NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEF LEPPARD - High n´Dry

Zdá se to skoro až neuvěřitelné, ale i Def Leppard byli kapela, která dokázala vydávat alba každý rok. Tedy, pravda, jen v absolutních začátcích, ale pohled do diskografie nelže, protože dvojka „High n´Dry“ skutečně vyšla pouhý rok a čtyři měsíce po debutu „On Through The Night“. Za tu dobu se ale stalo pár důležitých věci, mezi které určitě patří vystoupení kapely na prestižním festivalu v Readingu, kde si zahrála po boku tehdejších nejzářivějších hvězd britské rockové scény jako například Whitesnake, Slade či UFO. Druhý a pro budoucnost kapely velice důležitý stěžejní moment se stal, když se jí podařilo ke spolupráci sehnat renomovaného producenta Roberta Johna „Mutt“ Langea, který o rok dříve udělal svůj majstrštyk se slavným albem „Back In Black“ od AC/DC.

Troufám si tvrdit, že právě zde, počátkem spolupráce „Mutta“ Langea s kapelou vznikl ten pravý sound Def Leppard a kapela si vybrousila svůj rukopis. Jestliže debut „On Through The Night“ byl v podstatě jen řadovým dílem Nové vlny britského heavy metalu, je „High n´Dry“ počátkem famózní jízdy, která Def Leppard dovedla během osmdesátých let na absolutní vrchol, kdy se stali jednou pro vždy legendou.

Obrovský kus cesty, kterou Def Leppard za rok 1980 ušli, je slyšet hned z prvního riffu úvodní skladby „Let It Go“. Zde je jasně slyšet vliv Langea, a ač může začátek desky až nápadně připomínat AC/DC (v té době světové kapely number one), zachoval producent Def Leppard jejich tvář, kterou ale notně zcivilizoval, zbavil je zbytečné metalové urputnosti a skladbám dodal lesk a hitparádové pozlátko. Navíc na „High n´Dry“ se sešla taková sbírka skladeb, že by se dalo hovořit o starém známém přirovnání „co skladba, to hit“.

Hitem se samozřejmě stala jen balada „Bringin´ On A Heartbreak“, ale k výšinám mají nakročeno snad všechny skladby. Podívejme se na precizní práci s feelingem v „Another Hit A Run“, kdy jen samotná kytara Stevea Clarkea v úvodu navodí atmosféru ostré jízdy nočním městem. Titulní „High n´Dry (Saturday Night)“ je pak klasická stadionová hymna, která má v dnešní době už trochu toporný refrén, ale v roce 1981 fungoval naprosto dokonale.

Právě stadionové refrény je to, na co se Def Leppard (samozřejmě díky Langeovi, který s nimi měl z minulosti bohaté zkušenosti) na „High n´Dry“ zaměřili a to jim v podstatě udělalo kariéru. Fakt, že nezůstali zuby nehty u Nové vlny britského heavy metalu, která se během roku 1980 prakticky vyčerpala, z nich udělal na „High n´Dry“ už univerzální rockovou kapelu, která měla potenciál k velikému úspěchu.

Na skladbách jako „Lady Strange“, „On Through The Night“ (skladba toho jména se kupodivu na debutu neobjevila) či „Mirror Mirror (Look Into My Eyes)“ je jasně slyšet ten posun k jednoduššímu, rockovějšímu vyznění, aniž by ještě byly otupeny metalové hrany (to si doba tehdy samozřejmě nežádala). Ovšem refrény (především v „Lady Strange“) jsou už jasně popové a mají hitparádové úmysly. Na druhé straně stojí za zmínku Clarkeova výborná instrumentálka „Switch 625“, která ukazuje tvorbu Def Leppard z druhé, muzikálnější a techničtější stránky.

Úspěch se také dostavil. Ovšem ne ve Velké Británii. Tamní posluchači, kteří znali „On Through The Night“ a brali jej jako slušnou metalovou nahrávku, „High n´Dry“ odmítli. Kapele vyčítali, že se zaprodala střednímu proudu a desku prakticky odvrhli. Členům skupiny i vydavatelské společnosti to zpočátku působilo nemalé starosti. Ovšem až do doby, kdy v Americe na singlu vyšla „Bringin´ On A Heartbreak“… a dostala se do hitparád. Od té doby bylo prakticky jasno.

Jan Skala             


www.defleppard.com

YouTube ukázka - Bringin´ On A Heartbreak

Seznam skladeb:
1. Let It Go
2. Another Hit And Run
3. High n´Dry (Saturday Night)
4. Bringin´ On The Heartbreak
5. Switch 625
6. You Got Me Runnin´
7. Lady Strange
8. On Through The Night
9. Mirror, Mirror (Look Int My Eyes)
10. No No No

Sestava:
Joe Elliott - zpěv
Steve Clark - kytara
Pete Willis - kytara
Rick Savage - baskytara
Rick Allen - bicí

Rok vydání: 1981
Čas: 42:38
Label: Mercury/Vertigo
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock/heavy metal

Diskografie:
1980 - On Through The Night
1981 - High n´Dry
1983 - Pyromania
1987 - Hysteria
1992 - Adrenalize
1993 - Retro Active
1996 - Slang
1999 - Euphoria
2002 - X
2006 - Yeah!
2008 - Songs From The Sparkle Lounge
2015 - Def Leppard

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.11.2015
Přečteno: 2630x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Skvělá deska....12. 11. 2015 19:30 Magnuss
Zkoušel......jsem ho dnes po...12. 11. 2015 15:19 Kolík
Debutbyl ještě metal,...12. 11. 2015 13:49 b.wolf
No nevím......jestli je to až...12. 11. 2015 10:18 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.15537 sekund.