RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



ankety

Redaktorská bilance roku 2022 - Moloch

V předešlých dvou bilancích jsem si postěžoval, že covidové roky 2020 a 2021 nepřinesly moc zajímavých alb a sestavování bilančního žebříku tak bylo dost obtížné. Letos je tomu naopak. Uplynulý rok se na rockové a metalové scéně urodilo mnoho nezapomenutelných výtvorů, které si zaslouží být v celoročním bilancování zmíněny. Původně jsem měl připraveno hned patnáct alb (deset zahraničních + pět domácích), ale nakonec jsem se rozhodl zredukovat výběr jen na díla, u kterých bych se nebál použít přívlastek výborná. V důsledku toho, jsem smíchal zahraniční i tuzemské desky do jednoho žebříčku, ovšem s klidným svědomím můžu dodat, že obě české nahrávky, jenž se do mé TOP 10 vloudily, dosahují svou kvalitou světové úrovně.

1. IMPERIAL AGE - New World
Posledních pár let bedlivě sleduji osudy této symphonic metalové formace a jen nevěřícně kroutím hlavou nad tím, co všechno se může běžným smrtelníkům přihodit. Příběh téhle kapely by si zasloužil knižní (nebo rovnou filmové) zpracování a bylo by to čtení (koukání) dost obsáhlé a ne zrovna veselé, ale především by to byl příběh o neutuchající lásce k hudbě a odhodláním jít si za svým cílem, ať to stojí, co to stojí. Málokterá kapela by byla ochotna obětovat pro svou hudbu tolik jako Imperial Age. Proto, aby mohlo album "New World" vůbec spatřit světlo světa, byla kapela nucena (mimo jiné) opustit svou rodnou zem. To ji ovšem nezabránilo v tom, aby dělala dobré skutky a rozhodla se část zisku z prodeje svého merche darovat na podporu země, se kterou je jejich původní domovina ve válce, což je jednak odvážné a jednak více než sympatické gesto. Nejsmutnější na jejich příběhu je fakt, že ani dnes nemají Imperial Age zdaleka vyhráno a na starém kontinentu se kvůli zemi svého původu neustále potýkají s rušením či přesouváním termínů svých koncertů, ať už z důvodu, že nedostanou vízum nebo čistě z vůle samotných pořadatelů. Je až neuvěřitelné, že všechna negativa, co kapela zažila v poslední době, se ani trochu nepodepsala na její hudbě. Nahrávka "New World" zní veskrze pozitivně a přináší spoustu skvělých melodií a nápadů.

2. ALESTORM - Seventh Rum of a Seventh Rum
Netuším, jak to parta skotských pirátů dělá, ale už po sedmé přišla s albem napěchovaným chytlavými melodiemi až po okraj. Po všech stránkách jsou to typičtí Alestorm, ale přitom ani na chvíli nemáte pocit, že by se kapela opakovala či vykrádala.

3. SCORPIONS - Rock Believer
Je zvláštní, že slabší hudební či pěvecké výkony některých zasloužilých rockových veteránů jsou donekonečna omlouvány jejich seniorských věkem a pak jsou tady kapely jako Scorpions, kteří takovou omluvenku ani náhodou nepotřebují a i po osmapadesáti letech na scéně zní jako třicetiletí mladíci. Neopouští je ani schopnost skládat megahity, protože "Peacemaker" se mezi kapelními evergreeny rozhodně neztratí.

4. WARNING VISION - Soudný den
Kapela, původně založená odpadlíky z brněnského Titanicu, si se svým debutem dávala na čas, ale jedenáct let čekání se vyplatilo. "Soudný den" je za mě tuzemská deska roku. Netradiční kombinace melodického hard rocku, heavy a groove metalu se skvěle poslouchá.

5. TUNGSTEN - Bliss
Anders Johansson (ex- HammerFall, Yngwie Malmsteen) opustil lukrativní post bubeníka Manowar s vyjádřením, že se chce více věnovat rodině. Předpokládám, že tím myslel svůj rodinný projekt Tungsten, který letos přišel s výbornou a pěkně pestrou deskou "Bliss".

6. TERRA ATLANTICA - Beyond The Borders
Zdá se, že na power metalové scéně roste další velké jméno. Terra Atlantica si důrazně řekla o pozornost svým minulým albem "Age of Steam" a loni na něj navázala další povedenou deskou "Beyond The Borders", která sice nepřináší nic revolučního ani novátorského, ale zato se skvěle poslouchá.

7. OXHOLE - Ocean Of Colours
Nejsem zarytým příznivcem progresivního rocku a metalu, ale tahle deska mě opravdu dostala. Nebývá běžné, že mladá česká kapela uloví pro své album taková jména jako Damian Wilson (ex-Threshold) nebo Heri Joensen (Týr) a stvoří za jejich účasti silně návykový hit jako je skladba "D.E.M."

8. ESPERFALL - Origins In Darkness
Objevem roku jsou pro mě Maďaři Esperfall. Jejich debut "Origins In Darkness" silně inspirovaný ranými Nightwish dokazuje, že ženský zpěv a zběsile rychlé tempo k sobě pasují dokonale.

9. VERIKALPA - Tunturihauta
Ve své bilanci nemůžu opomenout severskou folk metalovou scénu. Zde mě za srdce nejvíc chytla finsky zpívaná nahrávka "Tunturihauta" kapely Verikalpa, ve které se ukrývá vše, co od tohoto žánru čekáte.

10. FELLOWSHIP - The Saberlight Chronicles
Mladá britská formace způsobila svým debutem na power metalové scéně docela poprask. Dokázala z důvěrně známých ingrediencí namíchat velmi chutný koktejl, který si své příznivce z řad konzervativních melodiků dokázal najít.

Moloch             



Vydáno: 16.01.2023
Přečteno: 3132x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
OdpadlíciChce to lépe...16. 01. 2023 16:49 Jiri87
wARNING VISIONS - ODPADLÍCI.Warning vision...16. 01. 2023 15:05 lukáš


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10219 sekund.