DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




OBSCURA, PERSEFONE, DISILLUSION - Praha, Futurum, 10.9.2022

Pokud máte rádi progresivnější podobu extrémní metalové muziky, pak na vás musel line-up tohoto koncertu působit jako lákadlo z největších. Disillusion, Persefone a jako headliner Obscura. To nejsou jména, která by lákala davy (například jako Parkway Drive, kteří ten den v Praze také hráli), ale rozhodně vábila fajnšmekry a všechny, co mají rádi sofistikovanější hudební postupy.

Pražský klub Futurum se zaplňoval velmi pozvolna, a když začali zhruba ve čtvrt na osm (tedy o něco dříve než byl rozpis) hrát Disillusion, bylo publikum spíše zdrženlivé a zpěvák a kytarista Andy musel lidi vyzvat, aby se nebáli jít blíž k pódiu. Hudba Disillusion plná změn a složitých instrumentálních pasáží se klubem nesla v solidním zvuku. Místy byl však přehlušený zpěv, protože Andy Schmidt ve skladbách mnohdy jen šeptá či takřka básnicky vypráví. Přímo u pódia i bicí zněly poněkud hlasitěji, než by bylo žádoucí. Přesto byl set Disillusion povedený a jejich instrumentální dovednosti byly famózní. Hrálo se především z desky „The Liberation“, ale kapela zahrála i z kultovního alba „Back To Times Of Splendor“. Čtyřicetiminutový koncert zakončili novinkou „Tormento“ z připravovaného alba „Ayam“, které vyjde v listopadu. Nový song působil naživo skvěle.

Jako druzí se představili Persefone, metalový příspěvek světu z maličkého knížectví Andorra. Byť tato nevšední kapela do světa ještě tolik neprorazila, koncert ukázal, že k tomu může mít blízko. Persefone se stejně jako Disillusion libují ve velice náročných instrumentálních pasážích, které prokládají death metalem, jenž místy koketuje s corem. Melodie se střídají s extrémem, stejně jako čistý zpěv s growlem a řevem. Persefone dorazili bez klávesáka (a zpěváka) Miguela a bez hlavního řvouna Marca. Místo nich na záskok jede turné s kapelou zpěvák Dani (Eternal Storm), který zvládá všechny vokální polohy. Brutální growl? Bez problémů. Hardcoreový řev? Na pohodu. Čistý emotivní zpěv? Jasný. Navíc jako frontman dokázal publikum řádně rozpohybovat. Zpočátku se nikomu nechtělo do moshpitu, tak skočil z pódia a mosh sám rozjel. Ke konci setu se mezi publikum šel provětrat i kytarista Filipe. Kapela má v zádech skvělé album „Metania“, ze kterého se hojně hrálo a Persefone udivovali muzikantstvím. Vystoupení sklidilo zasloužený úspěch a u stánku s merchem se utvořila pořádná fronta.

Hlavní hvězdou byli němečtí prog/tech death metaloví Obscura. Nedávno vystoupili na festivalu Basinfirefest, kde je zradil zvuk a show byla nejen kratší, ale poněkud nervóznější a nepříliš dobře nazvučená. Ani v Praze se kapele nevyhnuly problémy. Kvůli zdravotním problémům nemohl přicestovat baskytarista Jeroen. Baskytara je pro Obscuru poměrně signifikantní, ale i tak její absence nevadila. Zvuk byl výborný a kapela i ve třech dokázala udělat pořádný bordel. Kapelník, kytarista a zpěvák Steffen Kummerer byl ve výborné pěvecké formě a oplýval dobrou náladu, která se přenášela do publika. Jeho plynulé přecházení mezi všemi barvami growlu působily famózně a na kytaru kouzlil takřka nadpozemská sóla. Obscura šikovně střídala hyper rychlé skladby s rychlými, či ve středním tempu, a vyjma debutu sahala do všech alb. Téměř polovinu setlistu zabraly songy z poslední nahrávky „A Valediction“.

Obscura hrála hodinu, na závěr přidala dva bonusy a show ukončila ikonická „Incarnated“. I zde mohl jen člověk nechápavě kroutit hlavou, jak je možné zahrát takové instrumentální masakry naživo tak, že to vypadalo, jako by to bylo to nejlehčí na světě. Návštěvnost byla poměrně solidní, ale kapacita klubu Futurum nebyla zdaleka vyčerpána. Je to škoda, tahle trojice kapel potvrdila svou výjimečnost.
Setlisti Obscura: Forsaken, Solaris, Ocean Gateways, Emergent Evolution, A Valediction, Devoured Usurper, The Anticosmic Overload, Orbital Elements II, Universe Momentum, Akróasis, When Stars Collide, Septuagint, Incarnated

Tomáš Marton             


realmofobscura.com

persefone.com

disillusion.de


Vydáno: 12.09.2022
Přečteno: 761x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09897 sekund.