PAUL DI`ANNO` S WARHORSE - Paul Di`Anno`s Warhorse
Nebyla sdělena příčina úmrtí, vzhledem k jeho...

PAUL DI`ANNO` S WARHORSE - Paul Di`Anno`s Warhorse
Paulova poslední fošna :(, tak chlape, pozdravuj...

VISION DIVINE - Blood and Angel´s Tears
Jorge, tvůj koment zamrzl někde v minulé dekádě,...

VISION DIVINE - Blood and Angel´s Tears
Slušnej výsměch, to hodnocení…

1349 - The Wolf & The King
Morová nákaza se opět prohnala Norskými hvozdy a...

THEATRE OF TRAGEDY - Storm
S "hořkou stagnací" souhlasím. Asi i s...

NIGHTWISH - Yesterwynde
Z původního power metalu Nightwish přešel...

NIGHTWISH - Yesterwynde
Bohuzial musim suhlasit s kritikou a priklonit sa...

THEATRE OF TRAGEDY - Storm
Ne tak zábavná a zajímavá deska jako dva...

NIGHTWISH - Yesterwynde
Nové album Nightwish je jedno velké, bombastické,...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




NEPTUNE - End of Time

Švédské metaláky Neptune potkal na konci osmdesátek podobný osud, jako tisícovky obdobných spolků. I když si ve své domovině vybudovali během jedné dekády působení (zpočátku pod názvem Warriens) určitý status, do povědomí hard and heavy fandů se zapsali mnoha koncerty a několika povedenými demo snímky ve stylu Judas Priest a Manowar s texty ovlivněnými severskou mytologií. Nikdy se jim nepodařilo získat kontrakt s gramofirmou a proto po nich zůstalo několik demo snímků na kazetách a jedno nevydané album. Frustrovaní muzikanti se rozprchli do jiných souborů a Neptune zmizeli v hvězdných mlhovinách.

Kapela zůstala víceméně hibernována až do roku 2017, kdy je odněkud vyštrachal zpěvák kapely Narnie Chris Liljegren a řádně je ve svém okolí zpropagoval. Toho si všimli v řeckém labelu Sonic Age/Cult Metal Classics, který se zaměřuje na vydávání zapomenutých a často nedostupných nahrávek z oblasti heavy metalového pravěku. Slovo dalo slovo a původní členové Neptune se jali prohledávat sklepy a půdy, odkud se jim podařilo vypátrat několik originálních kazet s nahrávkami z let 1984-7. Po jejich ošetření ve studiu spatřilo světlo světa kompilační album "Land of Northern" ozdobené původním návrhem nikdy nevydaného debutu z osmdesátek. Nahrávky se nelišily od mnoha dalších souputníků metalového pravěku, v němž se mladí nadšenci snažili o vlastní verze Judas Priest, Iron Maiden a mnoha dalších vzorů, podobně jako u nás v začátcích Vitacit nebo Arakain. Dávným fandům kapely se však splnil sen mít tyto věci na CD a v kapele to zažehlo zapomenutou vášeň k muzice.

Ta vyústila do tvorby nových písní. Bohužel tragicky skonal původní zpěvák Ray Alex. Za mikrofon se hrdinně postavil jeho bratr Row Alex, který odložil baskytaru a mohlo započnout nahrávání novinky „Northern Steel“, která obsahuje archaický metal s melodií v intencích Accept, Judas Priest či Manowar, občas ozvláštněný klávesovou linkou, melodickými doprovodnými sbory a jednoduchou dřevorubeckou rytmikou, která dodala písním hymnickou atmosféru severských zasněžených plání. Podařilo se tam protlačit i hitové melodie, za které by se nemusel stydět ani Tobias Forge z Ghost. Pestrou kolekci podpořili sóly muzikanti z Hammerfall, Cyrha a Lion`s Share, a hvězda Neptune na obloze opět začala plně zářit.

Práce na třetím albu trvaly čtyři roky, mezitím projevil zájem německý label Pride & Joy, u kterého pod jménem „End of Time“ novinka vychází. Na tradičně temně laděném obalu, co se tyče barev i motivu, se opět setkáváme s postavou Vikinga, který naznačuje, že linie témat starověkých bojů a vikingských příběhů není nikterak přerušena…

Úvodní „Metal Heart“ posluchače válcuje strojově přesným a pomalým tempem bicích a valivých riffů, což ne tolik po hudební stránce, ale spíše ponurou náladou a vnitřním napětím připomíná novou power heavy transkripci párplovského hitu „Perfect Stranglers“. Chladivé klávesy decentně podpírají hlas Rowa Alexe, který pečlivě a uvážlivě volí slova. Producentka a autorka textů Linda Sonnvik spolu s hostující Caroline Jensen sexy hlasy podbarvují refrén. Povedený úvod. „Brightest Steel“ letí k cíli speed metalovým tempem jako vikingův šíp – je to jednoznačně nejrychlejší věc na albu, na kterém se jinak nalézají songy ve středním tempu. Titulní „End of Time“ se pomalu rozvíjí jako květina při úsvitu. Pomalý rytmus vše drtí a na hard rockové riffy klávesák Johan Rosth postupně pentlí osmdesátkové samply v AOR střihu. Je patrné, že si muzikanti dávají záležet na precizně vystavěných melodických refrénech. Pohodová nálada se však rychle mění s prvními údery barbarsky prezentovaných bicích v songu „Revenge“, do kterých jejich vládce Jonas Wikström snad buší místo paliček kladivy. Duch Manowar je všudypřítomný a není to naposled, podobná nálada se objeví i v „Nepturion“. Zato v „Motherland“ je obsaženo ingrediencí mnohem více – uslyšíte válečnické severské melodie, mohutné chorály, chytlavé klávesové linky pompézně rockových souborů i melodiku kolegů Sabaton. Zde je již každému zřejmé, že na kytary Anderse Olssona je kladen stejný důraz jako na klávesové party Toshe Anderssona. Potvrzuje to i následující song „Sun Goes Down“, který kombinuje hard and heavy prvky se stadionovým rockem Europe. Název songu „Power“ naznačuje mnohé – ostré judasovské riffy bičují okolní prostory. Po méně nápaditém opusu „Highlands" se za zvuku klavíru v úvodu kapela loučí rozsáhlým, hymnicky laděným eposem „Northern Warriors“, který opět obsahuje prvky výše zmíněných amerických válečníků.

Třetí album Neptune má oproti „Northern Steel“ jednoznačně vymazlenější a plně dynamický zvuk. Na rozdíl od kytarověji a ostřeji laděného předchůdce kapela vsadila na větší zapojení kláves, které v mnoha případech vystupují z pozadí a zdatně konkurují kytarovým partům. Album se pohybuje z velké části ve středních tempech a mísí osmdesátkový heavy metal s power a speed pasážemi v neoposlouchané kombinaci. Důraz je kladen na silné melodie se severskou atmosférou a několika příběhy o posledním Vikingovi. Celkem zajímavě poskládaná skládačka nápadů, je patrné, že se skladatelsky zapojil celý kolektiv. Jestli naonec „End of Time“ prorazí, rozhodne fanoušek. Všechny předpoklady tu jsou.

Jirka Lulek             


www.neptune.nu

YouTube ukázka - Revenge

Seznam skladeb:
1. Metal Hearts
2. Brighest Steel
3. The End of Time
4. Revenge
5. Motherland
6. Sun Goes Down
7. Nepturion
8. Power
9. Highlands
10. Northern Warrior

Sestava:
Row Alex – zpěv
Anders Olsson - kytara
Tosh Ason - baskytara
Johan Rosth - klávesy
Jonas Wikström - bicí

Rok vydání: 2024
Čas: 39:21
Label: Pride & Joy!/AFM
Země: Švédsko

Diskografie:
2018 - Land of Northern
2020 - Northern Steel
2024 - End of Time

Foto: archiv kapely


Vydáno: 22.10.2024
Přečteno: 280x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.49044 sekund.