PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WILDSIDE - Formerly Known As Young Gunns

Pamatujete ještě kapelu Wildside, která na začátku devadesátých let vrthla na MTV se skladbou „Hang On Lucy“? Byla to tvrdá, ostrá věc, jež přesně zapadala do začátku devadesátých let, kdy se hairmetalové kapely zbavily pozlátka osmdesátých let, pod obřím vlivem Guns N`Roses přitvrdily a mnohem více se věnovaly práskavým kytarám než laku na vlasy a pestrobarevným hadrům. „Hang On Lucy“ se nakonec stala otvírákem debutového alba Wildside „Under The Influence“, které vyšlo v roce 1992. To však neshrnulo celou dosavadní kariéru kapely, která začala na začátku druhé poloviny osmdesátých let, ale spíše demonstrovalo její přerod z klasické streetrockové party v distingovanější hardrockovou formaci. Kapela zde ukázala svou dospělejší tvář, i tak byla „Under The Influence“ výborná deska a zařadila se ke klasikám třetí a poslední vlny hair metalu.

Pro Wildside však už bylo pozdě. Pod tlakem toho, že prodejně „Under The Influence“ nesplnila očekávání, se podobně jako řada tehdejších našminkovaných part kapela vrhla na úplně jinou hudbu. O tři roky mladší bezejmenné album tak nemá s „Under The Influence“ v podstatě vůbec nic společného, neboť obsahovalo směs alternativního rocku a grunge. Pro Wildside (od kterých utekl kytarista Brent Woods ke kapele Vince Neila z Mötley Crüe) to znamenalo konec a kapela se de facto rozpadla. Ovšem ne napořád. Poté, co Vince Neil rozpustil svou kapelu, aby v roce 1996 nastoupil zpět k Mötley Crüe, se vrátil i Woods. Wildside se však už nikdy nepodařilo navázat na částečný úspěch „Under The Influence“, a situace se postupem let dostala do stavu, kdy kapela občas zahraje pro věrné fanoušky v klubu, ovšem už žije jen z toho, co znamenala v prvních letech své kariéry.

Příznačně nazvaná kolekce „The Wasted Years“ vydaná v roce 2004 jen mapovala dávná léta její tvorby (plus několik demosnímků skladeb z „Under The Influence") a od té doby bylo zase ticho.Nejdůležitější zprávou posledních let se jevil návrat druhého kytaristy a zakládajícího člena Bennyho Rhynedance a v současné době i vydání kolekce „Formerly Known As Young Gunns“. Ta opět neobsahuje žádné nové skladby, což je pro zbylé fanoušky této party jistě zklamáním. Podobně jako „The Wasted Years“ i „novinková“ kolekce recykluje staré skladby, které jdou ještě více ke kořenům kapely samotné. Posluchač si tak může udělat obrázek, jak Wildside zněli na přelomu osmdesátých a devadesátých let, kdy obráželi kluby na Sunset Stripu. „Formerly Known As Young Gunns“ tak představuje kapelu takovou, jaká byla před zmíněným přerodem nejprve v hardrockovou a posléze alternativně-grungeovou partu.

Zvuk i stavba skladeb jsou poplatné době svého vzniku, protože Wildside pro tuto desku skladby nepřetáčeli, jen zvukově trochu vyčistili a ponechali jim původní feeling a drajv. Skladby tak mají blízko ponejvíce ke známé „Hang On Lucy“, zní tvrdě a nekompromisně se silovými refrény. Tyto věci nejsou nijak objevné, což Wildside nebyli nikdy, ale jsou příjemné a dokladují skladatelský potenciál kapely v jejích začátcích. Už tehdy uměla napsat velice slušné kompozice jako „I`m Gonna Get You“ nebo „Easy As 1, 2, 3“, které mají přesně to, co kapela daného žánru v dané době musela mít, aby nezůstala trčet ve smradlavých pajzlech West Hollywoodu.

Kupodivu se žádná z těchto skladeb nedostala na „Under The Influence“, přestože by se na albu řada z nich neztratila. Mezi nejlepší můžeme vypíchnout jak obě zmíněné věci, které album otvírají, tak zejména „Here In The Dark“, kde zaujme pěvecká linka, zpěvnou „Sweet Little Sinner“ nebo výborným riffem uvedenou „One Touch“. Povedla se i jediná balada „Cold December Morning“, která není žádným sladkobolným dílem a úvodní třpytivý klavír vystřídají tvrdší kytary. Zejména v této skladbě exceluje zpěvák Drew Hannah, který měl i v začátcích působení Wildside vyspělý a pronikavý hlas, jenž se stal hlavním poznávacím znamením kapely. Hannah totiž dokáže přirozeně přejít z tklivého projevu do tvrdšího výrazu, aniž by mu to dělalo jakékoliv problémy. Jeho barva sice může působit trochu protivně, ale nikdy se mu nedala vytknout nedostatečná míra originality.

„Formerly Known As Young Gunns“ ukazuje úplně původní kořeny Wildside a věrně vykresluje dobu, ze které tahle kapela vzešla. Nikdy se nestala velkou a masovou záležitostí, ale posluchač musí uznat, že potenciál v téhle kapele byl. Ovšem v posledních pětadvaceti letech zůstal až trestuhodně nevyužit. Pořád je tady ale malá naděje, že tahle kapela ještě neřekla poslední slovo.

Jan Skala             


FB WILDSIDE

YouTube ukázka - City Of Love

Seznam skladeb:
1. I`m Gonna Get You
2. Easy As 1, 2, 3
3. Little Piece Of Heaven
4. Cold December Morning
5. Bad Bad Girl
6. Sweet Little Sinner
7. City Of Love
8. One Touch
9. Dance-Swing
10. Hot Love
11. All Over You
12. Can`t Stop
13. Here In The Dark
14. Do You Want Love
15. Senorita

Sestava:
Drew Hannah - zpěv
Brent Woods - kytara
Benny Rhynedance - kytara
Marc Simon - baskytara
Jimmy Darby - bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 59:14
Label: FnA Records
Země: USA
Žánr: hair metal

Diskografie:
1992 - Under The Influence
1995 - Wildside
2004 - The Wasted Years
2020 - Formerly Known As Young Gunns

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.05.2020
Přečteno: 1758x




počet příspěvků: 21

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Pepsi jsi...7. 05. 2020 12:55 horyna
Problémem může...7. 05. 2020 12:47 Pepsi Stone
Může to být...7. 05. 2020 12:40 horyna
Však je to pěkný...7. 05. 2020 12:38 horyna
Tak hudba mě...7. 05. 2020 12:25 Pepsi Stone


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10635 sekund.