ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SWALLOW THE SUN - The Ghosts Of Loss

Swallow The Sun byli povzbuzeni úspěchem debutu a tak se mohli s chutí vrhnout na druhé album. To dostalo krásně doomově pozitivní název „The Ghosts Of Loss“. Nahrávka čítala osm skladeb a oproti debutu je o deset minut delší. Titulní a zároveň úvodní skladba si s vámi hraje skoro dvanáct minut, je nesmírně intenzivní a dobrodružná, ať už se jedná o melancholické kytarové vybrnkávání na začátku, přes brutální death/doom metalový nástup až po gotické a symfo-metalové pasáže (to berte s rezervou, místy kapela působí epičtěji, teatrálněji než dřív a jemné orchestrace se tu opravdu nacházejí). Mikko střídá čistý zpěv se skřehotem a growlem. Čeká vás spousta melodií a pamětihodných momentů, ale song má především ohromnou emoční sílu. V některých chvílích je hudba natolik expresivní, tíživá a brutální, až chcete křičet s Mikkem. Je to jedna z nejepičtějších death/doom metalových skladeb vůbec a nebojím se použít slovo geniální.

„Descenting Winters“ plní roli hitovky a bagru. Je svižná a chytlavá, ve slokách se pak valí tvrdé riffy jako zmíněný stroj. Zde je více zřetelná inspirace gothic metalem. „Psychopath’s Liar“ je jedna z nejtvrdších položek na nahrávce. A jak napovídá název, má psychopatickou atmosféru, za kterou mohou skvěle zakomponované klávesy. Asi nejvíce kuriozní položkou alba je „Forgive Her…“. Tohle je ryzí klasický doom metal, který má devět minut! A přesto pro kapelu znamenala takový průlom. Věřte nevěřte, i takový song se může dostat do hitparády. V domácím Finsku se dostalo „Forgive Her…“ na čtvrté místo singlového žebříčku. Swallow The Sun mají zkrátka i navzdory „těžkému“ žánru, jakým je doom metal, komerční úspěch.
Pokud bych tipoval, jaká skladba by měla být úspěšným singl, vsadil bych na emotivní, drásající a přitom nádhernou „Fragile“. Zpěv je naprosto excelentní a Mikkovi věříte každé slovo. Střídání growlu a čistého zpěvu je nesmírně efektivní. Ultra melancholická skladba, která okouzlí atmosférou i melodií. Další skladby mnohdy inklinují až k funeral doom metalu a jsou o něco méně přístupné, s čímž souvisí i menší zábavnost těchto kousků. Přesto se nejedná o špatné skladby, jen neobsahují tolik pamětihodných momentů a nestrhnou tak jako první polovina alba.

„The Ghosts Of Loss“ je deskou, která potvrdila, že debut nebyl náhoda a Swallow The Sun mají veliký talent. Album je ovlivněné seriálem Městečko Twin Peaks, což je znát především na jeho tísnivé atmosféře a v některých textech. Tahle aura jako by kapele zůstala i nadále a onen slavný seriál se vám v mysli vyjeví i při některých pozdějších nahrávkách kapely. Pro Swallow The Sun album znamenalo první průlom do finské hitparády a nárůst popularity. Přesto skladby z alba nejsou příliš hrané na koncertech. Úspěch „The Ghosts Of Loss“ se promítl i v nové výzvě. Swallow The Sun se upsali většímu labelu – Spinefarm Records a brzy byli připraveni natočit další desku.

Tomáš Marton             


swallowthesun.net

YouTube ukázka - Fragile

Seznam skladeb:
1. The Giant
2. Descending Winters
3. Psychopath´s Lair
4. Forgive Her...
5. Fragile
6. Ghost of Laura Palmer
7. Gloom, Beauty and Despair
8. The Ship

Sestava:
Mikko Kotamäki - zpěv
Juha Raivio - kytara
Markus Jämsen - kytara
Matti Honkonen - baskytara
Aleksi Munter - klávesy
Pasi Pasanen - bicí

Rok vydání: 2005
Čas:1:05:58
Label: Firebox Records
Země: Finsko
Žánr: Doom metal

Diskografie:
2003 - The Morning Never Came
2005 - Ghosts of Loss
2007 - Hope
2009 - New Moon
2012 - Emerald Forest and the Blackbird
2015 - Songs from the North I, II & III
2019 - When A Shadow Is Forced Into The Light

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 30.09.2021
Přečteno: 1156x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
TGOLOpět dosti dobré...1. 10. 2021 7:40 VH


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09305 sekund.