DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MOONSPELL - Hermitage

I am nothing
Therefore
I am everything

I have nothing
Therefore
I have everything

Někdo si drží svůj styl a jen ho vybrušuje, někdo rád experimentuje. Portugalští Moonspell jsou spíše ten druhý případ, i když v jejich případě to znamená to, že mají vícero tváří, které na deskách střídají. Některé jejich alba jsou velice tvrdá, jiná melodická, na hraně gothic rocku a metalu. Novinka „Hermitage“ přichází tři (a čtvrt) roku po výbušné a epické „1755“. Ten rozdíl mezi oběma nahrávkami je ohromný. Desku jako je „Hermitage“ Moonspell dosud nenahráli. Nádherný tajemný přebal novinky probouzí zvědavost. Kapela natočila velice intimní a jemné album, které bude pro fanoušky skupiny výzvou. Deska má velice příjemný zvuk, muzika tak působí živě a přirozeně. Jako by chtěli Moonspell zachytit podstatu své muziky bez zbytečných produkčních příkras. Zvuk všech nástrojů je perfektně vyvážen.

„Hermitage“ patří k „měkčím“ deskám kapely, ale umí také kousat. Pohybuje se na hranici gotického (ale i toho klasického) rocku a metalu. Možná bude první poslech pro fanoušky překvapením, ale postupně zjistí, že skupina změny a nové prvky šikovně implementovala do svých klasických postupů. Moonspell jsou stále Moonspell, jen se trochu více zhlédli v psychedelii a působí zamyšleněji než dřív.

Úvod desky je hitový. „The Greater Good“ i „Common Prayer“ jsou tutovky, první zní zpočátku tajemně a napínavě, ale stane se z ní gothic metalová pecka, druhá je nesmírně chytlavá a využívá klasických Moonspell aranží. Klávesy, kytarové harmonie, melodie…to vše na vás křičí, že posloucháte tuhle kapelu. Změna je kromě zvuku i v aranžích (takřka jako od Pink Floyd), posunul se i Fernandův zpěv, kerý zní něžněji, jako by chtěl, abyste ho o to víc poslouchali. Obě skladby mají společné to, že vrcholí metalově a Fernando si i zagrowluje. „All Or Nothing“ má více než sedm minut a je velice klidná, melancholická a krásná. Opět na mysl vytanou Pink Floyd a atmosféra skladby je nesmírně silná. Kapela se s každou notou mazlí, stejně jako Fernando s mikrofonem. Když Ricardo pustí do éteru kytarové sólo je vymalováno.

Titulní píseň kráčí ve stopách klasických metalových Moonspell. Fernando zpočátku využije svůj „vyřvávací hlas“ (použil jej snad poprvé na minulé desce ve skladbě „1 De Novembro“), aby dále kombinoval growl s čistým zpěvem. Refrén je nádherně chytlavý a nakažlivý. Gotika, melo-death metal či prog rock…to vše tu lze najít. Následná část alba je zasněná a klidná. „Entitlement“ trochu připomene věci z desky „Sin/Pecado“, ale je více atmosférická, prostředek skladby je ryzí prog rock a na chvilku si člověk vzpomene na Opeth. Navazuje nesmírně podmanivá instrumentálka „Solitarian“, její tajemné klávesy a velice hypnotický kytarový motiv dokáží chytnout a nepustit. Opět musím vypíchnout krásný zvuk všech nástrojů, bicí jsou delikátní a kytara pro hudební labužníky.

„The Hermit Saints“ vás probudí ze snu. Je to jeden z nejenergičtějších kousků nahrávky. Klasické „Moonspell“ postupy plus Fernandův „vyřvávací hlas“ dávají dohromady song, který si budete dobře pamatovat. "Apophthegmata“ je gotika až na půdu. A co by byla gotika bez varhan? Závěr alba přinese téměř pomalejší „Without Rule“, ve které se prolínají hard rock, gothic rock či prog. Desku uzavírá instrumentálka „City Quitter“, jež disponuje tajemnou atmosférou a příjemnými melodiemi. V digipackové verzi se nachází ještě parádní cover „Darkness In Paradise“ od Candlemass. Zajímavostí je Fernandův hlasový rejstřík, v druhé polovině songu představí nejhlubší growl, jaký snad kdy předvedl.

„Hermitage“ je úžasné album. Aniž by rezignovali na svůj lety prověřený styl, předvedli Moonspell svou další evoluci. Album má vnitřní magii, která má potenciál vás uhranout na mnoho poslechů. Především je to ale nahrávka, na kterou se jen tak nezapomene a patří k tomu nejlepšímu, co se dá v gothic metalovém žánru slyšet. Takhle originální a silná deska si zaslouží absolutorium.

Tomáš Marton             


www.moonspell.com

YouTube ukázka - Common Prayers

Seznam skladeb:
1. The Greater Good
2. Common Prayers
3. All or Nothing
4. Hermitage
5. Entitlement
6. Solitarian
7. The Hermit Saints
8. Apophthegmata
9. Without Rule
10. City Quitter (Outro)

Sestava:
Fernando Ribeiro - zpěv
Ricardo Anorim - kytara
Pedro Paixao - kytara, klávesy
Aires Pereira - baskytara
Hugo Ribeiro - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 52:24
Label: Napalm Records
Země: Portugalsko
Žánr: Gothic metal

Diskografie:
1995 - Wolfheart
1996 - Irreligious
1998 - Sin/Pecado
1999 - The Butterfly Effect
2001 - Darkness And Hope
2003 - The Antidote
2006 - Memorial
2008 - Night Eternal
2012 - Alpha Noir/Omega White
2015 - Extinct
2017 - 1755
2021 - Hermitage

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 14.04.2021
Přečteno: 3001x




počet příspěvků: 10

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ještě k tomu...14. 04. 2021 23:20 rumcajs
Já se přiznám,...14. 04. 2021 23:14 rumcajs
Děkuji všem. Za...14. 04. 2021 21:28 Supermartonátor
Do téhle desky...14. 04. 2021 12:52 Boban
vidím to stejněVH - vnímám to...14. 04. 2021 12:37 lord Džoudemort


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12352 sekund.