19.04.2021
ICED EARTH
Kytarista Jon Schaffer přiznal vinu ohledně své účasti ..více

19.04.2021
GO AHEAD AND DIE
Výsledek společné práce Maxe Cavalery (Soulfly, Cavalera ..více

19.04.2021
LACUNA COIL
Italští gotici se v době všeobecných zákazů živých ..více

19.04.2021
SOCIAL DISORDER
Spojení dvou slovutných kytaristů, Traciiho Gunse (L.A. ..více

19.04.2021
WICKED SMILE
Na 24. září naplánovala vydání debutového alba tato ..více

19.04.2021
THE CHRIS ROLLING SQUAD
Francouzská bluesrocková trojice, koketující však i s ..více






BLAZE BAYLEY - War Within Me
Je to tak! Dickinson zní v Blazeovkách divně! N ..

BLAZE BAYLEY - War Within Me
X factor - když jsem si ho koupil v roce 1995 a d ..

BLAZE BAYLEY - War Within Me
Pagan vyzýval v úvodníku k většímu zapojení ..

BLAZE BAYLEY - War Within Me
To Marek : Kniha Run to the hills o Iron Maiden. ..

BLAZE BAYLEY - War Within Me
Hosi, bezte se nadychat čerstvého vzduchu, asi s ..

BLAZE BAYLEY - War Within Me
Steve jednou řekl, že X factor je jedna z jeho n ..

BLAZE BAYLEY - War Within Me
když vyškrtáme Janky a Ferdy, koho z těch osta ..

BLAZE BAYLEY - War Within Me
Ferdo, Mne BB opravdu v zaludku nelezi, me kult IM ..

BLAZE BAYLEY - War Within Me
na a nejvíc přípsěvků tady má člověk co se ..

BLAZE BAYLEY - War Within Me
Kolik prispevku u prumerneho zpěváka podprůměr ..




Za poslední měsíc:
PAUL STANLEY`S SOUL STATION - Now And Then
2480x

WARRANT - Cherry Pie
2285x

Ken HENSLEY - My Book Of Answer
2116x

LED ZEPPELIN - In Through The Out Door
2006x

Ronnie ATKINS - One Shot
1867x

URIAH HEEP - Look At Yourself
1773x





článků celkem: 8319
recenzí: 6853
reportů: 573
rozhovorů: 481













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


Bruce SPRINGSTEEN - Letter To You

Bruce Springsteen je už léta americký kulturní poklad. Je to on, kdo přesně naplňuje definici klasické rockové hudby zpoza oceánu a kdo nastavil mantinely pro to, jak má znít rockový písničkář. U něho nejde mluvit o štěstí, že kdysi v sedmdesátých letech udělal díru do světa, ale o tom, že skutečně umí. Bylo totiž jen hodně málo chvil, kdy zaváhal a přišel s alby, které by se nemohly poměřovat s jeho klasickými díly, ať už to jsou slavná alba „Born To Run“, „The River“ nebo „Born In The USA“. Je to možná až s podivem, ale i po padesáti letech na scéně a dvaceti vydaných albech má tento velký americký vlastenec stále co říct a jeho výpověď je vždy silná. A svou tvář nikdy nezměnil. Chvíli je rockovější, chvíli používá více countryových momentů, jindy více zasáhne do blues, ale jeho styl je stále přesně rozpoznatelný.

V polovině sedmdesátých let působil jako zjevení, když přišel s albem „Born To Run“, které z něho po dvou předchozích deskách udělalo superhvězdu. Fanoušci mu totiž věřili. Svoje písně podával natolik přesvědčivým způsobem, že mu rázem naslouchaly miliony posluchačů a dokázaly se s ním ztotožnost. Od té chvíle, aniž by musel naslouchat trendům nebo jakýmkoliv módním vlivům, jeho hvězda požád stoupala. Přišel se skvělým počinem „The River“, fanoušky pak doslova uzemnil stejnojmennou vypalovačkou z desky „Born In The USA“, aby přesvědčil i s následující „Tunnel Of Love“. I když se zdálo, že devadesátá léta pro něho budou osudná, když vydal neúspěšnou (ale rozhodně ne až tak špatnou) akustickou desku „The Ghost Of Tom Joad“, o pár let povstal jako bájný Fénix z popela s majstrštykem „The Rising“ a dalším akusticky vyvedeným počinem „Devils & Dust“. A teď je na startovní čáře znovu, pouhý rok po spíše countryově laděném albu „Western Stars“.

Velkým překvapením je, že na novince „Letter To You“ vystupuje Springsteen zase jako součást kapely E Street Band. Album sice vychází jako jeho sólovka, ale to vlastně jen na oko, protože jinak Springsteen působí jako týmový hráč. Skutečnost, že má za zády znovu E Street Band, mu možná dodala sílu a po skoro netradiční „Western Stars“ Springsteen na novince nabízí svou nejsilnější tvář. Znovu se jedná o zásah do černého. Tento hrdý Američan nikdy nešel pod určitou kvalitu, která byla v jeho případě vždy vysoká, ale v případě „Letter To You“ nabízí nejlepší za album za několik posledních let, možná dokonce nejlepší v novém tisíciletí. Přestože poklidný úvod v podobě baladicky zadumané „One Minute You`re Here“ mnoho nenaznačí, je album protkáno energickými skladbami, jež jako by chtěly popřít skutečný Springsteenův věk. V jeho případě totiž přesně platí úsloví, že zraje jako víno…

„Letter To You“ nenabídne nic převratného, jen zachycuje Springsteena a jeho E Street band ve skutečně silné formě. Písně opět mají silné sdělení, důraz se klade na chytrou melodii, úderný refrén a zejména neskrývané hitové ambice. Těmi největšími taháky sice měly být titulní „Letter To You“ a druhá singlovka „Ghosts“, ty však zdaleka nevyčnívají nad ostatní písně. Silných momentů je tady totiž celá řada. Mezi ně patří energičtější skladby „Burnin` Train“, „Last Man Standing“ a „The Power Of Prayer“, kde Springsteen zní stejně přesvědčivě jako v dobách největší slávy. Výborný kousek schoval i na samotný závěr alba pod název „I`ll See You In My Dreams“. Skladbu, nesenou na silných klavírních melodiích a v příjemném svižném tempu, provází nostalgická atmosféra, která se dá shrnout pod frázi „smutná krása...“ Díky těmto skladbám se dá Bossovi (jak se Springsteenovi familiárně říká) odpustit i dvojice trochu slabších skladeb, unylá „If I Was The Priest“ a mírně nepřesvědčivá „Janey Needs A Shooter“. Ovšem ani v nich nelze mluvit o docházení dechu.

Springsteen předložil výtečnou kolekci dvanácti skladeb a i v pokročilém věku ukázal, proč se stal symbolem klasické rockové písničky. Má mnoho následovníků, za celá léta si už vybudoval generaci muzikantů, kteří se mu v tom, co sám umí nejlíp, snaží vyrovnat. To je ale prakticky nemožné. Demonstrovat to můžeme velice lehce na jednom z případů poslední doby. Ve chvíli, kdy Jon Bon Jovi odhodil pozlátko hair metalu či amerického hard rocku a situoval sám sebe do pozice písničkáře, nezapomínal v četných rozhovorech zmiňovat Bossův vliv. Ten je v jeho tvorbě cítit stále silněji a sám Jon to demonstruje na posledním albu jeho kapely, nedávno vydané „2020“. Ovšem ten rozdíl mezi touto deskou a „Letter To You“ je nepřeslechnutelný. Jon, ale i řada dalších, se totiž má od Springsteena pořád hodně co učit...

Pepsi Stone             


www.brucespringsteen.net

YouTube ukázka - Letter To You

Seznam skladeb:
1. One Minute You`re Here
2. Letter To You
3. Burnin` Train
4. Janey Needs A Shooter
5. Last Man Standing
6. The Power Of Prayer
7. House Of A Thousand Guitars
8. Rainmaker
9. If I Was The Priest
10. Ghosts
11. Song For Orphans
12. I`ll See You In My Dreams

Sestava:
Bruce Springsteen - zpěv, kytara, harmonika
Steven Van Zandt - kytara
Nils Lofgren - kytara
Garry Tallent - baskytara
Roy Bittan - klavír
Charles Giordano - klávesy
Jake Clemons - saxofon
Max Weinberg - bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 58:17
Label: Columbia
Země: USA
Žánr: classic rock

Diskografie:
1973 - Greetings From Asbury Park, N.J.
1973 - The Wild, The Innocent And The E Street Shuffle
1975 - Born To Run
1978 - Darkness Of The Edge Of Town
1980 - The River
1982 - Nebraska
1984 - Born In The USA
1987 - Tunnel Of Love
1992 - Human Touch
1992 - Lucky Town
1995 - The Ghost Of Tom Joad
2002 - The Rising
2005 - Devils And Dust
2006 - We Shall Overcome: The Seeger Sessions
2007 - Magic
2009 - Working On A Dream
2012 - Wrecking Ball
2014 - High Hopes
2019 - Western Stars
0 2020 - Letter To You

Foto: archiv umělce


Vydáno: 24.11.2020
Přečteno: 1214x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
The BossPocuvatelne. Nie...30. 11. 2020 14:46 plokki
No, vycházel jsem...24. 11. 2020 16:59 rumcajs
Pozdrav do JičínaPřesně naopak....24. 11. 2020 8:15 JonathanGray
A ještě jedna...24. 11. 2020 3:49 rumcajs
Tom JoadJenom krátce. BS...24. 11. 2020 3:44 rumcajs


 
Metalforever.info © 2006 - 2021     RSS - články

stránka byla načtena za 0.41232 sekund.