RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VOLBEAT - Rewind, Replay, Rebound

K čemu vlastně tyhle dánské superhvězdy potřebují nové album, když všechno, co chtěli říct, zaznělo nejpozději na počinu „Outlaw Gentlemen & Shady Ladies“ z roku 2013? Jejich hvězda sice strmě stoupla i po posledním „Seal The Deal & Let`s Boogie“, ovšem album už nenabídlo skoro nic nového, i když se jednalo opět o pořádnou snůšku hitů. Volbeat dneška, to jsou zaplněné stadiony, pro které je jejich muzika dělána, to jsou špičky hitparád na starém kontinentu i v zámoří, ovšem je to taky sázka na jistotu a neochota nebo spíše neodvaha zkoušet něco nového, neotřelého, čímž byla kapela proslulá v prvních letech své existence. Že by se z této dánské čtveřice rodil nový fenomén typu AC/DC nebo že by už neměla co říct?

Někdy před sedmi, deseti lety, byli Volbeat skvělí a senzační. Přišli totiž s originálním mixem hard rocku, rockabilly, punkové svěžesti a trochou metalového pozlátka. Když do svých řad pak dostali výtečného kytaristu Anthrax Roba Caggiana, vypadalo to jako výhra ze sta. Caggiano sice do jejich řad zapadl jako namazené kolečko, ovšem s jeho příchodem jako kdyby se ztratila ta prvotní invence, kterou byli Volbeat proslulí. A je úplně jedno, že dnes baskytaru drží novic Kasper Boye Larsen, na zvuk Volbeat to vliv rozhodně nemá. Novinka „Rewind, Replay, Rebound“ je totiž první deska této party, kde se sami sebe zeptáte proč… Proč vyšla, proč jí má člověk poslouchat…

Novinka samozřejmě není špatná, Volbeat je kapela, jež má okolo sebe silný management a tým producentů, kteří by nikdy nedovolili, aby se na trh dostala polovičatá nebo dokonce mizerná nahrávka. Kapele i jejímu realizačnímu týmu dnes stačí, když vydá desku, kde bude opět několik podařených věcí, které v koncertním repertoáru doplní dávné tutovky a dobře namazaný stroj pojede dál. Ovšem co na to fanoušci, kteří by od Volbeat čekali trochu víc,, notabene při jejich dnešním postavení? Ti v případě „Rewind, Replay, Rebound“ tak trochu spláčí nad výdělkem.

Na novince je slyšet, jak kapela už má ztupené ostré zoubky, které měla na začátku kariéry a že album je dělané proto, aby zafungovalo na první dobrou jednoduchými hity. Od otvíráku „last Day Under The Sun“ se čekalo mnohé, ale ten přináší spíše mírné zklamání. I když nemůže zapřít hitové ambice, do takových věcí jako byly „Cape Of Our Hero“ nebo „The Warrior`s Call“ má daleko. Model je totiž totožný, chybí chvilka překvapení a nakonec až tak úplně nezafunguje ani vlezlý refrén. A to je právě tahle skladba jednou z těch lepších na desce. Album samozřejmě má své vrcholy, zejména staří fanoušci ocení spojení kapely s kytaristou Exodus a Slayer Garym Holtem ve skladbě „Cheapside Slogger“, která je pochopitelně, ještě s „The Everlasting“ nejtvrdší věcí na albu.

Dobře vyzní i „Rewind The Exit“, který uvede melodická vyhrávka jako z dílny Iron Maiden a po trochu hubenější sloce skladba exploduje ve výborném refrénu, který má nádech sentimentu a nostalgie. Slušný je i pilotní singl „Leviathan“ (zejména ve spojení s divokou půlminutovkou „Parasite“), chytlavá „The Awakening Of Bonnie Parker“ a především skvělá „Sorry Sack Of Bones“ s nadmíru zajímavým kytarovým motivem, který připomene dávné mistry horror rocku, jenž zde ostře kontrastuje se skoro až mainstreamovým refrénem. Ovšem proti těmto vydařeným věcem tu stojí například „Maybe I Believe“, zbytečná, punkem načichlá „Pelvis On Fire“ a plytká balada „When We Were Kids“, kteréžto lze považovat za největší přehmaty desky. Nakonec až tak úplně nezafungovala spolupráce s frontmanem alternativních Clutch Neilem Fallonem ve skladbě „Die To Live“.

Na to, že má „Rewind, Replay, Rebound“ skoro hodinu, je tu tentokrát těch skutečně povedených skladeb vcelku málo. Propadák tahle deska samozřejmě není, ovšem Volbeat nikam dál neposunula. Spíše jen potvrdila spekulace o tom, že i když fanoušci do náruče kapely houfně přibývají, ona sama zatím trochu bezradně přešlapuje na místě.

Jan Skala             


www.volbeat.dk

YouTube ukázka - Last Day Under The Sun

Seznam skladeb:
1. Last Day Under The Sun
2. Pelvis On Fire
3. Rewind The Exit
4. Die To Live
5. When We Were Kids
6. Sorry Sack Of Bones
7. Cloud 9
8. Cheapside Sloggers
9. Maybe I Believe
10. Parasite
11. Leviathan
12. The Awakening Of Bonnie Parker
13. The Everlasting
14. 7:24

Sestava:
Michael Poulsen - zpěv
Rob Caggiano - kytara
Kasper Boye Larsen - baskytara
Jon Larsen - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 56:46
Label: Universal
Země: Dánsko
Žánr: hard rock

Diskografie:
2005 - The Strenght/The Sound/The Songs
2007 - Rock The Rebel/Metal The Devil
2008 - Guitar Gangsters And Cadillac Blood
2010 - Beyond Hell/Above Heaven
2013 - Outlaw Gentlemen And Shady Ladies
2016 - Seal The Deal & Let`s Boogie
2019 - Rewind, Replay, Rebound

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.09.2019
Přečteno: 3217x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Len 6/10? Hmm,...12. 09. 2019 23:27 Meresz


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10179 sekund.