PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




RAVEN - All Hell`s Beaking Loose

Na Raven byl vždycky spoleh, ačkoliv se nikdy nedostali z lopotného heavy metalového prostředí. Jenže každá profese i každý styl potřebuje mistry a pak zástup dělníků, a když se rozdávaly karty osudu, Raven bylo souzeno hrát s těmi dělnickými. Oč se jim vždy vyhýbala světská sláva, o to vytrvalejší byli, což je (podobně jako kanadské kolegy Anvil) do pozice jakési malé legendy dostalo. Na jejich nové desky se nečeká s takovým napětím jako na alba kolegů z Nové vlny britského heavy metalu, ať už jsou to Iron Maiden, Judas Priest či Saxon a Diamond Head, ale kultovní postavení Raven zajišťuje, že o své fanoušky ve světě dosud zcela nepřišli. Jsou starší, unavenější, ale stále věrní a překvapivě pořád vysoce energická hudba Raven jim dokáže do žil vpravit nějaký životabudič.

To je hlavní důvod, proč kapela ještě vydává desky, ačkoliv je jasné, že všechno řekla v první polovině osmdesátých let, kdy do světa vypustila svá nejznámější díla „Rock Until Your Drop“ či „All For One“. Jediné, co na kapele můžeme dnes obdivovat, je neutuchající energie, přestože bratrům Gallagherovým je už přes šedesát a kytarista Mark má za sebou takové zdravotní potíže, že by to porazilo i velmi odolného jedince. Velkým motorem kapely je bubeník Mike Heller, jehož zkušenosti z o generaci mladších Fear Factory a další řady extrémních metalových kapel by mohly být pro staříky Raven k nezaplacení. Ovšem pouze v případě, pokud kapela chce směřovat modernějším směrem, což se na řadě míst novinky „All Hell`s Breaking Loose“ děje. Je otázka, zda je to správný směr a z řetězu příliš utržený Heller výsledku spíše neškodí. K materiálu na minulé desce „Metal City“ přistupoval s větší pokorou k minulosti Raven, zde někdy působí až jako samostatná jednotka.

Nebýt jeho hry, je „All Hell`s Breaking Loose“ klasická deska Raven a atletického metalu, jak se jejich styl nazýval v osmdesátých letech. Ani John Gallagher kupodivu neztratil nic z velkého vokálního rozsahu, takže fistulové výšky sází jako by se nechumelilo, aby vzápětí byl silný v kramflecích i ve středních tempech. Jeho bratr Mark zase pálí ostré riffy na všechny strany, čímž leckdy dokáže dost dobře zakrýt, že umělecká studnice kapely je vyčerpána a žije z toho, co bylo v minulosti. Jen ten zpropadený Heller… Když se zasní a začne sázet pekelně rychlé přechody či metalcorové breakdowny, zní to rušivě, čehož je zářným příkladem zprasená skladba „Turn Of The Screw“, i melodicky slušně rozjetá „The Far Side“, která mohla být největší hitem alba, kdyby bubenický mistr intenzitu svých úderů snížil na polovinu. Když se z „Desperate Measures“ snaží v úvodu udělat takový výplach jako staří Mayhem, už si trochu ťukáte na čelo.

Naštěstí opratě v rukou nedrží sám, jsou tu oba Gallagherové, kteří v jiných skladbách tahají za záchrannou brzdu. Z „Victory`s Call“ udělali skvěle odsýpací speedmetalovku, která má správný základ v punkovém minimalismu, podobně jako „Surf The Tsunami“ nebo „Invasion“, v nichž posluchač docení úspornější práci bicích nástrojů a moment, kdy celá trojice hraje ve prospěch celku. I když to není nic objevného a člověk Raven v podobné poloze slyšel už milionkrát, je to balzám na uši a chvíle, kdy si řeknete, že mít tolik energie třeba Iron Maiden, mohla by z toho být zase jednou skvělá maidenovská deska. Na závěr stačí konstatování, že cesta, kterou Raven s Hellerem nastoupili, je správná, jen provedení na tomto albu není nejlepší.

S deskou budou mít staří fanoušci asi trochu potíž. Raven se očividně snaží najít příznivce nové, rekrutující se z tvrdších metalových odnoží, ale v tom úsilí zůstávají stát někde v polovině cesty. Rozhodnou odpověď na otázku, kam chce kapela v budoucích letech kráčet, by mohla dát případná další deska.

Jan Skala             


www.ravenlunatics.com

YouTube ukázka - All Hell`s Breaking Loose

Seznam skladeb:
1. Medieval
2. Surf The Tsunami
3. Turn Of The Screw
4. All Hell`s Breaking Loose
5. The Far Side
6. Desperate Measures
7. Victory`s Call
8. Edge Of A Nightmare
9. Invasion
10. Go For The Gold

Sestava:
John Gallagher - zpěv, baskytara
Mark Gallagher - kytara
Mike Heller - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 37:29
Label: Napalm Records
Země: Velká Británie
Žánr: heavy metal

Diskografie:
1981 - Rock Until You Drop
1982 - Wiped Out
1983 - All For One
1985 - Stay Hard
1986 - The Pack Is Back
1987 - Life`s A Bitch
1988 - Nothing Exceed Like Excess
1991 - Architect Of Fear
1994 - Glow
1997 - Everything Louder
2000 - One For All
2009 - Walk Through Fire
2015 - Extermination
2020 - Metal City
2023 - All Hell`s Breaking Loose

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.09.2023
Přečteno: 630x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12181 sekund.