RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PERIPHERY - Periphery IV: Hail Stan

Na konci recenze k minulé desce Periphery „Periphery III: Select Difficulty“ zazní věta, že k opravdu průlomovému albu směřuje kapela stále blíž a blíž. Je duben 2019, Periphery vydávají další kus nazvaný (pravda, hloupě) „Hail Stan“ a můžeme s klidným svědomím říct, že to kapela dokázala. Zachovala si tvář, a přitom nezůstala přešlapovat na místě a někam se posunula. Čím to?

Faktorů je několik. Zaprvé se Periphery poprvé odpoutali od chapadel studiového systému a jak je poslední dobou zvykem, vydala si svůj materiál vlastními silami. Zadruhé došlo k personálním změnám, odešel basák Adam „Nolly“ Getgood. Zatřetí se při tvorbě písniček ujala maximální možná spolupráce, kdy se pracovalo a tvořilo při seancích a jamování ve studiu. Výsledek? Nejsoudržnější a nejkonzistentnější příspěvek v diskografii kapely.

Tahle progresivní banda si je moc dobře vědoma, v čem tkví její originalita a jedinečnost. Obrovská variabilita a flexibilita různých nástrojů a postupů, kdy je na jedné straně tvrdě podladěný podklad a na druhé straně spousta melodických berliček včetně zpěvu. To vše zůstalo zachováno. Novinkou je trochu temnější tón celé desky, důraz na pěvecké party a hlavně – kolaborace v rámci písní. Dříve totiž fungovala tvorba skladeb tak, že každý měl pomalu vlastní písničku. „Hail Stan“ je od začátku do konce týmová spolupráce a je to z desky cítit na sto honů. Konečně se tak vytěžila na maximum trojice kytaristů, kdy jeden je spíše na masivní riffáž, druhý má cit pro sóla a třetí si tyká s elektronikou. Do toho ještě nezapomeňme, že bývalý basák Getgood s kapelou stále spolupracuje a nahrál všechny party pro basu. Potom se nelze divit, že z kapely čiší pohoda a sebevědomí a začíná otvírákem „Reptile“, který má téměř sedmnáct minut.

Po úctyhodném rozjezdu nás čeká singl „Blood Eagle“, který zaujme svou syrovostí a dravostí, ale i příjemnými melodickými momenty. V dalším sledu se můžou písně pyšnit vymazlenou produkcí (na různých druzích ladění a použitých efektů si ostatně kapela zakládá od začátku), častým střídáním emocí a nálad („It´s Only Smiles“ nebo „Sentient Glow“) nebo vyloženě experimentálním řešením („Crush“ v podstatě neobsahuje kytary). Chvályhodné je, že i když písně poprvé vznikaly v podstatě v jedné místnosti za účasti všech zúčastněných, „Hail Stan“ je i tak velice variabilní a různorodá deska, která nenudí a dokáže překvapit. Sympatické je, že se zde nehraje na nějakou mainstreamovou strunu a stále se zachovává djentová tvář kapely.

I tak se některé úkroky a schválená řešení nemusí zamlouvat všem posluchačům. I když je živě nahraný orchestr výborný nápad, ne vždy je dobré nabobtnat už tak přepálené stopáže ještě instrumentálními dohrami. O elektronice to platí dvojnásob. Někdy je zkrátka méně více a Periphery by ještě mohli dopilovat dramaturgickou koncepci skladeb. Mimoto se jim ovšem „Hail Stan“ (sakra, ten název je vážně debilní) povedl na výbornou – je to jako vždy příjemně tvrdé a rychlé, překypující nápady a patřičně melodické. Příště čekám velké věci.

Radek Neuman             


www.periphery.net

YouTube ukázka – Blood Eagle

Seznam skladeb:
1. Reptile
2. Blood Eagle
3. Chvrch Bvrner
4. Garden in the Bones
5. It´s Only Smiles
6. Follow Your Ghost
7. Crush
8. Sentient Glow
9. Satellites

Sestava:
Spencer Sotelo – zpěv
Misha Mansoor – kytara, samply
Jake Bowen – kytara, samply
Mark Holcomb – kytara
Matt Halpern - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 1:03:59
Label: Century Media Records
Země: USA

Diskografie:
2010 - Periphery
2012 - Periphery II: This Time It`s Personal
2015 - Juggernaut: Alpha
2015 - Juggernaut: Omega
2016 - Periphery III: Select Difficulty
2019 – Periphery IV: Hail Stan

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.04.2019
Přečteno: 1944x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09266 sekund.