DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Tommy KRASH (LEVIATHAN PROJECT. BRITNY FOX) - Dřív jsem poslouchal Journey, teď to jsou Darkthrone

Na americké metalové scéně se objevuje nové jméno – Leviathan Project. I když je to pojem naprosto nový, stojí za ním ostřílení muzikanti. Bývalý zpěvák Judas Priest Tim „Ripper“ Owens a kytaristé Tommy Krash (ex-Britny Fox) a Bobby Koelble (ex-Death). Tenbto mix zdánlivě odlišných muzikantů dal dohromady tvrdou heavymetalovou nahrávku, která sice stojí na tradičních základech, ale má i silně moderní nádech. O ní se ve skutečně bleskově vedeném rozhovoru rozmluvil kytarista Tommy Krash. Došlo i na jeho někdejší působiště, legendární hairmetalisty Britny Fox, kde se před lety Krash stal nástupcem ikonického zakladatele Michaela Kellyho Smithe…

Jak se podle tebe změnila rocková scéna v Americe za posledních dvacet let?
Abych řekl pravdu, tak tohle vůbec netuším, protože scénu vůbec nesleduju. Ale předpokládám, že moderní technologie stále mění tvář hudby, zejména co se týče mladých lidí, kteří jsou hnacím motorem. Já osobně neustále objevuji novou i starou hudbu, ovšem prostřednictvím něčeho tak jednoduchého jako jsou návrhy na youtube nebo podcastech.

Aktuálně představuješ novou kapelu Leviathan Project. Jaký byl impulz k jejímu založení?
Jedna jediná skladba, kterou jsem napsal. Jmenovala se „Leviathan“ a vyšla naprosto skvěle. Nahrál jsem ji s touto partou lidí, což byl začátek všeho. Teď už máme pěknou sbírku dalších skladeb.

Kromě tebe jsou členy Leviathan Project také zpěvák Tim „Ripper“ Owens a kytarista Bobby Koeble. Jak se dali dohromady bývalí členové tak rozdílných kapel jako Britny Fox, Judas Priest a Death?
Byla to náhoda. Zajímalo mě, jak bude skladba „Leviathan“ znít se zpěvem a kamarád mi doporučil Rippera. Taky jsem věděl, že chci skvělého kytaristu, sólového hráče ve stylu starých umělců ze Shrapnel Records (americká vydavatelská společnost, která se v osmdesátých letech soustředila na kytarové hrdiny, pozn. aut.) . A kamarád mi pak navrhl Bobbyho. Neexistoval žádný plán nebo projekt, vlastně mi bylo úplně jedno, kdo jsou ti lidé, kteří na té skladbě budou hrát. Chtěl jsem jen poslouchat svou věc, vlastně jen tak pro sebe.

Právě vychází debutové EP „It`s Their World“. Mohl bys čtenářům popsat, co na něm najdou?
Najdou tam sbírku metalových skladeb, smíchaných s instrumentálními věcmi. Instrumentálky jsou inspirované atmosférickým black metalem a hudbou new age jako je třeba Kitarō. Metalové věci jsou o výtečných kytarách a zpěvu. Nikdy předtím jsem neslyšel Rippera takhle zpívat.

Ripper je v promo materiálech psaný jako hostující vokalista. Znamená to, že v současnosti není stálým členem Leviathan Project?
Ripper se angažuje v mnoha kapelách a projektech a teď v současné době hlavně v K.K.`s Priest. Sám chtěl být uveden jako hostující zpěvák, nicméně ke skladatelskému procesu přispěl také. Dokud budeme dělat tuto hudbu, tak jejím zpěvákem bude on.

Jakou roli v kapele hraje producent Matt Nardo? Zapojil se také do skladatelského procesu?
To je docela těžké popsat. Občas se mnou píše, občas hraje na baskytaru nebo přidává další kytary a chystá vodící linky zpěvu. Dává návrhy na různé změny, mix, ale i na klipy. A podle toho, co jsem teď řekl, můžeš vidět, že v celém procesu je hodně důležitý.

Jako první jste do světa vypustili skladbu „Solar Storm“. Chystáte z EP ještě nějaký další singl?
Jasně, už máme další video a myslím, že v příštích pár týdnech hodíme do světa další EP.

Z obalu EP je patrná satanská symbolika. Jsou texty ovlivněné tímto náboženstvím nebo to využíváte jako výrazový prostředek?
Hmmm…, neřekl bych, že je v tom nějaký odkaz na satanismus nebo náboženská symbolika. Nevěřím, že by to bylo ovlivněné náboženstvím. Spíš bych doporučil každému posluchači, aby si závěry z našeho díla udělal sám.

Chystáte se Leviathan Project představit také na koncertech? Přijedete i do Evropy?
Jooo, člověče, Evropa by byla skvělá. Vyžaduje to však nabídku, ale pokud ji dostaneme, tak tyto koncerty rozhodně nevylučuju.

Mohl bys říct, kdy jsi s hudbou začínal a kdo byli tvůj největší idol?
Dřív jsem poslouchal Journey a teď poslouchám Darkthrone (smích). Mám rád hodně různé hudby. Co se týče hraní samotného, tak tomu jsem se začal věnovat, když mi bylo třináct. Učil jsem se, začal nahrávat a setkal se s mnoha zajímavýma lidma. Vlastně nemám žádné idoly, ale když se dívám na filmy s 007, tak mě to nutí víc cvičit (smích).

Do rockové historie ses zapsal jako kytarista Britny Fox. Jak ses dostal na post po Michaelovi Kellym Smithovi?
Billy Childs (basista Britny Fox, pozn. aut.) je můj kamarád a tenkrát chtěl dát kapelu dohromady znovu s Tommym Parisem (druhý zpěvák Britny Fox a nástupce Dizzyho Deana Davidsona, pozn. aut.). Michael Kelly tenkrát nechtěl vyjet na turné a tak se mě Billy zeptal, jestli bych s nimi nejel já.

S Britny Fox jsi strávil aktivně dva roky a kapela se zanedlouho rozpadla. Proč k tomu došlo a co bylo příčinou tvého odchodu?
Odjel jsem s nimi část turné a společně s Billym a Tommym jsme napsali pár skladeb. Část turné, které jsem absolvoval, byla po Spojených státech a rozhodně měla některé skvělé chvíle, jiné už méně. Já jsem v té době měl velice dobrou práci a kapela chtěla jet do Evropy. Kdybych s ní odjel a pak se vrátil domů, byl bych bez práce a jen s velmi nestabilní budoucností v Britny. Hodně se tenkrát mluvilo o hraní a pořádání festivalů, ale nakonec z toho nic nebylo. Ale ty naše nahrávky přežily a vydal jsem je před pár lety.

O co šlo?
To album se jmenovalo Tommy Krash And Friends – Britny Fox The Acoustic Sessions“. Tam byly věci, co jsme dělali s Billym a Tommym. Dokončil jsem je ještě pomocí dalšího zpěváka Nicka Melary. Ty věci mají takovou skvělou, klidnou atmosféru.

Co jsi dělal po odchodu z Britny Fox? Hrál jsi v nějakých kapelách?
Hrál jsem v několika kapelách a nahrál jsem spoustu hudby. Tenkrát jsem se taky potkal s Mattem Nardem v rámci kapely American Sugar Bitch. Zpěvákem v té kapele byl Dave Weakley z Roughhouse, což je jméno, které budou znát fanoušci glamrockové historie.

Chystáte s Leviathan Project pokračování letošního EP nebo jde jen o jednorázovou záležitost?
U mě se jedná o definitivně celoživotní záležitost, protože žije v mé hlavě a ve studiu. Není důvod v tom nepokračovat a snad si ponechat i stejné muzikanty.

Když bychom porovnali Britny Fox a Leviathan Project, v čem je podle tebe v těchto kapelách největší rozdíl?
Ve všem (smích). Vždyť si to poslechni. Ale jde hlavně o dobré skladby a ty existují v hard rocku, heavy metalu a dalších…

Jan Skala             


FB LEVIATHAN PROJECT

YouTube ukázka - Leviathan

Související články

Foto: archiv umělce


Vydáno: 19.06.2021
Přečteno: 761x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1115 sekund.