RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...

RAGE - Afterlifelines
Nikde není psáno, že se to musí poslouchat...

MONTROSE - Montrose
z dílny hard rocku. Debutní fošna je skvělá,...

RAGE - Afterlifelines
6/10. Tak dlhý album NIKOMU netreba!

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Jasne, ale to by sa dalo povedať aj o iných...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Možná proto, že skladby podobného ražení měli...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Za mňa veľká spokojnosť 8/10.Len neviem prečo sa...

RAGE - Afterlifelines
9/10












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ET MORIEMUR - Ex Nihilo In Nihilum

Jsou tomu tři roky, co Et Moriemur vydali své druhé album „Ex Nihilo In Nihilum“ a nyní se dočkalo opětovného vydání, tentokrát na LP u italského labelu Minotauro Records. I proto je důvod si tuto desku připomenout, protože patří k těm nejlepším na domácí doom metalové scéně. Však jsou v jejím středu ostřílení borci, kteří hráli nebo hrají v kapelách jako Panychida, Cruadalach či Self-Hatred. Navíc za tuto desku byli v roce 2014 nominování na cenu Anděl a umístili se třetí v hlasování o nejlepší album v anketě Břitva. Takové dílo si vydání na LP (ve slušivé bílé či černé barvě) určitě zaslouží.

První „Sea Of Trees“ vlastně jasně řekne, jak to s kapelou je a co můžete od celé desky očekávat. Kvalitu. Zvuk nahrávky je výborný a i díky němu vás chytnou Et Moriemur do svých spárů. Atmosféra smutku se line začátkem skladby a má punc uvěřitelnosti. Zpočátku slyšíme jen zpěvákovo šeptání či smutné vyprávění, poté se skladba dostane do death/doomové podoby a ozve se mohutný growling. V pozadí slyším gregoriánské chorály, které podporují mystickou až duchovní atmosféru písně. „Delusion“ pokračuje v nastolené náladě. Je trochu pomalejší či plazivější. Do těžkých riffů promlouvá klavír a kytarové sólo. Skladba „May“ jako by se propadala ještě do větší deprese. Přitom začátek je melodický a krásný. Připomíná styl Swallow The Sun. Zpěvák Zdeněk opět nejprve smutně vypráví, aby pak brutálnější pasáž ozdobil velmi hlubokým hrdelním chropotem. A do té temnoty pak ještě zazní čeština, když v závěru přidá ještě takřka básnický projev. Je to docela dobrý nápad ozvláštnit jinak anglický text dalším jazykem. Ať už je to mateřština nebo (jako v následující „Liebeslied“) němčina. Et Moriemur dál pokračují ve svém zamyšleném doom metalu, přičemž vrchol desky se nalézá v šestnáctiminutové „Black Mountain“. To je skutečná očista duše. Ohromný zatěžkaný kolos, který se valí pomalu, ale atmosféricky. Ryzí death/doom. Vynikající práce s klávesami, varhanami či houslemi. Tradiční ingredience žánru, které kapela umí využít výborně.

Tahle deska je určená vyloženě pro fanoušky žánru. Ti si budou pochutnávat, protože se jedná o velmi kvalitní materiál. Osobně mi někdy přišly skladby až příliš zdlouhavé či plazivé, ale to už k žánru také patří. Nejsem tak nadšený jako v případě personálně spřízněných Self-Hatred, ale i tak musím říci: „Děkuji pánové za ten kus poctivého doom metalu.“

Tomáš Marton             


www.etmoriemur.com

YouTube ukázka - Liebeslied

Seznam skladeb:
1. Sea of Trees
2. Dissolving
3. Norwegian Mist
4. Liebeslied
5. Angst
6. Nihil
7. Le Choix
8. Black Mountain
9. Below

Sestava:
Zdeněk Nevělík - zpěv, piano
Aleš Vilingr - kytara
Honza Vaněk - kytara
Karel "Kabrio" Kovařík - baskytara
Michal "Datel" Rak - bicí

Rok vydání: 2014/2016
Čas: 58:54
Label: Minotauro Records
Země: Česká republika
Žánr: doom metal

Diskografie:
2011 - Cupio Dissolvi
2014 - Ex Nihilo in Nihilum
2016 - Ex Nihilo in Nihilum (LP)

Foto: archiv kapely


Vydáno: 04.03.2017
Přečteno: 1925x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1078 sekund.