ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DOKKEN - Breaking The Chains

Přestože se jméno kapely Dokken citovalo v prvním šiku amerických hairmetalových kapel jen pověstných patnáct minut a prodeje jejích alb pokulhávaly za nejslavnějšími kolegy Mötley Crüe, Poison či Guns N`Roses, i tahle parta symbolizovala scénu, plnou vlajících, nalakovaných hřív, pestrobarevných hadrů a kvílivých kytarových sól. Dokken byli jeden čas synonymem pro tato rockové klišé, nejen proto, že měli ve svém středu jednoho z nejlepších kytaristů scény George Lynche, ale i proto, že jejich klipy z osmdesátých let byly vděčným terčem mladší generace, nastupující v devadesátých letech s rozmachem grunge. Proto se Dokken (ač byli v té době neaktivní) nevyhnuli fenoménu, který neznamenal nic jiného než generační střet mezi fanoušky osmdesátkového metalu a o dekádu mladší alternativy. Že Dokken patřili do první sorty je zcela jasné. Už jen tím, že byli u zrodu scény na Sunset Stripu a dnes jsou bráni za jednu ze služebně nejstarších kapel stylu.

Kořeny Dokken sahají do roku 1976, kdy se poprvé na pódiích losangeleských klubů Starwood a Gazzarri objevila kapela Airborn, v jejímž čele stál zpěvák Don Dokken. Že ji s ním tvořili dva muzikanti, kteří svůj osud spojili s další význačnou partou losanegelského glam metalu Ratt, konkrétně basista Juan Croucier a bubeník Bobby Blotzer, není až tak důležité. Ještě méně podstatný je fakt, že řadami Donovy kapely prošli zapomenutí muzikanti Greg Leon, Greg Pecka či Gary Holland, kteří v dalších letech působili ve formacích London, Dante Fox (předobraz Great White) či Suite 18, z nichž vzešel i bubeník Mötley Crüe Tommy Lee. Mnohem podstatnější bylo, že si kapela změnila název z Airborn (v té době se objevila na scéně známější parta Airborne) na Dokken, podle Donova příjmení. Ten se rázem stal jasným vládcem formace. Ovšem byl také člověkem, jehož předcházela pověst, že s ním mnoho muzikantů dlouho nevydrží, čemuž by odpovídala fluktuace členů na konci sedmdesátých let.

Jelikož v Los Angeles cítili Dokken velký tlak konkurence, Don se rozhodl vzít svou partu na zkušenou do světa a zamířil do Evropy, konkrétně do Německa, kde cítil pole neorané. Velký úspěch jej tam nečekal, ale u našich západních sousedů došlo k setkání, které mělo pro Dona obrovský význam. V Německu se poznal se začínajícím producentem a spolupracovníkem kapely Accept Michaelem Wagenerem, jemuž se velmi íbila hudba, kterou Don prezentoval, a proto s kapelou, v níž principála doplňoval basista Juan Croucier a bubeník Greg Pecka, natočil EP „Back On The Streets“. Deska, natočená v říjnu 1979 v Mnichově, vyšla na sklonku sedmdesátých let ve velice omezeném nákladu a pozornosti se jí dostalo až o deset let později, v době, kdy byli Dokken na vrcholu popularity. Na „Back On The Streets“ určitě zarazí fakt, že jako spoluautor je u všech skladeb uveden kytarista George Lynch, přestože ještě členem kapely nebyl. Vysvětlení je jednoduché, ač ukazující, že vztah kohoutů Dokkena a Lynche byl od začátku velmi komplikovaný. „Znal jsem se s ním už ze sedmdesátých let, kdy chodil na koncerty mé kapely The Boyz,“ řekl na Donovu adresu Lynch. „Chodil tam však proto, aby kradl moje skladby, které vydával za své. Nakonec ale musel přiznat barvu.“

Spolu s bubeníkem The Boyz Mickem Brownem se Lynch s Donem spojil při jeho pobytu v Los Angeles, aby s ním odjel znovu do Německa, kde tamní publikum začínalo být jeho hudbě nakloněné. Do celé věci se nevložil jen Wagener, který s Dokken natočil demosnímky pro chystaný debut, ale také manažerka Accept Gaby Hauke, která pro Donovu partu sehnala kontrakt s vydavatelskou společností Carrere Records. Byla to tato malá firma, která do světa vypustila debutovou nahrávku „Breaking The Chains“, přestože její vydání provázel chaos - první série výlisků vyšla pouze pod Donovým jménem, další už nesla logo celé kapely. Vydání „Breaking The Chains“ z roku 1981 od firmy Carrere je skutečnou raritou, protože do světa se o dva roky později rozšířila nová verze, tentokrát pod major labelem Elektra, na které došlo k drobným úpravám, které původní verzi pomohly. Nejvýraznější je umístění skladby „Paris“ v živém provedení pod názvem „Paris Is Burning“, přičemž tento záznam z berlínského koncertu z prosince 1982 má mnohem více energie a ukazuje potenciál skladby více než její studiová verze.

Obě verze mají stejný start (jediný možný) v podobě titulní skladby „Breaking The Chains“, která byla na začátku osmdesátých let jasnou hymnou kapely. Byl k ní natočen i poněkud úsměvný videoklip, který se však do televizního vysílání příliš neprobojoval. Skladba je příkladnou ukázkou zkušeného skladatelského stylu Lynche a Dokkena, výbornou hymnou, i když k budoucí okázalosti jí přece jen trochu chybí. Společně s „Paris“/“Paris Is Burning“ je titulní „Breaking The Chains“ nejsilnější položkou desky, přestože kvalitních skladeb se na debutu objevuje mnohem více - hymny ve středním tempu „Felony“ a „In The Middle“, svižnější „Nightrider“ a zajímavou atmosférou prodchnutá „Seven Thunders", v níž je velký důraz kladen na čistý zvuk kytar, což je věc, s níž Dokken v příštích letech udělají díru do světa. Ve světle toho, co mělo přijít, se album „Breaking The Chains“ jeví jen jako rozjezd, jako testovací kolo, protože se neobejde bez zbytečných klišé. Ať už se jedná o poněkud omšelé a době vzniku poplatné „I Can`t See You“, „Young Girl“ a „Stick To Your Guns“ (ústřední kytarový motiv je nápadně podobný „Looks That Kill“ od Mötley Crüe, která vyšla až v roce 1983) nebo o neobytně otravnou a bídnou „Live To Rock (Rock To Live)“ a její ekvivalent „We`re Illegal“.

Své kvality „Breaking The Chains“ má, ač nezapře velké ovlivnění Scorpions či původní érou Accept (kolem alba „I`m A Rebel). Z alba je cítit prodělaná evropská zkušenost, která se prolíná s americkým akcentem, jenž táhne kapelu zpět k losangeleské scéně. Rodná Amerika se zdála být v letech 1981 a 1982 pro Dokken zemí zapovězenou. Zatímco v Německu měli pozici jistou a ve Velké Británii začínala jejich hvězda stoupat, v Americe si na ně pamatovalo pouze pár vymetačů večírku na Sunset Stripu. Netrvalo dlouho a jméno Dona Dokkena se objevilo v celosvětovém hudebním tisku v souvislosti se Scorpions, kteří prožívali rychlou cestu ke slávě. Do té jim postavilo překážku onemocnění hlasivek zpěváka Klause Meineho, který nebyl schopen nazpívat album „Blackout“, a Michael Wagener s dvorním producentem Scorpions Dieterem Dierksem ukázali na Dona, jenž měl být tím, kdo Meineho při natáčení nahradí. K této kooperaci nedošlo, přestože už údajně byly nafocené promofotky. Donovo odmítnutí bylo jednou z teček za německou epizodou, kterou uzavřela účast Lynche, Crouciera a Browna na albu „Kuele“ německého zpěváka Uda Lindenberga. Pak se zamířilo zpět za oceán. Dokken neodjížděli sami, spolu s nimi jel do Los Angeles budovat hvězdnou kariéru i producent Michael Wagener.

Jan Skala             


www.dokken.net

YouTube ukázka - Breaking The Chains

Seznam skladeb (1983 - Elektra version):
1. Breaking The Chains
2. In The Middle
3. Felony
4. I Can`t See You
5. Live To Rock (Rock To Live)
6. Nightrider
7. Seven Thunders
8. Young Girls
9. Stick To Your Guns
10. Paris Is Burning

Sestava:
Don Dokken - zpěv, kytara
George Lynch - kytara
Juan Croucier - baskytara
Mick Brown - bicí

Rok původního vydání: 1981
Čas: 36:29
Label: Carrere Records/Elektra
Země: USA
Žánr: hard rock/glam metal

Diskografie:
1981 - Breaking The Chains
1984 - Tooth And Nail
1985 - Under Lock And Key
1987 - Back For The Attack
1995 - Dysfunctional
1997 - Shadowlife
1999 - Erase The Slate
2002 - Long Way Home
2004 - Hell To Pay
2008 - Lightning Strikes Again
2012 – Broken Bones

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.02.2023
Přečteno: 1826x




počet příspěvků: 9

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
A ten riff u Young...22. 02. 2023 21:43 Guns
Dokken mám...22. 02. 2023 21:34 Guns
velice dobrá deskaDocela kvalitní...3. 02. 2023 21:16 The Keeper XIV.
U Dokken je na...3. 02. 2023 12:02 Desmond
to rafA tak to snad...3. 02. 2023 10:57 Desmond


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.48153 sekund.