DARKTHRONE - It Beckons Us All
Eternal Hails je perfektní deska. Jedna z jejich...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Re Audi: Skus si vypočuť posledný album...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Ve své době jsem spor " o Citron" dost sledoval a...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
ale predmetem svaru nebylo kdo ma nebo registraci...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To nerozporuju, ale pořád se bavíme jen o nějakém...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Parizek celou dobu kapelu tahnul a smeroval,...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Není důležité kdo kapelu založil a kdy do ní kdo...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: S tím oprávněním vlastnit značku je to...

ACCEPT - Humanoid
O minulém albu jsem po prvním poslechu...

ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ENUFF Z`NUFF - Enuff Z`Nuff`s Hardrock Nite

The Beatles! Jméno této legendy rezonuje celou kariérou losangeleských fintilů Enuff Z`Nuff. Už od osmdesátých let, kdy tvorba Lennona, McCartneyho, Harrisona a Starra nebyla už žhavým zbožím a mládež zajímala vlastně jen okrajově. Dnes, ve všeobecném revivalu rockové kultury druhé poloviny minulého století, je vše jinak, ale vzhledem k tomu, že Enuff Z`Nuff tuhle kapelu propagují více než třicet let, rozhodně se v jejich případě nedá mluvit o něčem vypočítavém. Pokud byste se dlouholetého předáka Chipa Z`Nuffa zeptali, proč se kdysi shlédl v The Beatles, odpověď je léta známá. „Ta kapela byla to nejgeniálnější, co kdy v hudbě vzniklo,“ tvrdil už několikrát a návdavkem přidal i několik coververzí skladeb slavných Britů. Toto otevřené přiznání lásky k jejich hudbě stvrzuje dlouhá léta očekávaným albem coververzí.

Enuff Z`Nuff vtrhli na hudební scénu v druhé polovině osmdesátých let, tedy v době největšího boomu hair metalu. Už tehdy byli trochu jiní než Poison nebo Warrant. Jejich tvorbou se táhla snová psychedelie šedesátých let a odraz beatlesovského alba „Sgt. Pepper`s Lonely Hearts Club Band“, čemuž přitakával i poněkud unylý a vláčný zpěv Donnieho Vie. I přesto (možná díky image poplatné době) se jim podařilo docílit úspěchu, který je udržel nad hladinou i v devadesátých letech a novém tisíciletí. Tehdy se glamové pozlátko vytrácelo a psychedeličtější opar byl více hmatatelný. To vydrželo dodnes, přestože po experimentálních deskách „10“ či „?“ se před lety konal návrat k někdejšímu znění z konce osmdesátých let. Tento zvuk, poučený moderními technologiemi, dokázali Enuff Z`Nuff importovat i do klasických beatlesovských skladeb, čímž jim dávají jiný rozměr. Modernější, rockovější a dravější.

Při výběru skladeb nemohla Chipova parta šlápnout vedle. Mohla samozřejmě naplnit hity The Beatles třeba pět desek a pořád by bylo odkud brát, ale desítka vybraných skladeb shrnuje to nejdůležitější z tvorby Lennovovy party a občas i více. Je dobře, že Enuff Z`Nuff vypustili prvotní fází vývoje The Beatles, protože dnes by „Love Me Do“ nebo „All My Loving“ zněly trochu nepatřičně. Soustředili se zejména na nejdůležitější a umělecky hodnotnější část tvorby, a tak se vybíralo z desek „Revolver“, „The White Album“, „Magical Mystery Tour“ a „Seržanta Pepře“, s částečným přesahem do sólové tvorby Lennona a McCartneyho v příštích letech. Enuff Z`Nuff, což je pro tuto desku velmi důležité, ale oprašovaným skladbám dali soudobý zvuk a energické podání nabízí album plné obrovských hitů. Nepůvodních, ale výtečně zahraných.

Jsou tu důvěrně známé skladby „Helter Skelter“ či „Live And Let Die, „Back In The U.S.S.R.“ či „Eleanor Rigby“, kterým se v minulosti dostalo nejednoho zpracování od jiných interpretů, ale verze Enuff Z`Nuff se mezi nimi rozhodně neztratí. Jsou poháněny skutečnou láskou k originálu, ale i chutí vsunout do skladeb něco ze své vlastní osobitosti. Slavná verze „Live And Let Die“ od Guns N`Roses zůstala nepřekonána, protože Chip nemůže předvést takový vokální cirkus jako Axl Rose, jelikož jeho hlas je limitovaný, ale zato ji dokáže zahrát s větší úctou k originálu vlastním, procítěným stylem. „Helter Skelter“ také už přehráli například Mötley Crüe, ovšem verze Enuff Z`Nuff je valivější, monstróznější a po všech stránkách heavymetalovější. Do „Dear Prudence“ se podařilo vpašovat dostatek podmanivé psychedelie a snové atmosféry, stejně jako množství šarmu do „Eleanor Rigby“. A naopak „Jet“ (od McCartneyových Jet) je opatřena atmosférou, z niž dokáže sálat někdejší hairmetalové klima Sunset Stripu. A ono to funguje, sakra že jo..

Jestliže se u Enuff Z`Nuff při minulých albech (zejména u „Diamond Boy“) hovořilo, že kapela je v konstantní velmi dobré formě, „Hardrock Nite“ toto podtrhuje. Kapela hraje s obrovskou chutí a zápalem, je přímo hmatatelně cítit, že beatlesovské skladby přehrávala s láskou i úctou a to se do výsledku muselo odrazit. Fanoušci obou kapel nemohou šlápnout vedle.

Jan Skala             


www.enuffznuff.com

YouTube ukázka - Jet

Seznam skladeb:
1. Magical Mystery Tour
2. Cold Turkey
3. Eleanor Rigby
4. Live And Let Die
5. Dear Prudence
6. Helter Skelter
7. Jet
8. Revolution
9. Back In The U.S.S.R.
10. With A Little Help From My Friends

Sestava:
Chip Z`Nuff - zpěv, baskytara
Tory Stoffregen - kytara
Tony Fennell - kytara
Daniel B. Hill - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 46:09
Label: Frontiers Music
Země: USA
Žánr: classic rock/hair metal

Diskografie:
1989 - Enuff Z`Nuff
1991 - Strenght
1993 - Animal With Human Intelligence
1994 - 1985
1995 - Tweaked
1996 - Peach Fuzz
1997 - Seven
1999 - Paraphernalia
2000 - 10
2002 - Welcome To Blue Island
2004 - ?
2010 – Dissonance
2014 - Covered In Gold
2016 - Clowns Lounge
2018 - Diamond Boy
2020 - Brainwashed Generation
2021 - Enuff Z`Nuff`s Hardrock Nite

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.12.2021
Přečteno: 743x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.21936 sekund.