ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




NITRATE - Renegade

Nick Hogg znovu zcela překopal sestavu svého studiového projektu. Vypadl z ní kytarista a zpěvák Rob Wylde i bubeník Paul Newdeck, kteří se věnují své úspěšné kapele Midnite City, skončil v ní však i zpěvák Philip Lindstrand. Jakoby bublina splaskla. Nitrate udělali velký dojem svým debutovým albem „Real World“ z roku 2018, jež se pyšnilo výtečným a nablýskaným AOR, které sice nebylo nikterak objevné, ale mělo tak velkou dávku hitového potenciálu, až nejeden posluchač zalitoval, že Nitrate je jen striktně studiový projekt a skladby z něho těžko kdy uslyší naživo. Dvojka „Open Wide“ byla natočená v pozměněné sestavě, což se promítlo hlavně u pěveckého postu zpěváka. Šlo rovněž o dobré album, ale už se objevily pochybnosti. Projevil se naprosto nulový vývoj a bylo jasně slyšet, že Hogg tvoří své skladby podle jedné formule. Byť velice příjemné a kvalitní, ovšem moment překvapení či vzrušení, který přivodila deska „Real World“, byl nenávratně pryč.

Změna kompletní sestavy na novince „Renegade“ mohla značit záblesk naděje v možném překračování mantinelů. Hogg nehledal muzikanty v odlišném ranku, ale přece jen přítomnost mladého švédského vokalisty Alexandra Strandella, či zatím nepříliš známých bratrů Martinových mohla naznačit, že by Nitrate mohli přijít s dravějším materiálem než na „Open Wide“. Ovšem oznámení, že na producentské židli zasedne mistr konzervatismu Alessandro Del Vecchio, dalo jasně na srozuměnou, že žádná překotná změna se konat nebude. A skutečně tomu tak je. Přestože se znovu nejedná o špatnou nebo průměrnou nahrávku, nulový vývoj je největším zklamáním. „Renegade“ se dobře poslouchá, ostatně jako Nitrate vždy, ale vše je natolik předvídatelné, že se lehce může stát, že album pustíte jedním uchem dovnitř a druhým hned ven. Je to sice škoda, ovšem budete se tomu bránit jen velmi těžce.

Čistě po formální a hudební stránce je „Renegade“ dokonalé album. Najde se na něm řada hitů, mezi nimi kraluje „Big City Lights“, která mohla v osmdesátých letech bourat hitparády. To je její největší deviza (stejně tak jako celého alba), ale i problém. Doba je už trochu jinde a když vydáte takřka totožně znějící album během čtyř let, už to začíná zavánět něčím nevábným. Možná je to pro „Renegade“ příkrý odsudek, jelikož si jej ta deska neslouží, ale tato skutečnost sníží požitek z poslechu alba o několik stupňů. I díky vědomí, že Hoggova inspirační studnice začíná docela vysychat. Pořád dokáže napsat dobrou skladbu, ale po znalosti předchozí dvou alb už máte naprosto zřetelně pocit, že jste ji někde předtím slyšeli. To, co na „Open Wide“ bylo vlastně jen v náznacích, se zde projevuje v celé nahotě.

„Big City Lights“, úvodní „Danger Zone“, titulní „Renegade“ nebo „Edge Of Surrender“. To jsou názvy nejpodařenějších skladeb, které mají šanci stát se pro milovníka AOR velkými hity. Ovšem za předpokladu, že neznáte klasická alba Journey, Survivor nebo obě předchozí desky Nitrate. Takhle se jedná „jen“ o dobré věci, stojící v celku, který začíná nudit. Kdo by si to před třemi roky pomyslel, že by Nitrate mohli vydat album, které svým poslechem nebude fanoušky nabíjet… Že by to bylo Del Vecchiovým zásahem, který už řadě projektů otupil hrany urputným držením se stylových (velice úzkých) mantinelů? Nebo Hogg, jako hlavní autor materiálu, se spokojí s dalším velice podobně znějícím albem a nemá odvahu více zaexperimentovat?

„Renegade“ nejde poslat ke všem čertům, protože v zásadě je to dobrá deska. Nejde jí ale ani zcela vychválit do nebes, jelikož na ní Nitrate definitivně ztratili své původní kouzlo. Hůl ještě lámat netřeba. Uvidíme, zda příští nahrávka přece jen nebude překvapivější…

Jan Skala             


FB NITRATE

YouTube ukázka - Big City Lights

Seznam skladeb:
1. Danger Zone
2. Renegade
3. You Think You`ve Got It
4. Big City Lights
5. Why Can`t You Feel My Love
6. Children Of The Lost Brigade
7. Addicted
8. Alibi
9. Lay Down Your Arms
10. Edge Of Surrender
11. Take Me Back

Sestava:
Alexander Strandell - zpěv
Dario Nikzad - kytara
Tom Martin - kytara
Nigel Hogg - baskytara
James Martin - klávesy
Mickey Wilson - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 48:12
Label: AOR Heaven
Země: Velká Británie
Žánr: AOR

Diskografie:
2018 - Real World
2019 - Open Wide
2021 - Renegade

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.09.2021
Přečteno: 861x




počet příspěvků: 8

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
NitrateJestli ono to není...3. 09. 2021 17:46 Desmond
Jo přesně tak....3. 09. 2021 13:00 Martin01
Už jsem to tady...3. 09. 2021 11:04 Pepsi Stone
-Del Vecchio je...3. 09. 2021 10:47 Petronius
To je přesně ono,...3. 09. 2021 9:49 Pepsi Stone


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10336 sekund.