RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KING`S X - Three Sides Of One

Když se nad King`s X před zhruba dvanácti lety takřka zavřela voda, nevsadil by si nikdo na budoucnost kapely ani pětník. Přestože už v roce 2010 začala kultovní trojice z Missouri pracovat na novém materiálu, vše utichlo, a jak frontman a basista Doug Pinnick, tak kytarista Ty Tabor se rozběhli po různých projektech, ať už to byla Taborova formace The Jelly Jam s basistou Dream Theater Johnem Myungem a bubeníkem Winger Rodem Morgensteinem nebo Pinnickova parta KXM, kterou dodnes vede s kytaristou Georgem Lynchem (ex-Dokken, Lynch Mob) a bubeníkem Rayem Luzierem (Korn). Aktivity King`s X pak definitivně zabrzdil těžký infarkt bubeníka Jerryho Gaskilla v roce 2012. „Tuhle kapelu tvoří tři lidé. Kdyby jeden z nich chyběl, byl by to konec,“ řekl Doug Pinnick a fanoušky tím rozhodně neuklidnil. Gaskill se zotavil natolik, aby mohl nastoupit zpět a kolotoč se začal pomalu, ale jistě znovu roztáčet. Opět se rozběhly práce na skladbách, které začaly vznikat před dlouhými lety.

King`s X nikdy nepatřili k hvězdám americké rockové scény, jsou spíše kapelou, která má jedny z nejoddanějších fanoušků po světě, což jim zaručilo pevné kultovní postavení. V době, kdy vydávali první alba „Out Of The Silent Planet“ a „Gretchen Goes To Nebraska“ byli pro glam metalovou vlnu příliš „obyčejní“ a málo okázalí, když nastoupil grunge, zdáiy se desky „Faith Hope Love“, „King`s X“ či „Dogman“ příliš hardrockové a progresivní. To už si trojice žila ve vlastním světě, kde nepotřebovala prodávat miliony alb a tvořila hudbu zejména pro sebe a své věrné. To se léty neměnilo. I když si kapela udržovala standardně vysokou kvalitu, model, který byl přitažlivý na starých albech (dejme tomu do desky „Ear Candy“ z šestadevadesátého), začal trochu blednout. Nemůžeme mluvit o tom, že by se některé z alb kapely dotýkalo průměru, ale postupem let jako kdyby entuziasmus vyprchával. Zůstávaly velmi slušné skladby a vyšlechtěné instrumentální výkony.

Ač se nejedná o nejlepší desku kapely, vzbudila novinka „Three Sides Of One“ v táboře fanoušků vlnu nadšení. Je to dané i tím, že půst mezi ní a minulým počinem „XV“ byl dlouhý, a naděje, že toto album vyjde, mizely v nedohlednu. Nadšení může být způsobeno tím, že v případě „Three Sides Of One“ jde skutečně o velmi dobré album, které neslevuje z vysokých nároků, přestože je nahrávka dělaná stylem, aby oslovila především staré a skalní fanoušky a na hledání nových rezignuje. King`s X jsou spokojeni s tím, čeho v minulosti dosáhli, dobře vědí, že jsou svým způsobem jedineční a dávají to na novém počinu najevo. Nabízí pestrou paletu nálad, v níž se potkává typický hard rock, tu s alternativnějším, tu s progresivnějším zněním, a bluesové nálady s punkovým minimalismem. Vše naprosto s přehledem a přirozeností, přičemž tyto zdánlivě nesourodé vlivy vedle sebe fungují s až nebývalou lehkostí.

Kapela vedle sebe může postavit skotačivou punkovku „Festival“ a metalově zatěžkanou „Swipe Up“, v níž slyšíte vlivy Alice In Chains, a o žádnou nevyrovnanost nebo rozkolísanost se nejedná. Tyto skladby nejsou tím nejlepším, co deska nabídne, ale i tak je jejich poslech docela slušným zážitkem. Nejsilnější momenty lze hledat v úvodní „Let It Rain“, ve které rozostřené kytary vyvolávají až halucinogenní atmosféru, a v monumentální, epicky rozmáchlé suitě „Nothing But The Truth“, v níž kapela sahá k bluesovějšímu vyznění, které umí Ty Tabor šperkovat skvělými sólovými výpady. Z podobného soudku King`s X vytahují zádumčivou „All God`s Children“, která nemá tak vypulírovaný charakter jako „Nothing But The Truth“, ale kontrastní polohy mezi hřmotnými pasážemi a intimnějšími částmi rovněž fungují dokonale. Silní jsou King`s X i v pasážích, v nichž si berou inspiraci z typických harmonií The Beatles ve skladbách „Take The Time“ a „Every Everywhere“, ke se slovu dostává zpěvnější tvář, jež byla vždy důležitou složkou jejich tvorby. V tomto ohledu se také nic nemění…

Legendární trojice předkládá po čtrnácti letech desku, která ji vrací do hry. Postrádá moment překvapení, ale tento drobný nedostatek vyvažuje řadou dobrých skladeb, v nichž není nouze o hudební vzrušení a skvěle řemeslně odvedenou práci. „Three Sides Of One“ je deska v typickém stylu King`s X, což na jednu stranu zaručuje pozornost posluchačů, kteří si oblíbili staré desky, na stranu druhou byla kapela vždy natolik osobitá, že ani co nejtradičněji postavená deska není na škodu.

Jan Skala             


www.kingsxrocks.com

YouTube ukázka - All God`s Children

Seznam skladeb:
1. Let It Rain
2. Flood Pt. 1
3. Nothing But The Truth
4. Give It Up
5. All God`s Children
6. Take The Time
7. Festival
8. Swipe Up
9. Holidays
10. Watcher
11. She Called Me Home
12. Every Everywhere

Sestava:
Doug Pinnick - zpěv, baskytara
Ty Tabor - kytara
Jerry Gaskill - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 46:48
Label: Inside Out/Sony Music
Země: USA
Žánr: hard rock/progressive rock

Diskografie:
1988 - Out Of The Silent Planet
1989 - Gretchen Goes To Nebraska
1990 - Faith Hope Love
1992 - King`s X
1994 - Dogman
1996 - Ear Candy
1998 - Tape Head
2000 - Please Come Home... Mr. Bulbous
2001 - Manic Moonlight
2003 - Black Light Sunday
2005 - Orge Tones
2008 - XV
2022 - Three Sides Of One

Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.09.2022
Přečteno: 806x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08919 sekund.