ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DISTURBED - Evolution

Po svém podivném (dočasném) konci zažili třemi roky Disturbed s deskou „Immortalized“ obrovský comeback. Bylo možná trochu zarážející, že největším hitem alba se stala svérázná předělávka „The Sound Of Silence“ legendární dvojice Simon & Garfunkel, díky které kapela byla dokonce nominována na cenu Grammy, ale přesto „Immortalized“ dokázala navázat na někdejší kvalitu raných alb, přestože jistý kalkul byl z této desky už znát. Dostavil se i komerční úspěch, když Disturbed dostali v domovských Spojených státech dokonce platinovou desku, což je v dnešní době docela výjimečná událost. Dalo se předpokládat, že k dalšímu (teď už možná definitivnímu) rozpadu nedojde. A nedošlo, ba co víc, s docela slušným mediálním popraskem vyšla nová deska „Evolution“.

A teď najednou kapela stojí před problémem. Nikdo by jí asi nezazlíval to, že si stále drží svůj letitý styl a v podstatě se tak připravila o moment překvapení, který mohla svým fanouškům nachystat. To potvrdil i pilotní singl „Are You Ready“, který sice má patřičný drajv a všechny atributy, co fanoušci od Disturbed čekají, ale jakási vyčpělost a únava materiálu už byla cítit z tohoto singlu. A to, prosím pěkně, patří tato skladba na desce k těm lepším. Druhý singl „A Reason To Fight“ už představuje druhou (pro leckoho odvrácenou) tvář současných Disturbed.

Skladba se totiž utápí v baladických pasážích, které nemají zrovna daleko k takovým partám jako Nickelback, což je rozhodně v případě kdysi dravé metalové kapely na škodu věci. To je totiž ten úplně největší problém nové desky. Stylizace do pózy rozervaných alternativních rockerů Disturbed vůbec nesluší a jasným dokladem toho jsou skoro až nevkusné balady „Hold On To Memories“ a závěrečná „Already Gone“, ze kterých odkapává cukr po litrech a mohou sloužit jako důkaz toho, jak přesně se podobná hudba dělat nemá. O něco milejší jsou pak (i když opět baladické) přece jen trochu vytvrzené „Saviour Of Nothing“ a „In Another Time“, které sbírají zbytky původní dravosti kapely.

O tu se pokouší i svižnější a v tomto případě i lepší kompozice, ať už je to zmíněná úvodní "Are You Ready“ nebo další dvě velmi slušné věci „No More“, stavějící své přednosti na mansonovsky houpavém groove a „The Best Ones Lie“, které prospívá větší angažovanost elektronických prvků. Ovšem ani všechny tři tyhle skladby nebudou v repertoáru Disturbed patřit mezi favority a jasné tahouny koncertních setů. Jen při nich dávný fanoušek může pookřát, ale ani ony jej nebudou naplňovat pocitem bůhvíjakého blaha.

Po zvukové stránce je „Evolution“ naprosto profesionálně odvedená práce, pod kterou je (jak se na jednu z nejúspěšnějších rockových kapel současnosti sluší a patří) podepsán jeden z nejrenomovanějších producentů současnosti Kevin Churko. Ovšem ani on a jeho leckdy šikovné zásahy do alb rozličných interpretů se zde minuly účinkem. „Evolution“ je totiž profesionálně zahraná, zvukově vypulírovaná, ovšem jedna velká nuda.

Jan Skala             


www.disturbed1.com

YouTube ukázka - Are You Ready

Seznam skladeb:
1. Are You Ready
2. No More
3. A Reason To Fight
4. In Another Time
5. Stronger On Your Own
6. Hold On To Memories
7. Savior Of Nothing
8. Watch You Burn
9. The Best Ones Lie
10. Already Gone

Sestava:
David Draiman - zpěv
Dan Donegan - kytara
John Moyer - baskytara
Mike Wengren - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 43:14
Label: Warner Bros
Země: USA
Žánr: hard rock/alternative rock

Diskografie:
2000 - The Sickness
2002 - Believe
2005 - Ten Thousands Fists
2008 - Indestructible
2010 - Asylum
2015 - Immortalized
2018 - Evolution

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.12.2018
Přečteno: 2588x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09923 sekund.