BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BARKASTH - Hear My Void

Zatímco Norové vládli black metalu na plné čáře v letech devadesátých, v době dnešní to s nimi už tolik slavné není a pomyslné žezlo aktuálně náleží spíše Ukrajině, Islandu nebo Francii. U příležitosti vydání alba „Hear My Void“ u známé stáje Ashen Dominion (Khors, Raventale, Chapter V: F10, Kroda…) se podíváme na čtyřčlennou smečku Barkasth, jejímž domovem je prvně zmíněná východoevropská blackmetalová velmoc. Jestliže jste s Barkasth dosud neměli tu čest, můžete si je přiřadit ke jménům Elderblood nebo KZOHH, poněvadž s těmi jsou personálně provázaní. Je i tentokrát štítek „ukrajinský atmosférický black metal“ zárukou kvality?

Titulky jednotlivých článků „Hear My Void“ se jeví nekomplikovaně, avšak v případě Barkasth složitých pojmenování, které by přidaly na sofistikovanosti díla, není vůbec třeba. Nutno poznamenat, že zrovna masakrální začátek úvodní skladby „Funeral“ působí oproti zbytku alba poněkud neohrabaně a zastarale, jenže tento prvotní dojem je jen klam. Následně nahrávku poleje o poznání inovativnější šťáva, přichází moderní povaha black metalu s mimožánrovými přesahy ruku v ruce s parádními riffy (mimochodem s tím úvodním v „Take Me Back“ jako bychom se ocitli u skvělých Belgičanů Antzaat). K přednostem Barkasth patří dva hlasy (scream a growl), jejichž vzájemné souhře polichotí corová „Lord of Justice“, kde z hezky živelných bicích vane chutná čerstvost a z kytarové stěny pevné jako skála překvapivě vykvete něžná vyhrávka plná snů.

Přesně takový je charakter celé desky „Hear My Void“ – na povrchu se tváří drsně a brutálně, jenže s postupujícím časem za pomoci výjezdů do jiných žánrů více a více odkrývá své nitro, které je – na poměry inkriminovaného žánru – až dojemně něžné, zasněné a nádherně romantické. Vždyť převážně plouživá „Ode to Death“ s jemně vystrkujícími růžky a příjemně řezajícími kytarami, post-blackem ohozená a vynikajícně tepající eponymní kráska „Hear My Void“, stejně jako závěrečná „Ashen Sacrifice“, jež opět potěší milovníky post-blackových nálad, vážného mluveného slova a výrazně melodických, konejšivě hypnotizujících strunoher, daný charakter jenom utvrzují a podtrhují jej opravdu tučnou čárou. Stačí přivřít víčka a nechat své sluchové buňky hýčkat.

Ano, Ukrajina nám opět dala vysoce zážitkový black metal, který je radost poslouchat a který lze vřele doporučit všem blackmetalovým bytostem, jejichž duše jsou navzdory drsnému a chladnému vizuálu citlivé, zasněné a romantické. Jste na začátku nahrávky a nemáte při tom nemilosrdném nářezu (v němž melodickou stránku žánru zastupuje jen kytara) zdání, o čem to k čertu mluvím? No, během ani ne čtyřiceti minut na to přijdete.

Peťulín             


FB BARKASTH

Seznam skladeb:
1. Funeral
2. Take Me Back
3. Lord of Justice
4. Ode to Death
5. Hear My Void
6. Ashen Sacrifice

Sestava:
Arkhonth – zpěv, kytara
Goreon – zpěv, kytara
Hagalth – baskytara
Maleth – bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 38:05
Label: Ashen Dominion
Země: Ukrajina
Žánr: black metal

Diskografie:
2018 – Decaying
2019 – Hear My Void

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.10.2019
Přečteno: 2541x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08399 sekund.