RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THY CATAFALQUE - Vadak

Avantgardní metal, potažmo jakákoliv avantgardní hudba, není určena pro velkou masu fanoušků. O to víc fascinující je úspěch Thy Catafalque, jejichž pozice na hudební scéně je až překvapivě silná (nejen v rámci svého žánru). Ač avantgarda, těší se Thy Catafalque poměrně velké popularitě. Při bližším pohledu tento úspěch až tak překvapivý není. Thy Catafalque přináší velice upřímnou, přirozenou muziku s velkým „M“. Nejde o tradiční kapelu, ale projekt Tamáse Katáie, který dokáže prakticky vše nahrát sám. Nicméně vždy má kolem sebe „pomocníky“. Na nové desce „Vadak“ jsou to třeba muzikanti hrající na smyčcové nástroje či saxofon, nebo Breno Machado, který přispěl několika kytarovými sóly. Jako vždy Kátai spolupracuje i s několika vokalisty.

Úvodní „Szarvas“ je nečekaě přístupná skladba, skoro až „normální“ metalová věc. Dominují jí tvrdé kytary a zpočátku lehce elektronická atmosféra, která evokuje tvorbu avantgardistů Khonsu. „Szarvas“ staví i na neobvyké melodičnosti a libozvučnosti, překvapí v ní sborový a nesmírně chytlavý refrén. Sloky jsou již zpívané blackově, ale hlas je zkreslený, což je pro Thy Catafalque typické. „Köszöntsd a hajnalt“ ukazuje Thy Catafalque v jejich klidnější podobě. Jako byste do prog rocku implementovali silné folkové riffy. Zpočátku máte dojem, jako byste se díky zvuku dud ocitli ve Skotsku. Následně začne zpívat tradiční host Katáiových alb, zpěvačka Martina Veronika Horváth. Podobných skladeb mají Thy Catafalque poměrně hodně, zde vyčnívá kytarové sólo, které zní jak ze sedmdesátých let.

„Gömböc“ připomene starší tvorbu Thy Catafalque. Brutální a valivé riffy ničí předešlý pocit pohody. Drsné metalové plochy jsou rušeny pasážemi velice odpočinkovými, v nichž mají prostor space klávesy a jemné kytarové harmonie. Instrumentálka se však neustále mění a Katái vyučuje, jak se dělá progresivní muzika. „Az energiamegmaradás törvénye“ je překvapivá pro svou metalovost. Thy Catafalque nikdy nezněli tak thrash metalově, místy až death metalově. Skladbu doplňují elektronické, vesmírné zvuky či mluvené slovo, klasický zpěv tu nenajdete. Závěr písně se ponoří do klidu, pohody a prog rocku. „Móló“ nabídne vše, co od Thy Catafalque čekáte - tvrdé pasáže, melodie, nečekané kytarové výpady, složité kompozice, atmosféru jak z jiného světa. Ve skladbě zpívá Gábor Veréz z jiné skvělé maďarské kapely Watch My Dying, jeho vokál dodává písni pořádnou brutalitu. Nechybí thrash/deathové pasáže, folkové motivy nebo old schoollové synthezátory.

Po tvrdých skladbách přichází jemná část alba. Minimalistická instrumentální „A kupolaváros titka“ ukazuje, že Thy Catafalque by se uživili i jako jazzmani, v závěru zazní naprosto libový saxofon. Atmosféra je neskutečná a stejně jako v klipu (kde poprvé hraje i sám mozek kapely) máte pocit, že procházíte velkým městem a sledujete okolní blázinec z pozice samotáře, žijícího ve svém vlastním světě. S „Kiscsikó (Irénke dala)“ máte dojem, že jste na divokém západě. Rytmus, hra na kytaru a náladu songu je takřka country, postupně se mění až někam směrem ke kabaretu. V „Piros-sárga“ se konečně po delší době zpívá. Tenhle song má nejblíže ke klasickému rocku, nicméně různorodých prvků je ve skladbě spousta. Tamás Katái se nijak nelimituje a tak jen budete zírat, co vše je ke slyšení (například i orientální motivy). „Vadak (Az átváltozás rítusai)“ může připomenout démona ze série „The Conjuring“, ale zde se jedná o dvanáctiminutový opus, který znovu ukazuje génia Thy Catafalque. Black metal, ambient, symfonická hudba, pasáže, které připomínají nějaký rituál, folk, v druhé polovině skladby opět nastane brutální metalová riffová palba, ze které máte pocit, že se vás snaží Thy Catafalque zničit. Do toho zní smyčce, jako kdyby na desce hostovala Apocalyptica. Závěr desky je…relaxační. „Zúzmara“ se zpěvem Martiny Veroniky Horváth a klavírem je jako pohlazení na rozloučení.

Pokud se dá něco „Vadak“ vyčíst, pak jen to, že posluchače, který kapelu poslouchá léta, již nahrávka moc nepřekvapí. Ale to je chabá výtka, Thy Catafalque mají tak charakteristický a jedinečný rukopis, že by byla škoda v tom nepokračovat. „Vadak“ je metalovější a přístupnější než její předchůdce. To je asi základní zhodnocení, protože novinka je (navzdory tomu, jak je žánrově nezvyklá) velice chytlavá a na rozdíl od jiných avantgardních kapel máte při poslechu příjemné pocity. Oproti dřívějšku si Tamás Katái více posvítil na styly, jako jsou thrash metal, death metal a také na kytarová sóla samotná. Celé album je nesmírně vzrušující a opět se jedná o parádní hudební pouť. To je u Thy Catafalque zvykem. Avantgardní metal zde neznamená něco přehnaně šíleného, bez hlavy a paty, ale svobodu tvorby. Z „Vadak“ je cítit svoboda, láska k hudbě a to, že Thy Catafalque nejsou ničím svazováni.

Tomáš Marton             


FB THY CATAFALQUE

YouTube ukázka - Szarvas

Seznam skladeb:
1. Szarvas
2. Köszöntsd a hajnalt
3. Gömböc
4. Az energiamegmaradás törvénye
5. Móló
6. A kupolaváros titka
7. Kiscsikó (Irénke dala)
8. Piros-sárga
9. Vadak (Az átváltozás rítusai)
10. Zúzmara

Sestava:
Tamás Kátai - všechny nástroje

Rok vydání: 2021
Čas:1:02:12
Label: Season of Mist
Země: Maďarsko
Žánr: Avantgardní metal

Diskografie:
1999 - Sublunary tragedies
2001 - Microcosmos
2004 - Tûnõ idõ tárlat
2009 - Róka Hasa Rádió
2011 - Rengeteg
2015 - Sgùrr
2016 - Meta
2017 - Geometria
2020 - Naiv
2021 - Vadak

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.07.2021
Přečteno: 1750x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Děkuji vám oběma...22. 07. 2021 19:48 VH
VH:souhlas, Róka Hasa...17. 07. 2021 8:35 b.wolf
VHVěřím, že i u...16. 07. 2021 18:01 Supermartonátor
Super deskaZatím jsem tuto...16. 07. 2021 17:51 VH


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08903 sekund.