CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: Ok, díky za vyjasnění, pokud je to tak,...

ACCEPT - Humanoid
Accept mám rád, včetně éry s Tornillem. Bohužel...

MOTÖRHEAD - Kiss Of Death
Dobrá deska, 5 výborných skladeb, zbytek průměr...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : situace mezi ex. cleny Citronu (...

ACCEPT - Humanoid
Posledný kvalitný počin tejto kapely bol Blind...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Já si jen dovolím vyjádřit se k Palu Drapákovi....

ACCEPT - Humanoid
Kdykoliv o sobě dá tato německá legenda vědět, je...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VULCANO - Stone Orange

Hydra stárne, i když její řev se stále rozléhá rozpáleným podzemím brazilské metropole Sao Paulo. Její odporné hlavy jsou pokryté šedivým porostem, síly pomalu ubývají, ale vzdát se nechce. Hydra si už čtyřicet let říká Vulcano a v osmdesátých letech patřila k tomu nejzajímavějšímu, co jihoamerický underground nabízel. Tenkrát stála plná sil v jednom šiku se Sepulturou, Sacrofágo či Holocausto na špičce tamního thrash/deathového žánru, ale jako všem ostatním kapelám (kromě Sepultury) se jí žádný větší průlom nepodařil. Bylo to dané hlavně tím, že Vulcano se odmítli vyvíjet a zůstávali u toho, co předvedli na debutu „Bloody Vengeance“. Ten naznačil, o čem kapela bude a ona z tohoto nikdy neslevila. Frontman Zhema Rodero je nezmar, který bude do skonání světa (nebo až pro brazilskou hydru přijde její Herakles) kázat o čistotě metalu. Pro něho neexistuje žádná jiná cestou, kterou by měl Vulcano vést.

Novinka „Stone Orange“ zní, jako kdyby ji kapela složila v osmdesátých letech. Jsou na ní patrné inspirace starými kapelami Venom, Celtic Frost, Sodom, Kreator nebo Possessed, všechno zůstává při starém. I když pozvolný úvod „Metal Seeds“, ukazuje, že kapela bere inspiraci i u starých heavymetalových souborů, brzy se vše zvrhne do starosvětského vzývání pekel. Úvodní vyhrávka ve stylu Iron Maiden je brzy vystřídána monotónně odsýpanými riffy a štěkavým hlasem Luize Carlose Louzady, který v řadě pasáží připomene někdejší projev Milleho Petrozzy z Kreator. K jejich starým albům Vulcano poměrně blízko, neboť na jejich novějších počinech nejvíce dominuje thrashová složka, přičemž oldschoolový black a death jdou na druhou kolej. Na rozdíl od Kreator je thrash Vulcano pořád ta samá muzika jako v druhé polovině osmdesátých let.

Díky tomu má deska „Stone Orange“ dobrý náboj a dokáže být přitažlivá, pokud se přistoupí na Roderovu hru na minulost. Jestliže hledáte alespoň kousek moderního přístupu, pravděpodobně se nevyhnete zklamání. Vulcano se s ničím nepářou. Během padesáti minut nasází sedmnáct skladeb o délce od minuty a půl do tří minut, vždy rozehrají divokou hru, založenou na dravém riffu, bicích, které se pohybují od rychlého tempa k nejrychlejšímu, a na pěveckém projevu, který plive rouhačské texty. Pokud na chviličku zpomalí, je to jen proto, aby skladbám dodali trochu dynamiky. To ale netrvá dlouho a v další vteřině Brazilci znovu rozjíždí svůj pekelný kolotoč. Tyto chvilky jsou vykoupeny ostrými, ač trochu klišovitými nářezy „Keep Mind“, „A Night In A Metal Gig“ nebo „Night Terror With Satan“. V nich se nejvýrazněji koncentruje pravá podstata jejich stylu, včetně mírně omšelých textů, plných typicky metalových témat. Ale kdo jiný by měl mít na něco takového právo než praotcové zakladatelé...

Nic nového se u Vulcano nekoná ani teď. „Stone Orange“ je jejich dvanáctá deska, znovu vedená v totožném stylu. Ten odpovídá Roderově představě o čistotě metalu a nemůže se mluvit o žádném progresu. Spokojeni budou staří fanoušci, schovávající si doma trochu umolousané kazety z osmdesátých let. Mladé thrashové příznivce pravděpodobně Vulcano uchvátí méně, i když i u nich lze hledat kořeny současné thrashmetalové vlny. Ale kdyby „Stone Orange“ vyšla například v roce 1988, její dopad by byl větší. Dnes jde sice o příjemnou, ale moc zastaralou hudbu.

Jaroslav Hubka             


www.vulcanometal.com

YouTube ukázka - Trigger Of Violence

Seznam skladeb:
1. Metal Seeds
2. Putrid Angels Ritual
3. Tear Gas
4. Keep Mind
5. A Night In A Metal Gig
6. 7 Seconds In Hell
7. Stone Orange
8. Trigger Of Violence
9. Night Terror With Satan
10. Rebels From 80s
11. Ship Of Dead
12. The Altar Of Defiance
13. Witches Don´t Lie
14. Lives Moves Toward Death
15. 418
16. Vulcano Will Live Forever
17. Untitled

Sestava:
Luiz Carlos Louzada - zpěv
Zhema Rodero - kytara
Gerson Fajardo - kytara
Carlos Diaz - baskytara
Bruno Conrado - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 50:24
Label: Mighty Music
Země: Brazílie
Žánr: thrash/death metal

Diskografie:
1986 - Bloody Vengeance
1987 - Athrophophagy
1988 - Who Are The True
1990 - Ratrace
2004 - Tales From The Black Book
2009 - Five Skulls And One Chalice
2011 - Drowning In Blood
2013 - The Man The Key The Beast
2014 - Wholly Wicked
2016 - XIV
2020 - Eye Of Hell
2022 - Stone Orange

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.06.2022
Přečteno: 858x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12205 sekund.