TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




H.E.A.T. - Force Majeure

Pro H.E.A.T. je nová deska zlomová. Kapela dosud rostla, na dva roky starém albu „lH.E.A.T. II“ se jí podařil takřka husarský kousek, jelikož vytvořila malé mistrovského dílo soudobého skandinávského hard rocku, které ji dovedlo daleko od mírně úsměvných začátků. Jenže pak se stalo něco nečekaného a kapelu znenadání opustil zpěvák Erik Grönwall. Mluvilo se o jeho zdravotních problémech, které mu znemožňovaly další práci, přestože dnes víme, že skutečnost je poněkud jiná. Grönwall, jehož hlas byl pro novodobá alba H.E.A.T. zásadní, dostal lano od amerických Skid Row, kde zaujal post zdánlivě nenahraditelného Sebastiana Bacha. Jak si s tímto úkolem poradí bude zřejmé v říjnu.

Jeho místo nahradil Kenny Leckremo, chlápek, který kapelu v roce 2010 opustil, aby přepustil post Grönwallovi, tehdy čerstvému vítězi soutěže Sweden Idol. Teď je zpět a s ním otázka, zda se H.E.A.T. podaří navázat na práci z minulé desetiletky, kdy se dostali o kus dál, než byli v době, kdy je Leckremo opustil. Odpověď na to není jednoznačná. Je jasné, že H.E.A.T. za poslední roky kompozičně vyspěli (a nebyla to Grönwallova zásluha) a že know how, které kapela měla, zůstává zejména u klávesisty Jony Tee a kytaristy Davea Daloneho. Rukopis zůstává totožný. Švédi opustili zbytečné experimenty jako na vcelku rozpačitém albu „Into The Great Unknown“ a udělali jediné, co jim mohlo zachránit krk. Natočili nejklasičtější možnou desku, na níž kladou na stejnou úroveň hardrockové a heavymetalové vlivy, stejně jako silný závan AOR. Nic nového pod skandinávským nebem...

H.E.A.T. to uměli velmi dobře a v podstatě umí pořád, i když už to není tak jednoduché. Svalovat vinu na Leckrema by byl nesmysl, e je jasné, že pro potřeby H.E.A.T. bude lepším zpěvákem Grönwall. Leckremo není špatný pěvec, má patřičný rozsah, pro daný žánr správnou barvu, ovšem jeho projev nepatří mezi nezaměnitelné a nedosahuje úrovně velikánů. Skladby splňují kritéria kapely, i když je jasné, že na minulém albu vytyčených met nebylo dosaženo. H.E.A.T. opisují stylová klišé (to dělali vždy), ale dělají to znovu s noblesou, což je dokáže udržet mezi tím nejlepším, co skandinávská rocková scéna nabízí. V porovnání s klasiky žánru Whitesnake, Journey, Kiss, Def Leppard nebo Bon Jovi kapela (i jiné ze současné scény) bledne, ale s vědomím, že dnes ikonické či stylotvorné dílo vznikne jednou za x let, je třeba H.E.A.T. a jejich novinku „Force Majeure“ považovat za velmi dobré album.

Do žánrově přesného alba mu nechybí nic. Je tu svižný otvírák „Back To The Rhythm“, který desku rozjede ve stadionovém duchu a kapela si vybírá svou tvrdší chvilku. Je tu řádka popmetalových hitů (namátkově „Hollywood“, „Tainted Blood“ či „Hold Your Fire“), v nichž prim hrají úderné refrény, energické, i když neagresivní kytary, a patřičný vklad kláves, dávající skladbám komerčnější potenciál. Je tu i povinná balada „One Of Us“, jež ukazuje zažité bolístky tohoto druhu skladeb, a je tu i metalový kvapík v podobě „Nationwide“ a „Demon Eyes“, což je nejcitlivější Achillova pata podobně orientovaných kapel. To vše k H.E.A.T. vždy patřilo, tentokrát se však nedostavují pocity euforie, jak tomu bylo u minulé desky. Chybí pocit výjimečnosti, což není dané výměnou zpěváka, ale přílišnou sázkou na jistotu, kapela až moc zajela do stylových šablon a nedokáže se oprostit od klišé, jak se jí to povedlo „H.E.A.T. II“, nebo stylovým kolegům Crazy Lixx na výtečném počinu „Ruff Justice“.

Výměna zpěváka nebyla osudná. Leckremo do kapely zapadl zcela přirozeně a v něm kámen úrazu nespočívá. Je spíše v tom, že „Force Majeure“ je až moc bezpečná nahrávka. Je z ní cítit, že kapela vážila každou notu, po produkční stránce chtěla předložit naprosto dokonalé a vyleštěné dílo, ale zapomněla na chvilky spontánnosti. Přesně to, co v minulosti dělalo slavná díla velkými. „Force Majeure“ je velmi příjemnou nahrávkou bez ambice stát se klasikou nebo alespoň nejlepším albem kapely.

Jan Skala             


www.heatsweden.com

YouTube ukázka - Hollywood

Seznam skladeb:
1. Back To The Rhythm
2. Nationwide
3. Tainted Blood
4. Hollywood
5. Harder To Breathe
6. Not For Sale
7. One Of Us
8. Hold Your Fire
9. Paramount
10. Demon Eyes
11. Wings Of An Aeroplane

Sestava:
Kenny Leckremo - zpěv, kytara
Dave Dalone - kytara
Jimmy Jay - baskytara
Jona Tee - klávesy
Don Crash - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 42:06
Label: Napalm Records
Země: Švédsko
Žánr: hard rock//AOR/heavy metal

Diskografie:
2008 – H.E.A.T.
2010 – Freedom Rock
2012 – Address The Nation
2014 – Tearing Down The Walls
2017 – Into The Great Unknown
2020 - H.E.A.T. II
2022 - Force Majeure

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.08.2022
Přečteno: 1422x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
-K recenzi...27. 08. 2022 21:01 Petronius


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08711 sekund.