, staroškolsky krásně klišovitý a občas trochu schematický heavy metal s českými texty.

Ty osobně považuju za největší přednost tvorby Rubicon River (a tedy těch deset neprokouknutelných procent), protože snaha o výpravné a obsažné sdělení kapele spolehlivě vychází, jejich citlivé zacházení s češtinou, která má obsah, k tomu zpěvnost a melodii, a hlavně přirozeně bez zadýchávání či heslovitých zkratek padá do pusy, je docela obratné. Na škodu může být skutečnost, že se – pochopitelně i přes dostatek změn v jednotlivých skladbách – v konečném součtu Rubicon River drží jistého schématu frázování a někdy až příliš jednoduchých melodií, které desku pomalounku táhnou do příliš konstantní nálady. Ta by (v případě dalšího natahování alba, osmička skladeb na téhle desce je ideální dávkou) se mohla i časem zajídat. A v souvislosti s texty je strašně důležitá ještě jedna věc – Rubicon River to berou natolik vážně, že ani v jednom případě neohnuli hřbet a nevsadili na podbízivost, laciné vtípky, prvoplánové halekačky či „povinný“ dojáček (kterýmžto faulům se konkurence obvykle nevyhýbá).

Hudebně, jak již naznačeno, progresivci, modernisti, či ultratvrďáci utřou. Příznivci spolehlivě šlapajícího a nijak složitého heavíku, šikovných a přitom nekomplikovaných sól a především melodické zpěvnosti si přijdou na své v každé z osmi nabídnutých skladeb (proto netřeba upozorňovat na nějaké vrcholy či údolí desky) a přes jistou rukopisnou podobnost mezi sebou i nezaměnitelné. Přimlouval bych se za větší dravost (v této souvislosti si neodpustím ještě jednou zmínit Epitaf, jejichž album „Noc duchů“, respektive jeho první polovina, je pro mě v kategorii český heavík jakýmsi vrcholovým bodem energické přitažlivosti, a na ten Rubicon River zatím ještě nedosahuje), která by mohla dodat víc dynamiky, napětí i energie. Trochu se peru i s klávesami, které bych si (vyjma archaičnem vonících sól) dovedl představit občas vysunutější do popředí, ale to není nic, co by nějak zásadně rušilo.

Jednoduchá charakteristika alba „Kostky jsou vrženy“? Poctivá, upřímná a příjemná muzika.

Savapip             


BZ RUBICON RIVER

YouTube ukázka - Horský vítr

Seznam skladeb:
1. Kálí
2. Horský vítr
3. Bezmoc
4. Barbaři
5. Společnice
6. Kriminál
7. Rubicon
8. Vlkodlak

Sestava:
Tomáš Krajánek - zpěv
Vráťa Šonský - kytara
Martin Kuklík - kytara
Pepa Pešek - baskytara
Marek Svoboda - klávesy
Marcel Fousek, Radomír Stárek - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 39:15
Země: Česká republika

Diskografie:
2014 – Kostky jsou vrženy

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.07.2015
Přečteno: 3276x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09177 sekund.