RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Bruce DICKINSON - Tattooed Millionaire

Metalovým fanouškům není třeba představovat Bruce Dickinsona, jednoho z nejslavnějších zpěváků tohoto žánru. Frontman metalové legendy Iron Maiden a renesanční muž, který se krom zpěvu věnuje nebo věnoval šermu, psaní, moderování dokumentů i pilotování velkých letadel. Bruce Dickinson, stejně jako spousta jiných zpěváků velkých skupin, zkusil sólovou kariéru. A v jeho případě to rozhodně nebylo vůbec marné.

První Bruceova deska „Tattooed Millionare“ vznikla ještě za jeho působení v domovské kapele a první impuls nebyl přímo od samotného zpěváka. V roce 1989 si Iron Maiden dávali pauzu po vyčerpávajících turné a Bruce dostal nabídku, aby se podílel na soundtracku k filmu „Noční můra v Elm Street 5“. Vznikla skladba „Bring Your Daughter…“, kterou napsal spolu s budoucím kytaristou Maidenů Janickem Gersem. Skladba nakonec našla místo i na řadovém albu domovské kapely, ale Bruce s Gersem spolupracoval dál. A dali nakonec dohromady právě „Tattooed Millionare“. Album mělo být jiné než desky Iron Maiden a to se beze zbytku povedlo. Bohužel bylo zcela poplatné době, ve které vzniklo. Z desky doslova sálá konec osmdesátých let a zvuk je přesně takový, jaký měly stovky jiných interpretů v té době.

Heavy metal tu prakticky nenajdete. Deska je hard rocková a hraje spíš na melodickou rockovou strunu. U spousty skladeb se dá říci, že pokud by je nezpíval právě Bruce, nebyly by ničím zajímavé. Přesto album obsahuje hity. Tím největším je zábavná a svižná titulní píseň, která je typickou rockovou peckou osmdesátých let, má skvělý refrén a dodnes nezestárla. Druhým hitem je předělávka „All The Young Dudes“ od Davida Bowieho, respektive Mott The Hoople, která představuje nejlepší pomalou píseň na desce. Na třetím místě je „Born In 58“, která má příjemnou nostalgickou náladu. Dobovým hitem se také stala „Dive! Dive! Dive!“. Výborné jsou zde především kytary, sólo se povedlo stejně jako riffy. Skladbu sráží nepříjemný stadionový refrén, který mi k Bruceovi prostě nesedí. Ostatní skladby už nedokáží tolik oslovit, tedy pokud nejste vyloženě milovníkem osmdesátkového rocku. Otravná „Lickin´ The Gun“, nudná „Zulu Lulu“, nevýrazná „Gypsy Road“ nebo „Hell On Wheels“, která sice není špatná, ale představuje naprostý průměr. Závěrečná „No Lies“, atakuje šestiminutovou délku a je oproti zbytku alba nezvykle epická a rozmáchlá.

Největší problém alba “Tattooed Millionare“ je v tom, že zestárlo a působí archaicky. Navíc přišlo trochu později, než by bývalo mělo šanci na větší úspěch. Už začínal rok 1990 a v rockové hudbě začínalo frčet něco jiného. Sám Bruce je zde ve skvělé formě a právě kvůli němu samotnému si to má smysl poslechnout. Ty nejlepší kousky z jeho sólové kariéry měly teprve přijít.

Tomáš Marton             

První náznak toho, že jednou dá Bruce Dickinson Iron Maiden vale. První náznak toho, že tento zpěvák je všechno jiné než „pouze“ heavymetalový frontman. S „Tattooed Millionaire“ si odskočil do rozzářeného světa Sunset Boulevardu a pokusil se zachytit tehdy moderní vlnu hair metalu. O tom svědčí i rýpnutí si směrem k Nikkimu Sixxovi (Mötley Crüe), kterému věnoval titulní věc, jelikož se mu prý vyspal s manželkou. Bylo by to typické. Ovšem jinak je „Tattooed Millionaire“ deska průměrná až běda, což posléze přiznal i Dickinson. Samozřejmě titulní song svou kvalitu má, stejně jako úvodní „Son OF A Gun“ a „Born In 58", ale zbytek? Za zmínku stojí ještě možná závěrečná „No Lies“, ale věci jako „Hell On Wheels“ nebo „Dive! Dive! Dive“ jsou smutným důkazem toho, že tehdy ještě Dickinson skladatelský um Stevea Harrise potřeboval. O čtyři roky později tomu ale bylo už úplně jinak.
Pepsi Stone 5/10

www.screamforme.com

YouTube ukázka - Tattooed Millionaire

Seznam skladeb:
1. Son of a Gun
2. Tattooed Millionaire
3. Born in 58
4. Hell on Wheels
5. Gypsy Road
6. Dive! Dive! Dive!
7. All the Young Dudes
8. Lickin the Gun
9. Zulu Lulu
10. No Lies

Sestava:
Bruce Dickinson - zpěv
Janick Gers - kytara
Andy Carr - baskytara
Fabio Del Rio - bicí

Rok vydání: 1990
Čas: 43:14
Label: EMI
Země:Velká Británie
Žánr: Heavy metal

Diskografie:
1990 -Tattooed Millionaire
1994 - Balls to Picasso
1996 - Skunkworks
1997 - Accident of Birth
1998 - The Chemical Wedding
2005 - Tyranny of Souls

Související články

Foto: archiv umělce


Vydáno: 17.08.2017
Přečteno: 9105x




počet příspěvků: 26

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
8/10Desku Tattooed...28. 08. 2017 10:30 čéééši do toho
Bruceho sólovky...21. 08. 2017 16:04 Dandy
Accidentznám taky. V...20. 08. 2017 9:46 Domy
Accident rozhodne!...19. 08. 2017 20:03 adrian
Desítka je...19. 08. 2017 19:15 V.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10441 sekund.