3.02.2023
GLENN HUGHES
Přestože deska "Radiance" kapely The Dead Daisies je pouze ..více

3.02.2023
QUEENSRŸCHE
Zdá se vám bývalý zpěvák této seattleské legendy ..více

3.02.2023
MR. BIG
Kytarista amerických hardrockerů Paul Gilbert vzdá poctu ..více

3.02.2023
METAL CHURCH
Spekulace o tom, že se nástupcem zesnulého Mikea Howeho ..více

3.02.2023
KINGDOM COME
Bubeník James Kottak zůstává členem kapely. Alespoň ..více

3.02.2023
THUNDERMOTHER
Švédská formace zažívá kruté časy. Kytaristka a ..více






Ronnie ROMERO - Raised On Heavy Radio
Recenzent zasedlej určitě není, to by Romera p ..

ARAKAIN, #ČERNÁ - Praha, O2 Universum, 28.1.2023
Na koncert jsem se těšil. Seznam skladeb neřeš ..

KABÁT - El Presidento
Jestli neslyšíš, že refrén Japonce je jako vy ..

Ronnie ROMERO - Raised On Heavy Radio
Recenzent je nějak zasedlej ne? Hlasově se tomu ..

DOKKEN - Breaking The Chains
Docela kvalitní fošna na debut.Starší nahrávk ..

DOKKEN - Breaking The Chains
U Dokken je na prvních nahrávkách v sestavě kd ..

DOKKEN - Breaking The Chains
A tak to snad ne...:-) ..

DOKKEN - Breaking The Chains
Poison a Cinderella jsou poslouchatelní i dneska! ..

DOKKEN - Breaking The Chains
Proti tvorbě Dokken v osmdesátkách jsou všichn ..

MAGIC OPERA - Battle of Ice
Se zvukem si asi pohrát šlo, to mi ale nevadí. ..




Za poslední měsíc:
Redaktorská bilance roku 2022 - Jan Skala
2353x

Redaktorská bilance roku 2022 - Tomáš Marton
1719x

Redaktorská bilance roku 2022 - Petr Štěpnička
1518x

Redaktorská bilance roku 2022 - Savapip
1489x

DEPRESY - Psycold
1213x

Redaktorská bilance roku 2022 - Moloch
1110x





článků celkem: 9638
recenzí: 7990
reportů: 592
rozhovorů: 600













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


Lee AARON - Elevate

Po řadě hubenějších let se zdá, že kanadská zpěvačka Lee Aaron je od alba „Diamond Baby Blues“ ve velice dobré formě. To lze soudit nejen z faktu, že v šedesáti letech vypadá pořád velmi dobře, lépe než její vrstevnice, ale zejména podle kvalit předkládaného materiálu, který leckdy strčí do kapsy i známější alba z osmdesátých let. Tehdy ani čtveřice klasických desek od „Metal Queen“ po „Bodyrock“ nebyla dotažena k takové dokonalosti jako „Diamond Baby Blues“ nebo loňská kolekce „Radio On!“, právě na těchto dvou nahrávkách Lee ukázala svou dospělou, vyšlechtěnou tvář. Rezignovala na dávné heavymetalové pletky i následné jazzrockové experimenty a místo nich natočila velice silné rockové kolekce, v nichž bylo místo pro tradiční hardrockový spodek, lehké AOR vyznění, nepostradatelné bluesové cítění a velkou dávku hitovosti, která byla blízká největším stadionovým kapelám z osmdesátých let.

Je znát, že Lee zažívá umělecký přetlak, protože v devadesátých letech, v době své koketérie s alternativním rockem, ale i v prvních letech nového milénia nebylo běžné, že by takřka každý rok přišla s novou deskou. To se děje od alba „Fire And Gasoline“ z roku 2016, které její jméno znovu etablovalo na scéně, ale působilo spíše jen jako zahřívací kolo před tím, co mělo následovat. Lee se vrátila silnější a nezdá se, že by jí síly ubývaly. Možná, že novinka trochu trpí nadprodukcí, protože od vydání „Radio On!“ uběhl jediný rok, i tak Lee předkládá vysoce kvalitní dílo, v němž lze najít řadu silných skladeb, ač jejich počet je tentokrát o něco menší než na obou předchozích dílech. Důležité je, že se zde nenachází ani jedna věc, kterou by bylo možné označit za slabou a to nebylo na řadě starších alb Kanaďanky samozřejmé.

Slabší je první polovina desky, i když otvírák „Rock Bottom Revolution“ vykazuje slušné ambice, posluchači neunikne fakt, že na předchozích dvou nahrávkách byla zpěvaččina forma o chlup silnější. V singlové „Troublemaker“ je vše v pořádku, Lee nasazuje trochu drzejší výraz, kytary koketuje s jižanským rockem a refrén má hitparádovější parametry. Problém se nachází v následujících dvou věcech, „The Devil U Know“ a „Freak Show“ jsou jasně nejhorší kompozice desky, jako kdyby se jejich prostřednictvím zdůrazňovala skutečnost, že „Elevate“ je poněkud uspěchané album. Naštěstí zůstane jen u nich, protože Lee moc dobře ví, jak napsat dobrou věc a vedle sebe má skvěle sehranou kapelu v neměnné sestavě, a to je důležité pro dobrou pohodu, kterou desky vyzařují. K velkému výkonu se Lee se svými spoluhráči vybičuje v druhé polovině desky. Tam už není co zásadního vytknout…

Na vysokou úroveň se „Elevate“ vydrápe s výtečnou „Heaven`s Where We Are“, v níž zaujme zejména skvěle vystavěný refrén, jenž má mírně tajemnou atmosféru, která mu velice prospívá. Na bluesovou notu zpěvačka udeří v členitější „Still Alive“, která má tu nevýhodu, že její krása trochu bledne mezi skvosty alba. Těmi není jen „Heaven`s Where We Are“, ale i bezstarostně svižná „Highway Romeo“ a uvolněná „Red Dress“. Druhá zmíněná je skvělým příkladem typické rockové balady, ve které prim hraje romantický klavír a skvělý hlas hlavní představitelky. Podobně laděné skladby Lee vždy uměla, stačí si vzpomenout na čarokrásnou „The Best Thing“ z „Diamond Blues Baby“, či dávnou „Barely Holdin` On“ z „Call Of The Wild“. Oproti ní Lee využívá mnohem civilnější projev, ale emoce v něm zachovává takřka totožné. Vydařilo se finále, které obstarává velkolepá „Spitfire Woman“, v níž se hraje na epičtější notu (možná jakýsi pohled do diovské éry Rainbow) a atmosféra je umocňována využitím houslí a tajemně znějících kláves. Finální tečku udělá klasičtěji laděná titulní věc, která album uzavře v duchu klasického amerického hard rocku ve stylu Aerosmith či Teda Nugenta. I to Lee velmi sluší…

„Elevate“ je pestrá deska, což je její velká deviza, protože pár hlušších míst vyváží zdatnými kompozicemi, které díky rozmanitosti nemají tendenci nudit. Lee potvrzuje, že se nachází na druhém tvůrčím vrcholu (ten první byl v osmdesátých letech), a že jí korekce původně heavymetalovějšího směru sedí dokonale. Přizpůsobila se podmínkám dnešní doby a udělala to skvělým způsobem.

Jan Skala             


www.leeaaron.com

YouTube ukázka - Trouble Maker

Seznam skladeb:
1. Rock Bottom Revolution
2. Trouble Maker
3. The Devil U Know
4. Freak Show
5. Heaven`s Where We Are
6. Still Alive
7. Highway Romeo
8. Red Dress
9. Spitfire Woman
10. Elevate

Sestava:
Lee Aaron - zpěv, klávesy
Sean Kelly - kytara
Dave Reimer - baskytara
John Cody - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 42:50
Label: Metalville Records
Země: Kanada
Žánr: hard rock/AOR

Diskografie:
1982 - The Lee Aaron Project
1984 - Metal Queen
1985 - Call Of The Wild
1987 - Lee Aaron
1989 - Bodyrock
1991 - Some Girls Do
1994 - Emotional Rain
1996 - 2preciious
2000 - Slick Chick
2004 - Beautiful Thing
2016 - Fire And Gasoline
2018- Diamond Baby Blues
2020 - Almost Christmas
2021 - Radio On!
2022 - Elevate

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.01.2023
Přečteno: 616x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Nikdy by mě...5. 01. 2023 13:09 ToPi
Ale kdepak. Že je...5. 01. 2023 11:21 Jan Skala
Lee Aaron - ElevatePozdravujem p....5. 01. 2023 10:21 terko


 
Metalforever.info © 2006 - 2023     RSS - články

stránka byla načtena za 0.48502 sekund.