DARKTHRONE - It Beckons Us All
Eternal Hails je perfektní deska. Jedna z jejich...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Re Audi: Skus si vypočuť posledný album...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Ve své době jsem spor " o Citron" dost sledoval a...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
ale predmetem svaru nebylo kdo ma nebo registraci...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To nerozporuju, ale pořád se bavíme jen o nějakém...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Parizek celou dobu kapelu tahnul a smeroval,...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Není důležité kdo kapelu založil a kdy do ní kdo...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: S tím oprávněním vlastnit značku je to...

ACCEPT - Humanoid
O minulém albu jsem po prvním poslechu...

ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AL-NAMROOD - Worship The Degenerate

Al-namrood jsou dnes neviditelnější (a možná jedinou) metalovou kapelou, která přichází ze Saúdské Arábie. Země, kde je trvale skrápěna dlažba náměstí Dira krví popravovaných lidí, kde vládne právo šaría a kde podobně laděná tvorba je za hranicí zákona. Už jen to by stačilo k tomu, aby si Al-namrood zasloužili pozornost zbytku metalového světa, ale kdyby k tomu neprodukovali zajímavou hudbu, přišlo by všechno vniveč. Ústřední dvojice, skrytá kvůli bezpečnosti za pseudonymy Mephisto a Ostron, s tím nikdy neměla problém, i když má jen velmi omezené možnosti co se týče nahrávání desek i samotného koncertování. V jednom má obrovskou výhodu, a to je původní myšlenka kapely implantovat do tvorby kromě klasické blackmetalové vichřice ještě velmi výrazné orientální prvky, které celkové znění Al-namrood odlišují do zbytku černočerné scény a dávají jí jasný punc originality.

Tvořit black metal na jednom z nejděsivějších a nejtemnějších míst na světě je nasnadě. Prostředí, ve kterém muzikanti vyrostli a jejich proklamovaný odpor k islámskému zřízení se do tvorby musel nutně promítnout a je mnohem hmatatelnější než u kapel z jiných částích světa, včetně Norska. V tomto kontextu se musí na celou blackmetalovou scénu nahlížet jako na partu pozérů, protože zatímco jiní o pekle zpívají, Al-namrood v něm žijí. Jsou autentičtější, i když je pro ně nemožné zachytit pro black metal mrazivou atmosféru severských plání,ale jejich největší síla spočívá jinde. Tradiční arabská hudba (zejména pro ucho posluchače, který v tomto světě nežije) je z hlediska politických a společenských událostí možná ještě strašidelnější a nervy více drásající než bodavý severák. Proto jsou Al-namrood, tak často využívající tyto motivy, velmi specifickým a neopakovatelným zjevem na metalové scéně.

Přímo hmatatelně je z jejich tvorby cítit atmosféra žhavé pouště, stejně jako peklo arabských věznic a mučíren. Stále více se tento aspekt dere na povrch a přestože se kapela uchyluje k angličtině místo původní hrdelní arabštiny, aspekt lidové hudby z kraje Rijádu a Mekky má stále silnější zastoupení mezi poryvy kytar a kulometnými (samplovanými) bicími. Je jedno, že Mephisto s Ostronem udělali výměnu na postu zpěváka a Humbabu, působícího v kapele od roku 2013, nahradil další tajemný chlápek Artiya`ilem. Ten má ještě o něco hrdelnější hlas než jeho předchůdce, ale v hudbě Al-namrood je vokální prvek jen střípkem do mozaiky než výkladní skříní. Jeho zvířecí chrčení dotváří atmosféru, která je sama o sobě proklatě silná. Skoro až s nezastíranou bázní posloucháte úvodní nástup „Protector Of The Herd“, v němž se jakoby z dálky valí hordy arabských válečníků s bojovou melodií na rtech, aby pak vypuklo naprosto nekontrolovatelné peklo v dusivé smrti kytar.

Jak album postupuje, je lidová složka tvorby Al-namrood stále hlasitější. I když lze první polovinu pětadvacetiminutového alba považovat za tradičně blackmetalovou (tedy v pojetí této kapely) a především titulní „Worship The Degenerate“ zní spíše jako typický stylově kanální výplach, v „Sun Of Liberation“ hrají orientální motivy stejně, ne-li více důležitou roli, čímž atmosféra houstne ještě mnohem více. Mephisto vyšívá arabské ornamenty skrze hradby svých riffů a jejich hypnotické opakování bije kladivem na kovadlinu. Vše vrcholí v závěrečné dvojici „Eclipse“ a „Free Will“, která je tím nejpůsobivějším, co zde (ale i na jiných deskách) Al-namrood předložili. V „Eclipse“ sázejí na jediný výrazný motiv, zasazený do pomalejších a táhlejších kytarových riffů, navíc v závěru zpívaný jakoby stohlavým sborem odevzdaných mučených Arabů. Nejvíce folklórní snažení prohlubuje závěrečná „Free Will“. V ní není místo pro kytary, temný podklad vytvářejí pouze děsivě znějící klávesy a hlavní slovo přebírají lidové nástroje. Z jejich tónů do uší doléhá sžíravé arabské slunce, pražící na nekonečné písečné duny pouště Rub al-chálí. Pocit zmaru je dokonán…

Saúdové tentokrát předkládají krátké dílo, které působí méně sevřeným dojmem než předchozí nahrávky. Spíše naznačuje vykročení k novým metám, v nichž by lidová hudba mohla být v budoucnu kladena na roveň extrémní metalové složce. Jedná se o krok správným směrem, díky němu se tvorba kapely stává ještě naléhavější. Tento potenciál Al-namrood odhalují jen z části, ovšem s příslibem, že bychom se mohli dočkat skutečně velkých věcí.

Jan Skala             


FB AL-NAMROOD

YouTube ukázka - Guerillas

Seznam skladeb:
1. Protector Of The Herd
2. Worship The Degenerate
3. Geurillas
4. Sun Of Liberation
5. Eclipse
6. Free Will

Sestava:
Artyia`il - zpěv
Mephisto - zpěv, baskytara, klávesy
Ostron - klávesy, programování

Rok vydání: 2022
Čas: 25:51
Label: Shaytan Records
Země: Saúdská Arábie
Žánr: black metal

Diskografie:
2009 - Astfhl Al Thar استفحل الثأ
2010 - Estorat Taghoot سطورة طاغوت
2012 - Kitab Al-Awthan كتابُ الأوثان
2014 - Heen Yadhar Al Gashq حين يظهر الغسق
2015 - Diaji Al Joor دياجي الجور
2017 - Enkar إنكار
2020 - Wala`at ولاءات
2022 - Worship The Degenerate

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 20.07.2022
Přečteno: 988x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08628 sekund.