ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ANTHEA - Tales Untold

Symfonický metal je doménou především evropských kapel. Anthea je ale ze Spojených států amerických. Její pojetí žánru však odpovídá symfo-metalu, jaký jsme zvyklí poslouchat na evropské scéně Mladá kapela před dvěma lety vydala debutové album „Illusion“, novou nahrávku nazvala „Tales Untold“ a servíruje na ní deset skladeb.

Titulka desku otvírá ve stylu Nightwish. Místo operního zpěvu však vládne silný hlas zpěváka Diega. Hudba se přelévá do klasičtější podoby power metalu, kytarista Juan přidá i trochu growlu. Orchestrace nejsou nikterak složité a nestrhávají na sebe přílišnou pozornost, přesto fungují dobře a hudba má správný epický nádech, tolik typický pro symfo-metal. Ani u „Ascendance“ nelze nevzpomenout na zmíněné Nightwish. Anthea v základu ráda využívá jejich melodiku a především v orchestracích se u nich inspirovala. Nicméně muzika se opět strhne směrem „řízný“ power metal a znovu nechybí growl. „Song For Winter“ trochu zpomalí, zpěvák Diego ukazuje, jak velký má rozsah. Místy jeho projev lehce připomene Jeffa Scott Sota, skladba má pěknou klenutou melodii a v textu přináší vyznání krásám přírody.

„Sapines“ patří mezi progresivnější kousky na albu. Nabídne hudební prvky odkazující na blízký východ, song je totž inspirován stejnojmennou knihou izraelského filozofa Yuaha Noaha Harariho. Skladba překvapí tvrdými riffy a prog metalovými vyhrávkam, prvky melodického death metalu zde jsou výraznější než jinde na albu. Jako protipól stojí jemná balada „Memoriam“, která však za srdce nechytne, jak by asi měla, ačkoliv je věnována zesnulému otci Diega Valadeze. Anthea akceptuje ve své tvorbě klasický symfo/power metal i moderní pojetí tvrdého žánru či lehké odbočky směrem k tvrdším stylům, hudba je příjemně pestrá a udržuje si pozornost.

U symfonického metalu by člověk čekal nějaké megalomanské epické finále, Anthea však vytahuje další překvapení. V baladické „In Time“ Anthea zde zní jako pop/rocková kapela hrající metal. Skladbu skvěle táhne Diego a především chytlavý refrén. Nechybí progové pomrknutí a drobné detaily, které upomenou na tvorbu Devina Townsenda z období desky „Epicloud“.

„Tales Untold“ je povedená deska plná energie a entuiazmu. Kapela šlape jak hodinky a předkládá kvalitní symfonický metal, protkaný klasickým power metalem a moderními prvky, odbočkami k prog metalu i s dávkou melo-death metalu. Anthea umí výborné melodie, jenže mnohdy si škodí nepůvodností, takže vám neustále budou v hlavě naskakovat upozornění na to, u koho všeho se kapela vydatně inspiruje.

Tomáš Marton             


www.antheametal.com

YouTube ukázka - Tales Untold

Seznam skladeb:
1. Tales Untold
2. Ascendence
3. Song for Winter
4. The Deceiver
5. Sapiens
6. Memoriam
7. Looking Glass
8. Empyrean
9. Sunder Heart
10. In Time

Sestava:
Diego Valadez - zpěv, klávesy
Juan Pina - kytara, growl
Marcos Mejia - kytara
Eric Guerrero - baskytara
Peter Vasquez - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 45:09
Label:Rockshots Records
Země:USA
Žánr: Symfonický metal

Diskografie:
2020 - Illusion
2022 - Tales Untold

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.11.2022
Přečteno: 795x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09342 sekund.