ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Bruce DICKINSON - Accident Of Birth


V devadesátých letech byl Bruce Dickinson velmi aktivní a chrlil album za albem. Po rozpačitě přijatém albu „Skunkworks“, na kterém se pustil až ke grungeovým experimentům, se rozhodl pro změnu. Rozloučil se se svými tehdejšími spoluhráči a pro další desku získal nové. Co je však nejdůležitější, Bruce chtěl zase hrát heavy metal. K návratu k tomuto žánru měl na albu "Accident Of Birth" náležité pomocníky. Opět se potkal s producentem Royem Z, který zde hraje i na kytaru a přidal se k němu jeho dlouholetý spoluhráč z Iron Maiden Adrian Smith. To slibovalo velké věci a ty se také staly.

Úvodní „Freak“ je otvírák z těch nejlepších. Kytary jsou řízné, tempo rychlé a Bruceovy výšky velkolepé. Klasický hevík, opepřený skutečně tvrdými riffy a hledící směrem vpřed, nikoliv do minulosti. Trochu nezvykle je hned druhou položkou na desce intermezzo v podobě „Toltec 7 Arrival“ na nějž navazuje „Starchildren“. Střední tempo, hodně riffů a skvělý Bruce. Velmi groovy skladba. První baladou na desce je „Taking The Queen“. Velmi citlivý Bruceův přednes a akustické kytary které jsou ozdobou alba. Refrén se překlene do hard rocku, a i když se skladba opět zklidní, přijde na řadu i skvělé kytarové sólo a povznášející závěr. Bruce vždy umí vygradovat píseň. To ostatně dokonale ukáže v prvním vrcholu alba, šestiminutové „Darkside Of Aquarius“. Už úvod skladby slibuje něco „většího“ než běžnou skladbu. Kytary si jen tak vybrnkávají, aby po nich přišel dramatický riff. Píseň má skvělý táhlý refrén, ale největší sílu má v druhé půli. Po zklidnění přijde jiný, pro skladbu nový riff. Bruce zní naléhavěji a píseň začíná opět rozkvétat. Na řadu přijde sólo a gradující závěr s Bruceovými vícehlasy.

Prostředek alba je velmi silný. „Road To Hell“ je klasickou heavy metalovou vypalovačkou a tady je Bruce za celou svou sólovou dráhu vůbec nejvíce nejblíže Iron Maiden. „Man Of Sorrowvs“ je pak pravým opakem. Jedna se o procítěnou baladu, jaká se nerodí každý den. Naléhavostí a kvalitou se blíží i dokonalosti „Tears Of The Dragon“. Brucův výkon je dechberoucí a melodie srdcervoucí. K atmosféře vydatně vypomáhají klávesy a skvěle využitý klavír či decentní smyčce. Titulní skladba překvapí úvodní industriální atmosférou, která evokuje továrnu, ve které se natáčel i klip (zajímavostí pak je, že klipy byly natočen na všechny tři tyto skladby z prostředku alba, a všechny vznikaly právě na tomto místě). Skladba je to velmi důrazná a na Bruceovy poměry tvrdá. Riffy jsou ve slokách téměř thrashové a hudba má neskutečný drive. Refrén snadno vleze do hlavy a vy si ho pak budete ještě dlouho broukat.

„The Magician“ je „jen“ další „hevíkovou“ vypalovačkou, ale na desku skvěle zapadá. Následující „Welcome To The Pit“ je nejslabší věcí na albu a jako by se v ní Bruce poohlížel na svou rockovější minulost. „Omega“ je po „Darkside...“ druhá nejdelší píseň celé nahrávky a je i podobně epická. Začíná krotce a sloky s nádhernou melodií dávají posluchači pocit, že poslouchá baladu. Skladba se ale mění a přináší i dávku hard rocku či košatá kytarová sóla. Uvolněná atmosféra však „Omegu“ neopouští až do jejího konce. Skvělá věc, kde se opět zúročil Dickinsonův talent skládat velkolepé skladby. Závěr desky je v moci magické akustické balady „Arc Of Space“. A že akustika Bruceovi jde, dokázala potom třeba „Journeyman“ z desky „Dance Of Death“ od Maidenů.

Zajímavý je i obal alba, o který se postaral Derek Riggs. Ten Derek Riggs, který dlouhá léta tvořil obaly desek pro Iron Maiden. Malý kašpárek vylézající z břicha byl žertovně a trochu provokativně pojmenován jako „Eddieho syn“. „Accident Of Birth“ je moderním heavy metalovým albem, za což může parádní řízný zvuk, o který se postaral Roy Z a zároveň deskou, kterou si od Bruce přál asi každý jeho fanoušek, protože se tím vrátil k pořádnému heavy metalu, aniž by se však vykašlal na vývoj. Deska je pořádně řízná, ale rovněž i umělecká a patří do zlatého fondu tvrdé muziky. Bruceovy umělecké ambice však směřovaly ještě dál...

Tomáš Marton             

"Accident Of Birth" dnes lze vnímat jako předvývoj Dickinsonova návratu do Iron Maiden. Spojení s kytaristou Adrianem Smithem, se kterým strávil zlatá osmdesátá v náruči Železné panny, se ukázalo jako funkční, neboť znamenalo Dickinsonův krok směrem ke klasickému heavy metalu, od kterého se snažil v předchozích letech utéct co nejdál. Pro většinu fanoušků Iron Maiden i Dickinsona samotného tak představuje "Accident Of Birth" vrchol jeho sólové diskografie. Dá se to pochopit. Deska je to skutečně silná, ať už si vezmete otvírákový atak "Freakshow", maidenovsky čitelnou "Road To Hell", klasickou baladu "Man Of Sorrows" nebo závěrečný skvost "Arc Of Space", vždycky narazíte na výbornou skladbou. Nakonec se tak dá hovořit i o papírově slabších věech "The Magician" a "Welcome To The Pit", které sice neoplývají bůhvíjakým hitovým potenciálem, ale spíše jen výtečně doplňují mozaiku alba. Alba, které fanoušci vítali s otevřenou náručí, ale které přece jen po odvážných deskách "Balls To Picasso" a "Skunkworks" působí spíše jako sázka na jistotu. Experiment "Skunkworks" nevyšel a proto nastal čas návratu, navzdory prohlášením, které Dicki činil ještě pár let předtím. Ale k dobru je mu nutné přičíst, že tento návrat se mu velmi vydařil. A že si udobřil staré faoušky už je takový bonus.
Pepsi Stone 9/10

www.screamforme.com

You Tube ukázka - Man Of Sorrows

Seznam skladeb:
1. Freak
2. Toltec 7 Arrival
3. Starchildren
4. Taking the Queen
5. Darkside of Aquarius
6. Road to Hell
7. Man of Sorrows
8. Accident of Birth
9. The Magician
10. Welcome to the Pit
11. Omega
12. Arc of Space

Sestava:
Bruce Dickinson - zpěv
Adrian Smith - kytara
Roy Z - kytara
Eddie Casillas - baskytara
Dave Ingraham - bicí

Rok vydání: 1997
Čas: 53:37
Label: Raw Power
Země:Velká Británie
Žánr: Heavy metal

Diskografie:
1990 -Tattooed Millionaire
1994 - Balls to Picasso
1996 - Skunkworks
1997 - Accident of Birth
1998 - The Chemical Wedding
2005 - Tyranny of Souls

Související články

Foto: archiv umělce


Vydáno: 07.09.2017
Přečteno: 8755x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
jako joooJako existuje jen...15. 09. 2017 13:02 čéééši do toho
AoBMá...8. 09. 2017 9:15 rumcajs
Rovněž se připojuji......se svou...7. 09. 2017 18:08 Kolík
Tadyse skutečně...7. 09. 2017 15:21 Domy
AccidentNo jistěěě....7. 09. 2017 10:51 Dandy


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10058 sekund.