RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DAYAL PATTERSON a SAKIS TOLIS - Non Serviam (oficiální historie Rotting Christ)

Non serviam. Nebudu sloužit. Tento slogan neodmyslitelně patří k řecké blackmetalové legendě Rotting Christ. Je to nejen název jednoho jejich alba, ale tato dvě latinská slova se objevují ve spojitosti s nimi prakticky po celou dobu jejich třicetileté kariéry. Toto výročí kapela oslavila novou deskou „The Heretics“), ale také knihou, která má toto motto vetknuté do svého názvu. Knihu sepsal Sakis Tolis (kapelník) a Dayal Patterson, který se už dříve ve svých knihách black metalu věnoval. Je skvělé, že Metalgate dopřál šanci si ji přečíst také českým fanouškům kapely.

Krom Sakise se v knize setkáte s názory mnoha hudebních kolegů a samozřejmě především se Sakisovým bratrem Themisem, ale také s původními členy Roting Christ Morbidem a Jimem Multilatorem. Důležité je dodat, že všichni jsou upřímní a tak se nejedná jen o „oslavu“ a „pochvalnou“ árii na kapelu, ale o hodnotné svědectví o vývoji nejen Rotting Christ, ale vlastně i celé řecké metalové scény.

Nejzajímavější částí biografie je vcelku očekávaně její začátek, vyprávějící o vzniku kapely a dospívání obou bratrů Tolisových. Čtenář se dozví i o poměrech, jaké v Řecku panovaly. Dále se kniha zabývá v podstatě všemi nahrávkami, které Rotting Christ vydali. Vždy nabídne několik faktografických údajů a povídání členů kapely o jejich názorech na dané desky. Poté se povídání zaměří na dění v kapele a myšlenkové pochody jejích členů, například je skvěle zachycen Sakisův vývoj, jenž zpočátku o roli „leadera“ kapely rozhodně nestál.

Každé období a deska jsou doprovázeny mnoha fotografiemi a mnohdy i velice raritními (například úplně první fotka původní sestavy kapely nebo fotka, jež vznikla po prvním koncertě). Z povídání členů kapely se dozvíte jejich názor na vlastní muziku i na celý black metal, ale příliš neprozradí o svých osobních životech. Několik informací (hlavně z období dospívání) zazní, včetně mnoha historek z turné, ale kniha se v podstatě striktně soustředí na hudbu a dění v kapele. To není výtka, jen upozornění pro někoho, kdo by čekal, že si v biografii někdo z kapely bude příliš obnažovat duši a vyprávět o svém životě. Tohoto aspektu se kniha dotýká spíš okrajově.

„Non Serviam“ je skvělým materiálem pro každého fanouška kapely. Díky knize se do jejich hudby může ponořit ještě víc a třeba i pochopí, co kapelu vedlo ke změnám ve stylovém směřování, proč jeden čas zněli Rotting Christ více goticky a proč do své hudby začleňovali stále více „ethno“ či folkových vlivů. Ačkoliv osobní život členů kapely není nějak podrobně zmapován, i tak si uděláte dobrý obrázek o tom, kdo jsou vaši oblíbení muzikanti a jak o hudbě přemýšlejí. Je tu zkrátka vše, co jste chtěli o hudbě Rotting Christ vědět. Pro fandy kapely není co řešit – tohle byste měli mít!

Tomáš Marton             


Nakladatelství: Metalgate records
Počet stran: 296
Přeložil: Ondřej Šmejkal
Jazyková redakce: Rosie
Rok: 2019


Vydáno: 27.12.2019
Přečteno: 1575x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10002 sekund.