RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CREMATORY - Unbroken

Crematory po minulém albu „Oblivion“ vyhrožovali, že skončí, pokud se nebude deska dobře prodávat a lidi ji budou stahovat. Zůstalo jen u výhružek a německá gothic metalová legenda pokračuje dál. Z kapely odešel kytarista a zpěvák Tosse Basler a byl nahrazen Conniem Andreszkou, známým například z Mystic Prophecy, nicméně seznam kapel, ve kterých působí nebo působil, je opravdu dlouhý).

Patnácté studiové album dostalo sebevědomý a klišovitý název „Unbroken“ a kapela překvapila tím, že jej vydala u velkého labelu Napalm Records (dosud vydávala u Steamhammeru). Tím pádem má „na stará kolena“ šanci, že se jejich hudba rozšíří mnohem více než dosud. Jak se zdá, Crematory chtěli šanci chytit za pačesy a připravily skutečně masivní album. Alespoň co se počtu skladeb (hned patnáct) a celkové délky (šedesát šest minut je na gothic metalové album hodně velká porce) týká. Crematory si nejspíš mohli dovolit i o něco lepšího grafika, protože obal desky i booklet je zpracován daleko zajímavěji než v předešlých případech. Videoklipy však zůstaly tradičně velice obyčejné.

„Unbroken“ je rozsáhlá deska a Crematory toho využili. I když album nabídne všemožné tváře kapely, nepouští se až na výjimky do žádných experimentů. Posluchač si tak užije Crematory v industriální podobě například v úvodní „Unbroken“, která je velice silová a díky tomu bohužel ve výsledku křečovitá. Kapela ale věnuje velkou pozornost silně melodickým kouskům, na které jste mohli být zvyklí z předešlých dvou desek. „Awaits Me“ je přesně taková, nabídne rytmické sloky s Felixovým growlem a vzletný refrén, kde dostává prostor čistý zpěv nováčka Connieho. Funguje to skvěle, nicméně šanci překvapit skladba prostě nemá. To samé se dá říci i o baladické „Rise And Wall“, která více sází na gotickou atmosféru a ten samý postup, jaký je u Crematory obvyklý.

Další kategorií skladeb jsou ty více doomové, ve kterých se kapela trochu vrací do devadesátých let. „The Kingdom“ zní velice nostalgicky (kvůli stylu jakým Connie zpívá – vypráví) a role se zde prohodily - čistý zpěv je ve slokách a growl v refrénu. „Inside My Heart“ je další „doomovkou“, tentokrát i díky výraznějšímu využití kláves kapela připomene, že gothic metal je pro ni tím hlavním tématem. Zaujme i využití akustické kytary. Crematory se však snaží, aby jejich deska byla pestrá a tak jsou tu i momenty, které trochu překvapí. Například Felixův zpěv v „Behind The Wall“. Nezpívá ani growlem, ani čistě, ale zajímavě civilně. V každém případě tahle drobná změna znamená příjemné oživení. Největším „experimentem“ a překvapením alba je swingová „I Am“. Swing si vyzkoušelo už docela dost skupin a nyní došlo i na Crematory. Experiment je to zajímavý, ale „I Am“ není příliš chytlavá a nepatří mezi to nejlepší na desce. Felix překvapil zpěvem ještě i v asi nejtvrdší a parádně řezavé skladbě alba „A Piece Of Time“, kde growlem jde až na dřeň svých schopností. Skutečně velice „výživný“ murmur, po kterém uznale sundáte klobouk z hlavy.

Felix na desce ukázal, jak je vynikajícím growlerem a celkově je jeho projev velice pestrý. Connie se předvedl v dobrém světle, ačkoliv v porovnáním s Tosse Baslerem trochu pokulhává. „Unbroken“ je dobře poskládaná deska, která fanoušky skupiny jistě potěší. Krom jednoho experimentu však s ničím novým nepřichází. To by nevadilo, avšak nějaké proškrtání počtu skladeb by albu pomohlo. Patnáct je v tomto případě hodně a mít „Unbroken“ o nějaké tři čtyři skladby méně, vůbec nic by se nedělo a nahrávka by měla větší sílu. Crematory si drží svůj standard. Ačkoliv „Unbroken“ není nejlepším albem kapely, poslouchá se pěkně a potvrzuje Crematory jako jednoho z lídrů gothic metalové scény.

Tomáš Marton             


www.crematory.de

YouTube ukázka - Rise And Fall

Seznam skladeb:
1. Unbroken
2. Awaits Me
3. Rise and Fall
4. Behind the Wall
5. The Kingdom
6. Inside My Heart
7. The Downfall
8. My Dreams Have Died
9. I Am
10. Broken Heroes
11. A Piece of Time
12. Voices
13. Abduction
14. As Darkness Calls
15. Like the Tides

Sestava:
Felix – growl
Connie – kytara, zpěv
Rolf - kytara
Jason – baskytara
Katrin – klávesy
Markus – bicí, programování

Rok vydání: 2020
Čas:1:06:26
Label: Napalm Records
Země:Německo
Žánr: Metal

Diskografie:
1993 - Transmigration
1994 - ...Just Dreaming
1995 - Illusions
1996 - Crematory
1997 - Awake
1999 - Act Seven
2000 - Believe
2004 - Revolution
2006 - Klagebilder
2008 - Pray
2010 - Infinity
2014 - Antiserum
2016 - Monument
2018 - Oblivion
2020 - Unbroken

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.04.2020
Přečteno: 3409x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Po dvoch rokoch...5. 04. 2020 20:50 Meres
Petronius: Jako...3. 04. 2020 16:46 Supermartonátor
Mam tu limitovanou...3. 04. 2020 13:15 racik
-Když jsem se...3. 04. 2020 12:35 Petronius


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09639 sekund.