DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DOGS D`AMOUR - Jack O`Byte Bluesy

Situace kolem britské kapely Dogs D`Amour je velice nepřehledná. Oficiálně stále funguje klasická sestava, kde kromě frontmana Tyly J. Pallase působí ještě kytarista Jo Dog, basista Steve James a bubeník Bam. Tahle parta, sice velmi sporadicky, ale sem tam přece jen koncertuje, ale od roku 2011 nevydala žádnou nahrávku a tenkrát se také jednalo jen o novou verzi klasického akustického EP "Graveyard Of Empty Bottles". Zatímco kytarista Dog a basista James dělají v mezičase bůhvíco a bubeník Bam jede turné se stylově spřízněnými The Quireboys, Tyla J. Pallas chrlí na trh jedno album za druhým. Ať už v kooperaci se zpěvákem The Quireboys Spikem, sólově nebo se svou vlastní verzí Dogs D`Amour.

Vracíme se tak nejen k loňskému albu "In Vino Veritas" a jeho akustickému pokračovateli "In Musica Veritas", ale vlastně až do roku 2005, kdy Tyla zůstal v Dogs D`Amour sám a natočil podivné album "Let Sleeping Dogs...". Dnes má po kupě celou kapelu, která desky současných Dogs D`Amour odlišuje od jeho sólové tvorby (která je však z větší části jen akustická), a která drží pohromadě už od minulého alba, což u Dogs D`Amour nebyla vždycky samozřejmost. Současná tvář Tylových Psů je proto zcela legitimní a alba, která s ní vydává, mohou být směle řazena k dávným dílům jako "In The Dynamite Jet Saloon", "Straight", "Errol Flynn" nebo "More Unchartered Heights Of Disgrace".

Když Tyla ohlásil novinku "Jack O`Byte Bluesy", bylo jasné, oč půjde. Od něho se totiž nedá očekávat nic jiného než starý dobrý rock n`roll, načichlý odkazem The Rolling Stones, cikánským výrazem Hanoi Rocks, přímočarostí jižanského rocku a nádechem outlaw punku. Vše zabalené do svébytného obalu, který byl typický právě pro staré Dogs D`Amour nebo zmíněné The Quireboys. Oproti nim byli ale Tylovy Psi mnohem méně uhlazení, špinavější a v současné době se dá říct, že i kvalitativně lepší. Zatímco Spike a jeho parta nabrali po albu v této desetiletce podivný sešup, Tyla si svou úroveň stále drží.

Novinka "Jack O`Byte Bluesy" je odrazem jeho tvorby současných dní. Tyla už nechce být okázale zhýralý, s flaškou kořalky v ruce, ale ukazuje spíše dospělejší tvář, která je klidnější a přemýšlivější. Směr, kterým vykročil na "In Vino Veritas", deklaruje ještě více na "Jack O`Byte Bluesy". V otvíráku "(Everybody Needs) A Friend" se tak nekoná rock n`rollový útok plný zběsilých kytar, ale spíše se jede v klidnějším rytmu, kterému dominuje klasická tylovská melodičnost. Více než kdy v minulosti na povrch vystupují countryové vlivy, které tento pilotní singl dělají optimističtější, než další skladby z tohoto osmipoložkového alba. Hned "Dangerous Game" se halí spíše do temnějšího hávu, v čemž pokračuje i "Love Will Save The Day" a tyto tendence pak vrcholí v "The Killing", kde Dogs D`Amour znějí oproti minulosti velmi odlišně.

Do tradičnějších kolejí se kapela vrací s nostalgickou "Serpents Kiss" a ve "White Lightning" se už dokonale daří vyvolávat ducha The Rolling Stones z jejich heroinového období začátku sedmdesátých let. Tylova slide kytara zde věrně evokuje práci Keitha Richardse, jehož nezaměnitelný styl a vliv je slyšitelný i z "You Love It", pravděpodobně nejpodařenější skladby na celé desce. Tu nakonec korunuje akustická "The Killer Inside", jež zní, jako kdyby byla nahrána v Tylově garáži na jednostopý magneťák, čímž dotváří zdánlivě lacinou atmosféru desky.

"Jack O`Byte Bluesy" ale odfláknutou záležitostí rozhodně není. Tyla si i v záplavě desek, které každoročně chrlí, udržuje vysokou úroveň. Novinka jistě nebude mít takový dopad jako klasická alba Dogs D`Amour, ale je jejich slušným pokračovatelem. Oproti "In Vino Veritas" je možná méně nápaditou záležitostí, ale stále má své neopakovatelné kouzlo a snadno rozpoznatelnou tvář.

Jan Skala             


www.tylasdogsdamour.com

YouTube ukázka - (Everybody Needs) A Friend

Seznam skladeb:
1. (Everybody Needs) A Friend
2. Dangerous Game
3. Love Will Save The Day
4. The Killing
5. Serpents Kiss
6. White Lightning
7. You Love It
8. The Killer Inside

Sestava:
Tyla J. Pallas - zpěv, kytara
Gary Pennick - kytara
Matty James Cassidy - baskytara
Simon Hanson - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 30:56
Label: King Outlaw
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock/glam punk

Diskografie:
1984 - The State We`re In
1988 - In The Dynamite Jet Saloon
1989 - Errol Flynn
1990 - Straight??!!
1993 - More Undercharted Heights Of Disgrace
2000 - Happy Ever After
2000 - Seconds
2004 - When Bastards Go To Hell
2005 - Let Sleeping Dogs...
2018 - In Vino Veritas
2019 - Jack O`Byte Bluesy

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.02.2020
Přečteno: 1017x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09625 sekund.