PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




INNERSPHERE - In The Shadows Of The Sun

Tuzemští Innersphere stále rostou a jestliže debutová deska „Amnesia“ byla jejich dětstvím, minulá deska „Omfalos“ je ukázala jako dospívající těleso, které svůj styl rozpracovává směrem k větší pestrosti a kvalitě. Utekly tři roky a Innersphere mají venku třetí album. „In The Shadows Of The Sun“ je dospělá deska sebevědomé kapely, která je stále velmi mladá a má nejen plno energie, ale taky chuti svůj výraz stále obohacovat. Kapela potřetí změnila label a tentokrát zakotvila u Smile Music. Innersphere chtějí růst, to je znát i z četnosti koncertů, včetně zahraničních.

Novinka lehce přetahuje tři čtvrtě hodinovou stopáž a obsahuje deset skladeb. Innersphere se vždy věnovali melodickému death metalu, nové album ukazuje kapelu v dosud nejpestřejším světle. Je progresivnější, techničtější, ale zároveň melodičtější, aniž by to bylo na úkor tvrdosti. "Petrichor“ začíná pořádně epicky a rozmáchle. Sloka je řízně death metalová, nad ní ční melodický refrén se sborovým zpěvem. Nechybí ani kytarová sóla a v pozadí klávesy, které však nejsou příliš výrazné. Innersphere si hrají se strukturou skladby, a tak najednou přijde zklidnění, na instrumentaci bohatá mezihra, která kapelu přivádí až do progové říše. Klávesy a orchestrace sice zůstávají značně v pozadí, ale daří se i díky nim stupňovat velkolepost songu. „Whisperer“ je o něco pomalejší píseň a drží se spíš melodicko-death metalové klasiky. I zde je přítomen čistý zpěv, ale více je growlu. Veliký prostor dostává kytarové sólo, jež skladbu ukončí.„Obsidian“ začne vcelku tajemně zajímavou melodií a odříkáváním slov. Atmosféra lehce připomíná starší tvorbu Devina Townsenda. Dojem je rozbit následným zvratem směrem zpět do melodeath metalu ve středním tempu. Střed alba je tvořen tvrdšími songy, které místy řádně zpomalí a získají i doom metalovou náladu. Growl hraje prim a čistě zpívaný refrén se vrátí až v hitovce „Redemption“. Dravé a moderní riffování kapela předvede v „The Old Man Of Storr“, jež má pěkně ponurou atmosférou. Riffy jsou sekané a kapela jich využije celou řadu. Zajímavou tečkou je titulní „In The Shadow Of The Sun“, v níž jsou opět využity orchestrace (nic opulentního, ale příjemně funkčního) a skladba patří do death / doomového hájemství.

„In The Shadow Of The Sun“ je povedená a vyspělá deska. Má však i slabiny. Ne všechny skladby působí skvěle, v druhé polovině desky nadšení z nabušeného úvodu trochu poklesne, ale nabídne perfektní závěr v podobě titulní skladby. Je trochu škoda, že deska nemá více rychlejších songů, něco hodně rychlého chybí. To neznamená, že by desce chyběla energie, jen by občas slušelo nahrávku řádně provětrat. Kytarista a zpěvák Míra Litomerický předvedl doposud nejpestřejší zpěv a zvuk nahrávky je výborný. Hodně se povedly kytary a oceňuji citlivě zakomponované klávesy a orchestrace, které na sebe strhávají pozornost a dobře dotváří atmosféru. Kapela zní sebevědoměji a možná se to promítlo i do kytarových sól, kterých není málo a zní moc dobře.

Innersphere dospěli a „In The Shadow Of The Sun“ je jejich nejlepší album. I v rámci světové konkurence ho hodnotím jako melodeathovou špičku.

Tomáš Marton             


inner-sphere.com

YouTube ukázka - Petrichor

Seznam skladeb:
1. Petrichor
2. Whisperer
3. Obisidan
4. Ozymandias
5. Shallow Shores
6. Redemption
7. The Old Man of Storr
8. The Trident Is Burning
9. Nectar
10. In the Shadow of the Sun

Sestava:
Míra Litomerický - kytara, zpěv
Lukáš Mai - kytara
Marek Hubocký - baskytara
Filip Wintr - bicí

Rok vydání: 2024
Čas: 47:45
Label: Smile Music
Země: Česká republika
Žánr: Melodický death metal

Diskografie:
2018 - Amnesia
2021 - Omfalos
2024 - In The Shadow Of The Sun

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 10.04.2024
Přečteno: 406x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.16659 sekund.