18.06.2019
FAITHSEDGE
Bývalý kytarista Dokken Alex De Rosso, někdejší basista ..více

18.06.2019
SHOCK NARCOTIC
Debutové album 16. srpna vydává tahle kapela z Detroitu, ..více

18.06.2019
KINGS OF CHAOS
Koncertní superskupina, kterou tvoří Lou Gramm ..více

18.06.2019
TENSILE
Velká Británie hlásí nové želízko v hardrockovém ..více

17.06.2019
MEGADETH
Frontman Dave Mustaine ohlasil, že trpí rakovinou krku. ..více

17.06.2019
GHOST
Tobias Forge, čili Cardinal Copia, se asi nedrží ..více






ARAKAIN - Jekyll & Hyde
Bohužel dnes je v situaci, že když Bílá " si ..

ARAKAIN - Jekyll & Hyde
Dnešní metalisti jsou sice daleko tolerantnějš ..

ARAKAIN - Jekyll & Hyde
Já si tak trochu myslím, ze se Arakain snaží z ..

MAJESTICA - Above The Sky
Výborný album a skvělý Tommyho návrat. Toto a ..

VLÁĎA ŠAFRÁNEK - Buccaneer
Dobře,škoda ..

VLÁĎA ŠAFRÁNEK - Buccaneer
Vzpomínkové album bude, ovšem Příliv asi ne. ..

VLÁĎA ŠAFRÁNEK - Buccaneer
Je v plánu recenze vzpomínkové desky Brainu?A c ..

PANTERA - Metal Magic
A tobe by mozna pomohlo na chvili vysadit zobani . ..

PANTERA - Metal Magic
Ta sekera to ale trochu kazí, to je fakt. Možná ..

PANTERA - Metal Magic
Brutálně podhodnoceno! Za mě jasná desítka. S ..




Za poslední měsíc:
RAMMSTEIN - Rammstein
1565x

ARAKAIN - Jekyll & Hyde
1287x

GLORYHAMMER - Legends from Beyond the Galactic Terrorvortex
892x

PANTERA - Metal Magic
709x

MINORITY SOUND - Toxin
687x

AMON AMARTH - Berserker
683x



22.06.2019
TEETHGRINDER (NL) , DEVANGELIC (ITA) , SKINNED (USA) , SPASM (CZ), MINCING FURY ..
Žabčice u Brna, začátek od:11:50, vstupné: -

22.06.2019
ŠLINC FEST 2019 // benefiční festival - FVTVRE, ★HISATAKA★ (JP), Thanx, H..
lesní divadlo Řevnice, začátek od:13:00, vstupné: 250,- (předprodej 20

13.07.2019
Eternal Hate Fest vol:17. KRODA, WHITE DEATH, SEKHMET, BERGRIZEN, LEICHENZUG, T..
Nýrsko-areál Pod Sjezdovkou., začátek od:14:00., vstupné: 500 Kč.



článků celkem: 7027
recenzí: 5744
reportů: 553
rozhovorů: 369













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


DREAM THEATER - Distance Over Time

V dobách desek „Images And Words“ a „Awake“ byli Dream Theater neskonalými miláčky hudební kritiky a milovali je i fanoušci. Uměli totiž to, co málokdo. Skloubit svoje hudební profesorské umění s výbornými skladbami, které, na rozdíl od nekonečné řady dalších progresivních kapel, měly hlavu a patu a vykazovaly i jisté hitové ambice. Vždyť si stačí vzpomenout na takové věci jako „Pull Me Under“, „Another Day“ nebo „Innocence Faded“ a každý musí nutně uznat, že se jedná o až neskutečně silné skladby, které oslňují i po letech. Jenže situace se u Dream Theater postupem roků změnila. K horšímu…

Poprvé na albu „Metropolis Pt. 2: Scenes From A Memory“ kapela popustila uzdu svým choutkám a deska svou složitostí šokovala nejen odbornou veřejnost, ale i fanoušky samotné, kteří by do té doby dali za kapelu ruku do ohně. Postupem let Dream Theater tento prvek ještě prohlubovali a proto další desky „Train Of Thought“ nebo „Systematic Chaos“ přinášeli stále větší porce nestravitelné hudby, ze které sterilita sálala na sto honů. Vrchol tohoto „snažení“ přišel před třemi lety, kdy kapela vypustila neuposlouchatelnou, strašlivou a více než dvouhodinovou ságu „The Astonishing“, kterou do konce vydrželi asi už jen opravdu skalní a otrlí jedinci. Zahleděnost sama do sebe dostoupila vrcholu. Dál už to nešlo…

Dream Theater se po „The Astonishing“ ocitli ve slepé uličce. Vlastně jediná šance bylo vystřízlivění z tehdejších orgií, méně zahleděnosti do sebe a celkové zjednodušení soundu. A to se na „Distance Over Time“ děje. Kapela totiž udělala ten nejrozumnější krok, jaký mohla a svoje nové skladby osekala na minimum. Jistě, v porovnání s jinými hudebními tělesy se bude tahle deska jevit opět jako nestravitelný kus megasložité hudby, ale u Dream Theater? Neslýchané, nevídané… Tedy asi tak od alba „Falling Into Infinity“… Kapela se nezpronevěřila svému letitému progresivnímu stylu, ovšem tentokrát mu dala trochu lidskosti a ne jen studiové sterility a odtažitosti.

Ani „Distance Over Time“ se neposlouchá jednoduše, pořád máte v jedné minutě zahráno tolik not, tolik brejků a fines, že by si s tím jiná kapela mohla vystačit na celou desku, ale tak nějak z alba můžete cítit více radosti, než bylo u Dream Theater obvyklé. Můžete pozorovat, že po odchodu/vyhazovu Mikea Portnoye dva hlavní tvůrčí tahouni Petrucci s Myungem dávají více prostoru skladbám samotným a že se nejedná pouze o jejich (a samozřejmě Rudessovu a Manginiho) exhibici. Ke slovu se totiž dostává (v porovnání s minulými alby) zpěvák James LaBrie, jehož hlas byl vždycky největší devizou kapelou, přestože byl v minulých letech upozaďován právě kvůli absolutně zbytečným soubojům instrumentů.

I když se zde místy nachází trochu zbytečný patos a pasáže, bez kterých by se deska obešla, je nutné uznat, že tentokrát se pánům podařilo napsat i několik silných skladeb. Pravda, „Pull Me Under“ a „Another Day“ už konkurovat nemohou, pravděpodobně i staří fanoušci, kteří už na Dream Theater postupem let rezignovali, mohou být při poslechu minimálně tří stěžejních kusů („Fall Into The Light“, „Barstool Warrior a především geniální „At Wit`s End“) naprosto spokojeni. Ke slovu se totiž u Dream Theater dostává skladba samotná a to i v případě složitějších věcí jako „Paralyzed“ nebo „S2N“. Za ně se pak kapela fanouškům odmění skvostnou, na poměry kapely neslýchanou čtyřminutovkou „Out Of Reach“, kterou kupředu opět táhne stále silný a nezaměnitelný LaBrieho projev.

Dream Theater tedy překvapili a… potěšili. Asi nikdo už nečekal, že přijdou s deskou, kterou nebude až nalidská práce poslouchat. Samotná stopáž, která tentokrát zůstala pod jednou hodinou, už svědčí o lecčems. Ovšem uvidíme, jestli se opět pánové nezačnou v budoucnu opájet vlastní výjimečností. Další „The Astonishing“ by jim už asi neprošlo. Navíc poté, co „Distance Over Time“ vykročila skutečně správným směrem.

Pepsi Stone             


www.dreamtheater.net

YouTube ukázka - Untethered Angel

Seznam skladeb:
1. Untethered Angel
2. Paralyzed
3. Fall Into The Light
4. Barstool Warrior
5. Room 137
6. S2N
7. At Wit`s End
8. Out Of Reach
9. Pale Blue Dot

Sestava:
James LaBrie - zpěv
John Petrucci - kytara
John Myung - baskytara
Jordan Rudess - klávesy
Mike Mangini - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 56:51
Label: Inside Out
Země: USA
Žánr: progressive rock/metal

Diskografie:
1989 - When Dreams And Day Unite
1992 - Images And Words
1994 - Awake
1997 - Falling Into Infinity
1999 - Metropolis Pt. 2: Scenes From A Memory
2001 - Six Degrees Of Inner Turbulence
2003 - Train Of Thought
2005 - Octavarium
2007 - Systematic Chaos
2009 - Black Clouds & Silver Linings
2011 - A Dramatic Turn Of Events
2013 - Dream Theater
2016 - The Astonishing
2019 - Distance Over Time

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.03.2019
Přečteno: 1459x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Na živo paráda....10. 04. 2019 8:31 Lucifer86
Pro mě nej deska...25. 03. 2019 18:19 orre
Kapela, která...25. 03. 2019 17:54 JT
6,5/10Parkrát som...25. 03. 2019 13:33 Demonick


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.22692 sekund.