PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DOKKEN - Heaven Comes Down

Kdo viděl (alespoň někde na netu) koncerty Dokken z poslední doby, nemohl si nepovšimnout, v jak špatné kondici se Don Dokken nachází. Nikdy nebyl pěvec s největší rozsahem na světě a už má na krku sedmdesátku, ale vystoupení už hraničila se soudností a na zbědovalého Dona byl pohled, který donutil nejednoho starého příznivce k uronění slzy. Ještě větší kontrast nastal, když se vedle něho objevil někdejší letitý parťák a spoluzakladatel Dokken, kytarista George Lynch, který žhavými kytarovými laufy byl náplastí na bolístku kapely a připomněl (aspoň po kytarové stránce) nejlepší léta kapely. Ta jsou pryč už dávno, na svatý triumvirát z osmdesátých let „Tooth And Nail“, „Under Lock And Key“ a „Back For The Attack“ se nepodařilo navázat už nikdy. Ač se o to kapela s alby „Erase The Slate“ nebo „Lightning Strikes Again“ blížila, zase poté natočila průměrná díla „Long Way Home“, „Hell To Pay“ a především poslední „Broken Bones“, takže veškerá snaha přišla vniveč.

O „Broken Bones“ se soudilo, že bude poslední deskou, a na to, že bude mít nějaké pokračování, by si člověk, který viděl koncerty posledních let, nevsadil ani pěťák. Všechno je ale jinak. Přestože si Don v řadě rozhovorů stěžuje na neutěšený zdravotní stav, touha udělat ještě jednou nový materiál zvítězila. Je to dobře nebo špatně? Pokud uvážíme všechny okolnosti, je velice pravděpodobné, že „Heaven Comes Down“ bude poslední deska Dokken a proto je dobře, že vyšla. Navíc obsahuje dobré skladby, mnohdy silnější, než byl člověk v novém tisíciletí od této party zvyklý. Ovšem je tu diskutabilní Donův vokál a jeho forma. Není to tak zlé, jak se dalo čekat a když si člověk zvykne na to, že Dokkenův hlas je unavený a opotřebovaný půl stoletím používání, začne i tento nejslabší článek desky do celého soukolí zapadat. Zejména proto, že skladby na „Heaven Comes Down“ jsou volnější, nenutí Dona drát se do výšek a hledat polohy, v nichž by jej tenčící se hlas zradil.

Když se rozběhne otvírák „The Fugitive“ a Don začne zpívat, výsledek je hodně rozpačitý, ale jak deska postupuje dál, vše si začíná sedat. Opakovaný poslech zaručí, že Donův vokál přestane být rušivým elementem, i když jistá únava a unylost jej neopustí. Vyvažují je však dobré skladby. Pokud by Dokken byl při větší síle, zaručovaly by nejlepší desku kapely za dlouhou řadu let, možná od doby comebackové a mírně experimentální „Dysfunctional“. Je otázka, zda se přenesete přes zmíněná negativa a necháte se unášet sílou skladeb nebo novou desku Dokken odsoudíte na základě prvního poslechu, který ji dokáže zahnat k průměrným metám. Při dalších posleších ale album roste. Dvě slabá místa, bídná „Is It Me Or You?“ a unylá „I Remember“, nevyžehlí ani sto poslechů, zbylé skladby jsou ale velmi dobré.

Úvod alba obstarávají dvě energické věci – „The Fugitive“ a „Gypsy“, zejména v druhé z nich podává Don slušný výkon, bičuje se v silném refrénu, aby si pak trochu odpočinul ve slokách. Více mu sedí volnější a pomalejší věci jako odlehčená „Just Like A Rose“, která připomene Dokkenův sólový debut „Up From The Ashes“, či baladická „I`ll Never Give Up“, v níž se jeho hlas srovnává do dávné formy. „Over The Mountain“ je typickou hitovkou ve středním tempu, která kdyby byla natočena v osmdesátých letech, byla by ozdobou nejlepších desek Dokken. Zafungují i „Saving Grace“ a „Lost In You“, které zprvu působí trochu nevýrazným dojmem, nejlepší chvilku si Don nechal na závěr desky. Jako kdyby ještě naposledy chtěl ukázat, že to s jeho hrdlem není tak úplně špatné, jak se tvrdí, vysekne pěvecky zdaleka nejlepší moment desky v krásné, akustické baladě „Santa Fe“. Sem jeho stárnoucí hlas pasuje naprosto přesně a pokud bude někdy nějaké pokračování (spíše sólové kariéry), bude pravděpodobně vedeno v tomto duchu.

Albu pomáhá i typicky staromilská produkce Kevina Shirleyho. Jeho přítomností trpí poslední alba Iron Maiden, ovšem pro Dokken odvedl producent velmi dobrou práci. I díky ní nelze desku šmahem odmítnout jak dílo, jehož největší slabinou je zpěv (je, co si budeme povídat…), ale s přihlédnutí k okolnostem je nutné konstatovat, že Dokken natočili nejlepší desku, jakou jim indispozice šéfa dovoluje. A pokud se tím loučí s kariérou, rozhodně to není s ostudou.

Jan Skala             


www.dokken.net

YouTube ukázka - The Fugitive

Seznam skladeb:
1. Fugitive
2. Gypsy
3. Is It Me Or You?
4. Just Like A Rose
5. I`ll Never Give Up
6. Saving Grace
7. Over The Mountain
8. I Remember
9. Lost In You
10. Santa Fe

Sestava:
Don Dokken - zpěv
John Levin - kytara
Chris McCarvill - baskytara
BJ Zampa - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 41:54
Label: Avalon Records
Země: USA
Žánr: glam metal/hard rock

Diskografie:
1981 - Breaking The Chains
1984 - Tooth And Nail
1985 - Under Lock And Key
1987 - Back For The Attack
1995 - Dysfunctional
1997 - Shadowlife
1999 - Erase The Slate
2002 - Long Way Home
2004 - Hell To Pay
2008 - Lightning Strikes Again
2012 – Broken Bones
2023 - Heaven Comes Down

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 07.11.2023
Přečteno: 953x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Já jsem za tuhle...7. 11. 2023 19:32 Guns


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09141 sekund.