23.01.2021
FEAR FACTORY
Po kytaristovi a současném neomezeném vládci této ..více

23.01.2021
SUZI QUATRO
Legendární americká rockerka dva roky po šestnácté ..více

23.01.2021
LABYRINTH
Fanoušci italské powermetalové formace se dočkali ..více

23.01.2021
CRYSTALLION
Německá kapela po delší době přichystala novou ..více

22.01.2021
PHIL X AND THE DRILLS
Současný kytarista Bon Jovi Phil X nezapomíná ani na ..více

22.01.2021
THE DEAD DAISIES
Ve chvíli, kdy kapele vychází album "Holy Ground" bylo ..více






WOLFHEART - Constellation of the Black Light
Tak jsem si dal opáčko všech desek Wolfheart a ..

Redaktorská bilance roku 2020 - Pepsi Stone
Dajte prosím tomu psychopatovi už niekto BAN, le ..

Redaktorská bilance roku 2020 - Supermartonátor
Koukl jsem, že to mělo být asi k diskuzi u Peps ..

Redaktorská bilance roku 2020 - Supermartonátor
To Supermatonator : Chápu, že si ten koncert t ..

Redaktorská bilance roku 2020 - Supermartonátor
Nezlob se, úplně nerozumím k čemu se tvůj př ..

Redaktorská bilance roku 2020 - Supermartonátor
A dvd live koncert Blind Guardian - Imaginations 2 ..

Redaktorská bilance roku 2020 - Pepsi Stone
Lepší stream koncerty než nic ! Podle mě konce ..

Redaktorská bilance roku 2020 - Pepsi Stone
Live stream koncerty? To je snad nějaká sranda? ..

Redaktorská bilance roku 2020 - Pepsi Stone
Nechápu, že vám tam chybí Live stream koncert ..

Redaktorská bilance roku 2020 - Moloch
Jak to že vám tam chybí Titanic Live stream kon ..




Za poslední měsíc:
WHITESNAKE - Trouble
2659x

WHITESNAKE - Lovehunter
2624x

IRON MAIDEN - Nights Of The Dead, Legacy Of The Beast: Live In Mexico City
2604x

ORLÍK - Lesk a bída doby revoluční
1717x

SEBASTIEN - Integrity
1647x

WHITESNAKE - Ready An` Willing
1625x





článků celkem: 8112
recenzí: 6676
reportů: 573
rozhovorů: 460













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


FATES WARNING - Long Day Good Night

S Fates Warning to bylo vždycky jako na houpačce. Měli alba, která z nich mohla udělat hvězdy progresivního rocku či metalu s výraznou příchutí klasického „těžkého kovu“, mohli být druhými Dream Theater, ale vždycky si sami dokázali tuto cestu zkomplikovat. Když už se zdálo, že mají nakročeno k velkému úspěchu a všeobecnému uznání, přišli s deskou, která se dotýkala hranic průměrnosti a nabídla jen skvělé muzikantské výkony v záplavě šedých skladeb. Přitom netrpěli personální rozkolísaností, už od osmdesátých let je vede kytarista Jim Matheos a zpěvák Ray Adler. Další pilíř, basista Joey Vera (jinak Armored Saint) u nich působí od poloviny devadesátých let, což je mnohem důležitější, než nejistý post bubeníka, který v průběhu let doznal některých změn. Dnes je na něm pevně usazen starý hardcovník Bobby Jarzombek (Riot, Sebastian Bach, Halford a řada dalších). Sestava silná jako řemen, která navíc spolu působí více než deset let.

I když debut „Night On Bröcken“ ze čtyřiaosmdesátého žádné větší ambice nenaznačil, měli Fates Warning na přelomu osmdesátých a devadesátých let nakročeno ke hvězdám. Tehdy vydali dvě nejambicióznější díla - „Perfect Symmetry“ a „Parallels“, po nichž se čekal průlom mezi světovou extraligu. Matheos a jeho parta ale jen mohli sledovat, jak jim stylově spříznění Dream Theater a Queensrÿche ukazují záda. A když svou kvalitu nedokázali potvrdit na desce „Inside Out“ a zejména pak na ještě slabší nahrávce „A Pleasant Shade Of Grey“, které se rozmělňovaly v množství nezáživných nápadů, začínalo to s nimi jít docela z kopce. V dalších letech nabízeli desky různé kvality, za nejlepší se dá označit počin z roku 2004 „Fates Warning X“, a hlavně pak čtyři roky stará jízda „Theories Of Flight“. Na nich bylo znát, že Fates Warning už jsou zkušenější a jejich hudba dokáže být ještě vyzrálejší.

Proto se novinka „Long Day Good Night“ vyhlížela vcelku se zájmem. Kapela prohlásila, že tentokrát nabídne své nejkošatější dílo, což očekávání ještě zvyšovalo. Jenže s Fates Warning je to složité. „Long Day Good Night“ jedno prvenství přece jen drží - je to suverénně nejdelší desku v historii této party z Connecticutu a to je také největší problém. Fates Warning jsou dobří skladatelé, ovšem utáhnout více než sedmdesát minut hudby může být velká patálie. Na podobné stopáži si vylámali zuby už mnohem ostřílenější borci a u Fates Warning se děje totéž. Přitom být „Long Day Good Night“ o půlhodinku kratší, jednalo by se o výbornou desku. Má několik skvělých míst, které ovšem leckdy překrývá hlušina a kapela se pohybuje až na hranici průměru a nudy. Start je přitom skoro dokonalý. Osmiminutový epos „The Destination Onward“ je přesně tou skladbou, kterou od Fates Warning chcete slyšet, kapela dokáže skladbu výborně gradovat a zároveň v ní odkrývá všechny nejsilnější zbraně.

Pokud řada muzikantů tvrdí, že první skladba alba je vždy ta nejdůležitější, zde to platí beze zbytku. Po „The Destination Onward“ posluchače čekají ještě zajímavé chvíle, ovšem jak album postupuje dál líným tempem, ztrácí se i pozornost. Že něco není v pořádku, je zřejmé hned při pilotním singlu „Now Comes The Rain“. Příjemnou první polovinu skladby, postavenou na vzdušných kytarách a zajímavém vokálu Raye Adlera, doslova pohřbí její finiš s opakujícím se klišovitým refrénem, hnaným až na hranici kýče. I následující „The Way Home“, libující si v progrockových postupech, nadšení nijak nenaplní a Fates Warning se pomalu začínají utápět v pomalých tempech, když i s „Under The Sun“ nabídnou další baladu. Z letargie vytrhne ostřejší „Scars“ a vrstevnější „Begin Again“. S pomalou „When Snow Falls“ se začíná dostavovat znovu pocit únavy a přestože je tato baladická věc dostatečně kvalitní, pomalá tempa už definitivně ukolébávají posluchačův zájem. K velkému výkonu se Fates Warning přece jen nakonec vzchopí a to s jedenáctiminutovou „The Longest Shadow Of The Day“, do které vložili celou svou progresivní duši a vytvořili malé mistrovské dílo, které může konkurovat jejich silným věcem z minulosti, ale ukazuje i kolegům z Dream Theater, jak napsat skutečně silnou věc. „The Longest Shadow Of The Day“ totiž nenabízí sebestřednou zahledněnost do sebe, ale kapela (byť sázející přehršle not) hraje především ve prospěch celku.

Výsledek je poněkud rozpačitý. Na takovou délku tentokrát Fates Warning neměli dostatek silných nápadů, takže se jejich ambice míjí účinkem. Přitom to mohla být dobrá deska, která měla potvrdit jejich formu z „Theories Of Flight“. Nakonec se to neděje a kapela zase trochu zahazuje šanci, kterou jim minulá nahrávka dala.

Pepsi Stone             


www.fateswarning.com

YouTube ukázka - Now Comes The Rain

Seznam skladeb:
1. The Destination Onward
2. Shuttered World
3. Alone We Walk
4. Now Comes The Rain
5. The Way Home
6. Under The Sun
7. Scars
8. Begin Again
9. When Snow Falls
10. Liar
11. Glass Houses
12. The Longest Shadow Of The Day
13. The Last Song

Sestava:
Ray Adler - zpěv
Jim Matheos - kytara
Joey Vera - baskytara
Bobby Jarzombek - bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 1:12:35
Label: Metal Blade
Země: USA
Žánr: progressive rock/metal

Diskografie:
1984 - Night On Bröcken
1985 - The Spectre Within
1986 - Awaken The Guardian
1988 - No Exit
1989 - Perfect Symmetry
1991 - Parallels
1994 - Inside Out
1997 - A Pleasant Shade Of Grey
2000 - Disconnected
2004 - Fates Warning X
2013 - Darkness In A Different Light
2016 - Theories Of Flight
2020 - Long Day Good Night

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 30.12.2020
Přečteno: 673x




počet příspěvků: 8

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ano, vrele suhlasim...14. 01. 2021 14:18 NDR
A Pleasant????Normálně na...31. 12. 2020 20:29 minstrell
Tohle téma je...31. 12. 2020 9:12 Savapip
Kolega Pagan to...31. 12. 2020 8:05 Pepsi Stone
To by byla cesta do...30. 12. 2020 20:45 Pagan


 
Metalforever.info © 2006 - 2021     RSS - články

stránka byla načtena za 0.41857 sekund.