NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEF LEPPARD - On Through The Night

Traduje se, že někdy v roce 1978 šel tehdy dvacetiletý Joe Elliott kolem slavného klubu Marquee v Londýně a na jeho zeď napsal: „Jednou tady taky Def Leppard budou hrát!“ Znělo to odhodlaně. Ať už je to pravda nebo ne, jednoznačné je, že tam Def Leppard v pozdějších letech hráli. A nejen tam. Z této kapely, která vznikla v roce 1977, když se devatenáctiletý Elliott spojil se svým o dva roky mladším kámošem Rickem Savagem a jeho parťáky Tonym Kenningem a Petem Willisem ze shefieldské střední školy. Tehdy se začal psát kus rockové historie. Všichni měli rádi hudbu Led Zeppelin a Deep Purple, ovšem léto ´77 bylo na britských ostrovech naprosto prodchnuto punkovou anarchií a rockoví dinosauři byli spíše k smíchu.

To se ale během chvíle změnilo, a když se Def Leppard dostali ke svému debutu „On Through The Night“, byl na vrcholu heavy metal, tedy Nová vlna britského heavy metalu. A Def Leppard, ač k ní nikdy výrazově moc nepatřili, se na této vlně svezli také. To už ale byl pryč bubeník Kenning, jehož místo zaujmul Rick Allen a kapelu posílil výtečný kytarista Steve Clark. Ještě než se Def Leppard pustili do nahrávání debutu, vyšlo třískladbové bezejmenné EP, které se dá asi jako jediná nahrávka v historii této kapely charakterizovat jako klasický heavy metal, který zapadal do kolonky Nové vlny britského heavy metalu. A i když se jako o heavy metalu hovořilo také o „On Through The Night“, tady už to tak jednoznačné není.

Iron Maiden byli klasický heavy metal. Judas Priest byli klasický heavy metal. Diamond Head také. Ovšem Def Leppard už od počátků své kariéry absorbovali vlivy kapel jako Sweet, T. Rex, Foreigner, Thin Lizzy nebo Kiss. Proto jejich hudba působí už od debutu zpěvněji a přístupněji, než je tomu právě u Iron Maiden. Samozřejmě, zde se všechno odehrává jen v náznacích a to zejména na začátku desky, kdy kapela nasadí dvě nejlepší skladby, které tehdy měla k dispozici – „Rock Brigade“ a „Hello America“, které ukazují, že Def Leppard mají potenciál skládat zapamatovatelné stadionové refrény a že je jim heavy metalová škatulka už teď příliš těsná.

Navíc v „Hello America“ při pozorném poslechu zazní vliv kapely, které v budoucích letech měla na Def Leppard obrovský vliv, The Queen. Jistě, Def Leppard se na „On Through The Night“ ještě učí, jak vlastně takový pořádný hit má znít (proto tady nenajdeme žádnou skladbu, která by tuto funkci plnila, i když k tomu má nejblíže „Hello America“) a vše je ještě mladické a až moc nerozvážné.

Dnes některé skladby zní už trochu úsměvně, jako třeba refrén v „It Don´t Matter“ nebo kytarový riff v následující „Answer To The Master“ a nesnesou přísnější kritéria pozdější tvorby kapely. Jistě, že se i tady najdou povedenější kousky, jako je třeba chuligánsky zpěvná „Wasted“, ostrá (dalo by se říct až saxonovská) „It Could Be You“ či závěrečná, skoro až artrocková takřka osmiminutovka „Overture“, ale i tak je to jen předstupeň před tím, co kapela dokázala vyprodukovat v příštích letech.

Když se podíváme na „On Through The Night“ z pohledu roku 1980 a Nové vlny britského heavy metalu, tak ani tam by jí absolutorium patřit nemohlo. Pochopitelně se jedná o jednu z těch dobrých desek, které tehdy mladé kapely vydávaly, ovšem přece jen v porovnání s debutem Iron Maiden, „Lightning To The Nations“ od Diamond Head a pochopitelně i „British Steel“ od Judas Priest, tohle album trochu pokulhává. Fanoušci jej tehdy ale vzali a z Def Leppard se tehdy stala jedna z nových senzací. Dokonce se jim podařilo dát i pár koncertů v Americe po boku AC/DC, Pata Traverse a Teda Nugenta. Ale jak už víme, tohle byl teprve začátek. Velké věci měly přijít…

Jan Skala             


www.defleppard.com

YouTube ukázka - Hello America

Seznam skladeb:
1. Rock Brigade
2. Hello America
3. Sorrow Is A Woman
4. It Could Be You
5. Satellite
6. When The Walls Came Tumbling Down
7. Wasted
8. Rocks Off
9. It Don't Matter
10. Answer To The Master
11. Overture

Sestava:
Joe Elliott - zpěv
Steve Clark - kytara
Pete Willis - kytara
Rick Savage - baskytara
Rick Allen - bicí

Rok vydání: 1980
Čas: 44:08
Label: Phonogram
Země: Velká Británie
Žánr: heavy metal

Diskografie:
1980 - On Through The Night
1981 - High n´Dry
1983 - Pyromania
1987 - Hysteria
1992 - Adrenalize
1993 - Retro Active
1996 - Slang
1999 - Euphoria
2002 - X
2006 - Yeah!
2008 - Songs From The Sparkle Lounge
2015 - Def Leppard

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 05.11.2015
Přečteno: 3293x




počet příspěvků: 8

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Slangbyl v době...6. 11. 2015 19:34 Gogo
Za mě......jsou...6. 11. 2015 18:26 Kolík
Já si zase...6. 11. 2015 14:44 Pepsi Stone
Já začal v roce...6. 11. 2015 14:13 MILAN
Tady se mi ještě...5. 11. 2015 21:14 Gogo


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10788 sekund.