Rockový trh v troskách… Proč je tak těžké vydat novou desku?
Já bych k těm letočním vydaným deskám legend...

GREAT WHITE - Great White
Já taky mám to vydání od Axe. Vůbec nechápu proč...

GREAT WHITE - Great White
Praví Great White začínají až s Shot in the dark....

PAUL DI`ANNO` S WARHORSE - Paul Di`Anno`s Warhorse
Paula jsem nikdy nesledoval ani v Iron Maiden,...

GREAT WHITE - Great White
Great White konečně :) Předně bych ale chtěl...

GREAT WHITE - Great White
V originále. To česky nikdy nevyjde. Naštěstí umí...

GREAT WHITE - Great White
Mistabone v originále? Nebo už vyšla v češtině?

PAUL DI`ANNO` S WARHORSE - Paul Di`Anno`s Warhorse
Vzdy som ho mal radsej ako Bruca. Ale o inych...

PAUL DI`ANNO` S WARHORSE - Paul Di`Anno`s Warhorse
Poctivej hevik, jsem rad, ze je Paul zpatky....

GREAT WHITE - Great White
Paráda. Zrovna čtu Jackovu autobiografii.












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




FIREHOUSE - Hold Your Fire

O ničivé síle grungeové exploze byly popsány stohy papíru, přesto je nutné ji zmínit snad v historii každé glam metalové kapely, proto ani Firehouse nebudou výjimkou, ač se díky kapelám ze Seattlu, které s gustem trhaly glam metalovou a heavy metalovou scénu na kusy, stali fenoménem a nepotřebovali k tomu ani měnit styl jako řada jiných kolegů. Kapela se díky debutovému albu stala miláčkem médií a nahrávací společnost nemohla přejít fakt, že debutu se jen v Americe prodaly dva miliony kusů.Velmi úspěšné bylo turné po Americe a Asii i přesto, že kapela na koncertech pouze přehrávala první album, a fanoušci čekali na hity typu „All She Wrote“ či „Love Of A Lifetime“. Když se Firehouse vrátili domů z Austrálie, byl květen 1991 a vypadalo to, že glam metalové kapely budou na vrcholku rockového světa sedět navždy. Všemocné MTV se tvářilo, že se nic neděje, ale vydavatelské firmy už připravovaly převrat, protože za dohledu labelu Geffen točila Nirvana svůj revoluční počin.

Do studia zamířili i Firehouse a znovu u toho byl producent David Prater, který souběžně pracoval na jiné zásadní desce, „Images And Words“, která měla na výsluní postrčit profesorské Dream Theater. Možná proto druhá deska „Hold Your Fire“ nezní tak přeprodukovaně jako debut a lze na ní po zvukové stránce nalézt společné prvky se slavným počinem Dream Theater, ač obě kapely byly z jiného těsta. Firehouse chtěli navázat na debut, který jim vynesl tolik slávy a možná i z toho důvodu sáhli do starého repertoáru, který hrávali v osmdesátých letech, a použili z něho několik nápadů pro skladby „Get In Touch“ a „You`re Too Bad“, které jsou tím nejslabším, co album nabízí. Jsou na něm jiné perly (a není jich málo), které ukazují, že Firehouse, přesto, že už si museli být vědomi měnícího se klimatu, tvořili desku uvolněně a v klidu.

Změna, která přišla, nenastala ihned po vydání „Nevermind“, vše se měnilo postupně a Firehouse zachytili poslední vteřiny glam metalového pozlátka, neboť album dodělali jen pár momentů předtím, než změnu v podobě Nirvany svět zaregistroval. Proto se o „Hold Your Fire“ často hovoří jako o poslední velké glam metalové desce, čemuž lze dát pravdu. Kapele se podařilo na desku napěchovat ještě více hitů a vrcholových momentů, než tomu bylo v případě prozářeného debutu. Jeden z nich desku startuje, "Reach For The Sky“, je ultimativní hymna stadionových parametrů, v níž kapela dokáže prodat své největší přednosti a nechává zapomenout na skvělou „All She Wrote“ z debutu. Skladba ukazuje, jak Firehouse vyspěli, krok od bezstarostným popěvků „Rock On The Radio“ je velký.

Fenomenální úvod desky pokračuje ve zpěvné „Rock You Tonight“ a je podtržen lehkonohou a dráždivou „Sleeping With You“, která zachycuje kapelu v mainstreamovější formě. Drobné zaškobrtnutí „You`re Too Bad“ kapela rychle kompenzuje dalším baladickým trhákem „When I Look Into Your Eyes“, což je jasné a logické pokračování „Love Of A Lifetime“ v zářivější a hitovější formě, až si Bon Jovi museli lámat hlavu nad tím, jak dobře se podařilo Firehouse zužitkovat hitový potenciál. Po drobném vydechnutí s průměrnější „Get In Touch“ kapela nasazuje těžký kalibr v titulní „Hold Your Fire“, do níž se podařilo otisknout neopakovatelně noční atmosféru. Skladba otevírá druhou stranu aĺba, která je vyrovnanější než první polovina. Nevygerenerovala sice žádný hitový trhák, ale „The Meaning Of Life“, „Talk Of The Town“, „Life In The Real World“ a „Mama Didn`t Raise No Fool“ jsou velice silné věci, které ukrývají řadu hitových ambicí, stejně jako závěrečná balada „Hold The Dream“, která neslavila hitparádové úspěchy, přestože úrovní dostahuje slavné „When I Look Into Your Eyes“.

Získat zlaté ocenění v době, kdy docházelo k největšímu rozmachu grunge a hnojomet, který byl nastaven na glam metalové kapely pracoval na plné obrátky, bylo skoro nevídané. Firehouse zůstali za čísly debutu. Nikdo nepočítal s tím, že by je mohli dotáhnout či překonat, ale „Hold Your Fire“ zůstala jen lehce po hranicí milionu prodaných kusů ve Spojených státech. Hudebně je dokonalejší než debut, obsahově více hitová a po stránce muzikantské dotaženější. MTV se v posledních záchvěvech glam metalové solidarity postavilo k Firehouse čelem a „Hold Your Fire“, ač s menší vervou, zpropagovalo. Bylo však jasné, že je to poslední služba, kterou tento moloch, jenž osmdesátá a devadesátá léta ovlivňoval vkus dospívající generace, pro kapelu udělal.

„Hold Your Fire“ představuje konec jedné krátké, ačkoliv vzrušující éry. I Firehouse už odhazovali cetky, kterými byli ověšení a kožené bundy odkládali na věšák. „Pokud chceme přežít, už nemůžeme vypadat jako v klipu „All She Wrote“. Neznamená to však, že bychom chtěli měnit styl nebo tak něco. Pořád budeme Firehouse, z nás žádnou alternativu neudělají,“ prohlašovat bojovně Bill Leverty, ale už mu na celé kolo tleskalo pouze Japonsko, v němž společně s Mr. Big, Steelheart nebo Slaughter našla kapela největší odbytiště.

Jan Skala             


www.firehousemusic.com

YouTube ukázka - Reach For The Sky

Seznam skladeb:
1. Reach For The Sky
2. Rock You Tonight
3. Sleeping With You
4. You`re Too Bad
5. When I Look Into Your Eyes
6. Get In Touch
7. Hold Your Fire
8. The Meaning Of Love
9. Talk Of The Town
10. Life In The Real World
11. Mama Didn`t Raise No Fool
12. Hold The Dream

Sestava:
CJ Snare – zpěv
Bill Leverty – kytara
Perry Richardson – baskytara
Michael Foster – bicí

Rok vydání: 1992
Čas: 51:34
Label: Epic Records
Země: USA
Žánr: glam metal

Diskografie:
1990 - Firehouse
1992 - Hold Your Fire
1995 - 3
1996 - Good Acoustics
1998 - Category 5
2000 - O2
2003 - Prime Time

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.07.2024
Přečteno: 1409x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
10/10Tady není moc o...2. 08. 2024 9:11 Deny
9,7/10Debut mám o chlup...29. 07. 2024 6:07 The Keeper XIV.
DESET! DESET! DESET!Jasných deset!...26. 07. 2024 20:28 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.15038 sekund.