PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...

PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Yngwie MALMSTEEN - War To Ends All Wars

Protože Malmsteen je v podstatě realista, věděl, že se časy mění. Po hubených devadesátých letech, kdy byl na uměleckém vrcholu, měl na začátku milénia možnost k návratu do starých pozic. Heavy metal zažíval nečekanou obrodu, zejména skandinávské spolky Hammerfall či Stratovarius slavily velké úspěchy a nešlo si nepovšimnout, že zejména v případě druhých jmenovaných byla inspirace Malmsteenovou tvorbou více než zřejmá. Yngwie měl jedinečnou šanci svézt se na úspěchu svých žáků a proto opustil písničkovější model alba „Facing The Animal“ a na díle „Alchemy“ znovu přivedl k životu dávnou značku Rising Force. Fanoušci si nemohli nepovšimnout, že šlo především o krok jistoty a do uší bila skutečnost, že Yngwie zvolil taktiku vykrádání sebe sama. Že je to trend nevratný a dlouhodobý tenkrát ještě nikdo nevěděl.

„Vrátit do hry Rising Force byla skvělá věc. Jedna z těch velice rozumných, co jsem udělal,“ svěřil se na konci devadesátých let Malmsteen, zhruba ve stejné době, co ohlašoval vydání další desky. Kupodivu ve stejné sestavě, o Marku Boalsovi dokonce mluvil jako o nejlepším zpěvákovi, kterého kdy v kapele měl a blouznil o tom, že jejich kooperace by mohla být trvalou. Nebyla, ale pro epizodu „War To Ends All War“ byla aktuální a logická, ačkoliv „Alchemy“ nebyla úplně silná deska, Boals na ní odvedl skutečně dobrou práci. Na svých značkách zůstali i další členové Malmsteenovi party, takže se poprvé za jeho kariéru dalo hovořit o stabilitě. Personální, ale hudební? Na „Alchemy“ bylo jasné, že věci začínají dostávat poněkud rutinní spád a že doba, kdy byla každá Yngwieho deska inovativní nebo alespoň plná skvělých skladeb, je pryč. „War To Ends All Wars“ tento trend potvrdila a až nečekaně prohloubila.

Stejně jako na „Alchemy“, i zde se nachází několik dobrých skladeb, ačkoliv jejich procento není tak vysoké jako u alb vyšlých do roku 1997. Oproti „Alchemy“ má „War To Ends All Wars“ jeden nepřehlédnutelný neduh, který z něho dělá veskrze průměrnou záležitost, a tím je naprosto otřesná produkce a garážový zvuk, což u člověka, který si vždycky zakládal na vypulírované, dokonalé produkci a křišťálovém zvuku, minimálně zaskočí. Je nutné přihlédnout k Malmsteenovu tvrzení, že zastřený zvuk byl vytvořen záměrně, aby album přiblížil dílům vsvého velkého oblíbence Jimiho Hendrixe. ale jako argument tohle tvrzení neobstojí. I když Hendrix měl na Yngwieho velký vliv, co se týče technické stránky věci, jeho alba pochází ze zcela jiné doby a zvuk druhé poloviny šedesátých let nemůže fungovat v roce 2000, obzvlášť od někoho, kdo se zaklíná vznešeností klasické hudby a její prvky implementuje do vlastní tvorby. Tenhle problém dělá z „War To Ends All Wars“ těžce poslouchatelnou záležitost, i přesto, že část materiálu se dá považovat za kvalitní.

Výrazně se zadařilo například v titulní „Prophet Of Doom“ s citacemi Niccola Paganiniho, což je podtrhnutí celé Malmsteenovy tvorby. Neméně vydařené jsou i další vysokoenergické „Crucify“ a „Catch 22“, které z kvalitativního piedestalu tahá příšerný zvuk. Ten velmi ubližuje i krásné baladě „Miracle Of Life“, která slouží jako vrcholná chvilka pro Boalse, přestože má velký osobní význam pro Malmsteena, jenž ji věnoval manželce April a synovi Antoniovi. Za slušné lze označit skladby „Tarot“ a „Masquerade“, i když už si je člověk takřka jistý, že Malmsteen zahájil taktiku revize vlastní minulosti a nápady, které předkládá jako čerstvé, jsou občas recykláty starých skladeb.

Proto příliš nezafungují instrumentálky, neboť i nejlepší z nich, „Molto Apreggiosa“, nedokáže ničím zvláštním udivit. Malmsteen však není takový suchar nebo konzervativec a jedno překvapení svým fanouškům na „War To Ends All Wars“ nachystal. Je jím závěrečná skladba „Black Sheep Of Family, což není coververze skladby, kterou proslavili Rainbow (jak by se vzhledem k Yngwieho obdivu k Ritchiemu Blackmoreovi dalo čekat), ale rozzářenou věcí v reggae stylu. Pokud pomineme šok z toho, do jakých vod se Malmsteen (docela s úspěchem) pustil, zaskočí skutečnost, že zvukově je „Black Sheep Of Family“ na zcela jiné (mnohem vyšší) úrovni než zbytek alba. Velice podivné…

Jestliže „Alchemy“ vyvolala rozporuplné reakce, u „War To Ends All Wars“ převažovaly ty negativnější. Mluvilo se o vyprázdněnosti, kompoziční bezpohlavnosti, faktem je, že nejvíce desce ubližuje její zvuk a produkce. Stejně zarážející byla skutečnost, že takřka hned po vydání alba Malmsteena opustil zpěvák Mark Boals, aby jej nahradil Jorn Lande. Boals se vrátil pro potřeby evropského turné, ale to už byl jen malý dovětek, pak se cesty obou muzikantů rozešly. Stejně jako zbytku tehdejších Rising Force, po celé desetiletce zmizel i věrný klávesista Mats Olausson. Malmsteen si začal uvědomovat, že dělat desky sám., bez cizí pomoci, by bylo to úplně nejjednodušší.

Jan Skala             


www.yngwiemalmsteen.com

YouTube ukázka - Crucify

Seznam skladeb:
1. Prophet Of Doom
2. Crucify
3. Bad Reputation
4. Catch 22
5. Masquerade
6. Molto Arpeggiosa
7. Miracle Of Life
8. The Wizard
9. Preludium
10. Wild One
11. Tarot
12. Instrumental Institution
13. War To End All Wars

Sestava:
Mark Boals - zpěv
Yngwie Malmsteen - kytara
Barry Dunaway - baskytara
Mats Olausson - klávesy
John Macaluso- bicí

Rok vydání: 2000
Čas: 63:27
Label: Pony Canyon
Země: Švédsko
Žánr: neoclassical metal/hard rock

Diskografie:
1984 - Rising Force
1985 - Marching Out
1986 - Trilogy
1988 - Odyssey
1990 - Eclipse
1992 - Fire And Ice
1994 - The Seventh Sign
1995 - Magnum Opus
1996 - Inspiration
1997 - Facing The Animal
1999 - Alchemy
2000 - War To End All Wars
2002 - Attack!!
2005 - Unleash The Fury
2008 - Perpetual Flame
2009 - Angels Of Love
2010 - Relentless
2012 - Spellbound
2016 - World On Fire
2019 - Blue Lightning
2021 - Parabellum

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.07.2023
Přečteno: 963x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Když jsem si teď...29. 07. 2023 10:05 Crust
hrůzaZvuk tohle úplně...28. 07. 2023 23:10 The Keeper XIV.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11692 sekund.