RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CODE ORANGE - Underneath

Je vůbec ještě nějaký prostor, aby metalcore zněl jinak než mainstreamově? Aby to nebyla pořád dokola kytarová hoblovačka, podložená blast-beaty se screamem/growlingem ve slokách kontra vybrnkávačky a refrény zpívané čistými hlásky, tak jak to teď předvádí spousta metalcore kapel? Dnes už je to dokonce často spíš power metal s klasickými kytarovými sóly, než hardcore. Jsou určité cesty, jak styl obohatit bez ztráty podstaty. August Burn Red přidávají krátké pasáže s jinými žánry včetně country, jiní rap, deathcore growluje skoro pořád, v Japonsku zase vznikl osobitý styl zvaný kawaii metal, který kombinuje hardcore s tanečními synťákovými vyhrávkami stylu J-pop.

Code Orange na to jdou ještě jinak. Kromě obligátní basy a bicích mají v kapele tři kytaristy, což samozřejmě otevírá obrovský prostor pro složitější zvukové struktury. Tedy dva kytaristy a jednu kytaristku, abych byl přesný. Jeden z nich navíc ovládá i klávesy, synťáky, samplery nebo bicí automat. A k tomu mají i tři různé zpěváky. Bubeník Jami Morgan řve jako urvaný ze řetězu, kytarista a klávesák Eric Balderose growluje, a kytaristka Reba Meyers používá scream i čistý zpěv. Tahle pestrost nabízí obrovské zvukové a hudební možnosti, které klasické tria či kvarteta prostě nemají. A Code Orange se tyhle vymoženosti nebojí využívat.

Už úvodní instrumentálka s příznačným jménem "(deeperthanbefore)" zní velkolepě, děsivé troubení monstrózních strojů jako ze Spielbergovy Války světů přehlušuje totální lidský chaos s útržky zmateného křiku a nedefinovatelných zvuků zmaru, ukončených krátkou mrazivou dětskou říkankou. Následující dvě skladby "Swallowing the Rabbit Whole" a "In Fear" jsou sice už dost výstřední, můžeme v nich slyšet různé nečekané zvuky, změny tempa, breaky a proplétající se motivy společně s angažovanými texty, ale to je jen předkrm toho, co bude následovat. Počínaje "You and You Alone" začíná festival překvapující různorodosti. Hudbu organicky doplňují různé ruchy, šumy, útržky řeči, nápadité zvraty přichází na nečekaných místech, zvuk se doširoka rozlévá, aby se najednou smrskl do dvou tónů, zpěvácí se doplňují, střídají, umocňují i navzájem tlumí, to, co člověk podvědomě čeká, se nestane, zato příjde něco nečekaného... A pozor - není to nijak násilné nebo nucené pro to být za každou cenu jiný. Všechno funguje velmi přirozeně a uvěřitelně. Do hudby alba "Underneath" jako by se promítal celý moderní digitální svět, v němž na nás ze všech stran útočí útržky reklam a hudby, kde jsou svítící mobily a špunty v uších poznávacím znamením člověka, kde děti znají tisíce značek výrobků, ale nevědí, jak se jmenuje strom na ulici.



O pittsburgských Code Orange se už od jejich prvního alba "Love Is Love/Return To Dust" z roku 2012 (kdy ještě vystupovali pod jménem Code Orange Kids, protože to byli tehdy mladiství studenti místních uměleckých škol, které ani nepustili do klubů) říká, že jsou novou krví hardcore metalu. Byli perfektní už tehdy, jejich čtvrté album "Underneath" to potvrzuje beze zbytku. Při prvním poslechu vyvolává údiv a člověk si říká "tak to je síla", aniž by to všechno dokázal skutečně pobrat. Při druhém a dalších posleších tahle deska dozrává a ukazuje své bohatství. Jedna z nejlepších loňských hardcore desek, které dávám plný vůz.

Dadaft             


www.codeorangetoth.com

YouTube ukázka - Sulfur Surrounding

Seznam skladeb:
1. (deeperthanbefore)
2. Swallowing the Rabbit Whole
3. In Fear
4. You and You Alone
5. Who I Am
6. Cold.Metal.Place
7. Sulfur Surrounding
8. The Easy Way
9. Erasure Scan
10. Last Ones Left
11. Autumn and Carbine
12. Back Inside the Glass
13. A Sliver
14. Underneath

Sestava:
Eric "Shade" Balderose – zpěv, kytara, klávesy, programing
Reba Meyers – zpěv, kytara
Jami Morgan – zpěv, bicí
Joe Goldman – baskytara
Dominic Landolina – kytara

Rok vydání: 2020
Čas: 47:33
Produkce: Jami Morgan, Nick Raskulinecz, Will Yip
Label: Roadrunner
Země: USA
Žánr: metalcore

Diskografie:
2012 - Love Is Love/Return to Dust (jako Code Orange Kids)
2014 - I Am King
2017 - Forever
2020 - Underneath

Foto: archv kapely


Vydáno: 03.02.2021
Přečteno: 1759x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
jirka7200S tím zvukem...4. 02. 2021 10:02 Dadaft
Code OrangeJo, s recenzí...4. 02. 2021 7:15 jirka7200
souhlas, v rámci...3. 02. 2021 23:01 Jan Tleskač


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12669 sekund.