RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




OPETH - In Cauda Venenum

Opeth to s každou další deskou mají těžší a těžší. Jsou na ně kladena velká očekávaní. A není se čemu divit, vždyť mají na kontě skvělé počiny jako „Blackwater Park“, „Damnation“, „Ghost Reveries“ či „Pale Communion“. Dnes patří mezi nejznámější a komerčně nejúspěšnější kapely, hrající progresivní rock či metal. Stále velmi diskutovaným tématem je, zda si tito Švédové k pojmu „prog“ někdy přidají opět „death“. Od desky „Heritage“ totiž kapela změnila směr a oprostila se od death metalových vlivů a zpěvák Mikael Ackerfeltd již nevyužíval growlování. Fanoušci však s vydáním každé nové desky opětovně tuto věc řeší. Vrátí se Opeth ke svému starému stylu?

Novinka „In Cauda Venenum“ odpovídá opět stejně. Opeth se od svého „starého já“ příliš neodklonili, jen nevyužívají, growl a nahrávky navlékajíí do lehce archaického balení. Produkce se zdá příliš retro, ale je nutné zdůraznit, že zvuk je vynikající. Je to jen nezvyk oproti dnešní mnohdy plastické produkci. Ačkoliv „In Cauda Venenum“ nepatří k nijak překvapivým deskám, připravili si Opeth pro své posluchače výzvu. Album totiž vychází jak v angličtině, tak i v rodné švédštině. Sama kapela preferuje právě švédskou verzi a já musím konstatovat, že tento jazyk dává hudbě Opeth opět nový rozměr. I díky švédštině působí deska magicky a zároveň velice melodicky.

„In Cauda Venenum“ zní tajemně až mysticky. Má silnou jednolitou atmosféru, kterou skvěle připraví zajímavé intro „Livets trädgård/Garden of Earthly Delights“. Takřka plynule na intro navazuje „Svekets prins/Dignity“, která by se dala popsat jako sedmdesátkový progresivní rock, dokreslený tradičními melodiemi z dílny Opeth. Začátek skladby svým mluveným slovem a klávesami připomíná maďarské progové pionýry Solaris, nicméně v dalších minutách píseň roste a košatí. Psychedelie si podává ruku s hard rockem, a i když skladba není vyloženým hitem, dokáže ihned upoutat.

S „Hjärtat vet vad handen gör/Heart in Hand“ Opeth přitvrdí. V hlavní roli je výrazný riff a také velice živelné bicí, které znějí jednoduše epicky. Důležitá je rovněž výrazná melodická linka. Mikael Ackerfeltd předvádí skvělý, i když pro něj standardní výkon. Osmiminutová skladba se vlní, mění, žije a dýchá. Stále se něco děje a posluchač je neustále konfrontován s ohromným muzikantským umem celé kapely. Nechybí ani pro kapelu tolik typické využití akustické kytary a změny nálad. „Hjärtat vet vad handen gör/Heart in Hand“ není hit, ale je velice chytlavá. Opeth se často dívají směrem k historii progresivního rocku, ale také ke své vlastní. Toho je důkazem i „De närmast sörjande/Next of Kin“ jež zní, jako kdyby Opeth vzali třicet let starý prog rock a obohatili ho o své akustické mezihry. Skladba však překvapuje napínavou, téměř filmovou atmosférou a zpočátku nevýraznou symfoničností. V závěru písně však smyčce ovládnou prostor a napětí dosáhne maxima.

Na dojemnou strunu hraje balada „Minnets yta/Lovelorn Crime“, pozornost poté na sebe strhne následující „Charlatan“. Jedná se totiž o nejspíš největší překvapení desky a její vrchol. Opeth zde odpovídají na otázku, „jak by zněl djent v sedmdesátých letech“. Baskytara zní takřka „obludně“ a v kombinaci s klávesami vám vyrazí dech. Perfektní moment nastane, když Mikael začne zpívat, to je velice akční a dramatická pasáž. Přes nesmírně tajemný a zvláštní závěr písně (který je vlastně rozhovorem mezi matkou (nejspíš) a synem) se jedná o vrchol desky a nejagresivnější věc nahrávky. Druhou netypickou položkou desky je „Banemannen/The Garroter“. V podstatě se jedná o ponurou a znepokojující jazzovou skladbu, která zní překvapivě, ačkoliv jazz není pro Opeth nic nového. „Kontinuerlig drift/Continuum“ je důkazem mistrovské práce Opeth s kontrastem mezi elektrickou a akustickou kytarou. Právě zde je tento jev nejvýraznější, i když kapela s oblibou akustiku využívá v průběhu celé desky.

Pokud je „Charlatan“ vrchol alba, pak si představte, že na ten vrchol zapíchnete hrdě vlajku. Tou vlajkou by byla závěrečná „Allting tar slut/All Things Will Pass“ . Nejdelší věc nahrávky překvapuje svou temnotou a epickou atmosférou, Opeth zde probouzejí své doom metalové umění pomocí dlouhých riffů, epických kláves a bicích nazvučených tak, aby měly dlouhou ozvěnu. Tenhle song by se mohl líbit těm, kteří volají po „starých“ Opeth, ačkoliv ani zde se growlu nedočkají (i když by se sem hodil). Kapitola sama pro sebe jsou potom naprosto fantastické a lahodné kytary.

„In Cauda Venenum“ je album bez chyb. Zároveň také bez velkého hitu. Funguje jako celek a pod kůži se posluchači bude dostávat jen pozvolna. Tahle nahrávka chce delší čas na vstřebání a jedná se o těžší poslech. Opeth se nijak neposunuli, ale také nepřešlapují. „In Cauda Venenum“ je v rámci možností velice pestré a hudebně bohaté. Opeth jsou zkrátka vždy zárukou velice zajímavé muziky. Kapela si stále libuje v „retro“ zabarvení své hudby, ale metal hrát nezapomněla. „In Cauda Venenum“ je výborná deska. Přesto občasný stesk po starých časech nezažene.

Tomáš Marton             


opeth.com

YouTube ukázka - Svekets Prins

Seznam skladeb:
1. Livets trädgård
2. Svekets prins
3. Hjärtat vet vad handen gör
4. De närmast sörjande
5. Minnets yta
6. Charlatan
7. Ingen sanning är allas
8. Banemannen
9. Kontinuerlig drift
10. Allting tar slut
Anglická verze:
1. Garden of Earthly Delights
2. Dignity
3. Heart in Hand
4. Next of Kin
5. Lovelorn Crime
6. Charlatan
7. Universal Truth
8. The Garroter
9. Continuum
10. All Things Will Pass

Sestava:
Mikael Åkerfeldt - kytara, zpěv
Fredrik Åkesson - kytara
Martín Méndez - baskytara
Joakim Svalberg - klávesy
Martin Axenrot - bicí

Rok vydání: 2019
Čas:1:07:53
Label: Nuclear Blast
Země:Švédsko
Žánr: Progresivní rock/metal

Diskografie:
1995 - Orchid
1996 - Morningrise
1998 - My Arms, Your Hearse
1999 - Still Life
2001 - Blackwater Park
2002 - Deliverance
2003 - Damnation
2005 - Ghost Reveries
2008 - Watershed
2011 - Heritage
2014 - Pale Communion
2016 - Sorceress
2019 - In Cauda Venenum

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 29.10.2019
Přečteno: 3236x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Veľmi som sa...7. 11. 2019 19:05 Kamzo
Jsemrád, že growl...29. 10. 2019 19:36 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09513 sekund.